Taktika albuma: Svaki vokal je dobrodošao

  1846

  Morcheeba

  Dive Deep

  Datum izdanja: 04.02.2008.

  Izdavač: Pias / Trolik

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Enjoy the Ride (feat. Judie Tzuke)
  2. Riverbed (feat. Thomas Dybdahl)
  3. Thumbnails
  4. Run Honey Run (feat. Bradley)
  5. Gained the World (feat. Manda)
  6. One Love Karma (feat. Cool Calm Pete)
  7. Au-Dela (feat. Manda)
  8. Blue Chair (feat. Judie Tzuke)
  9. Sleep on It (feat. Thomas Dybdahl)
  10. Hemphasis
  11. Flowers (Feat. Manda)
  12. Washed Away (feat. Thomas Dybdahl)
  13. The Ledge Beyond the Edge

  Bend Morcheeba postoji od 1995., a najveće uspjehe postizali su na prijelazu tisućljeća, kada je još u bendu bila pjevačica Skye Edwards koja je odlučila krenuti u solokarijeru. Ona je otišla 2003., nakon čega je bendu krenulo nizbrdo, a i ona sama nije uspjela izgraditi pravu karijeru jer je njen prvijenac prošao dosta nezapaženo.

  Bend je okrenuo novu stranicu u karijeri te je probao zamijeniti Skye s Daisy Martey, što je za nju bila nemoguća misija pa je ubrzo došlo do prekida suradnje. Braća Godfrey dugo su razmišljali kako bi im trebao izgledati novi album, a zatim su došli do najjednostavnijeg rješenja – oni će ponovno uraditi sve podloge, a uzet će razne pjevače da im otpjevaju skladbe. I tako je nastao “Dive Deep“.

  Za razliku od prošlih izdanja, “Dive Deep” je više orijentiran k nešto mekšem zvuku. Na svoje tradicionalne trip-hop korijene, nalijepili su brdo laganih pop melodija koje su još dodatno obogaćeni različitim elektronskim trikovima zbog čega se dobiva zabavna cjelina koja nije prezahtjevna.

  Svi vokalisti, a gostovali su Judie Tzuke, Thomas Dybdahl, Bradley, Manda i Cool Calm Pete, osvježili su pjesme na sebi svojstveni način.

  Muziku podržava

  Iskusna Judie Tzuke je pokazala jaku i izražajnu izvedbu dvije pjesme, Norvežanin Thomas Dybdahl se ističe dubokim glasom, Bradley je najobičniji američko-korejski repper, Cool Calm Pete je sporo odrepao svoj dio vokalnih dionica, dok je mlada Francuskinja Manda ostvarila svoj ‘životni san’ pjevajući za Morcheebu, a ujedno je i najljepše iznenađenje na albumu.

  Najavni singl “Enjoy the Ride” (s Judie Tzuke) otvara album u slatkastoj laganici u stilu Sade, dok je sljedeća, “Riverbed“, atmosferična balada obogaćena raznim sitnim glazbenim detaljima uz izvrsnu interpretaciju Thomasa Dybdahla.

  Instrumental “Thumbnails” je tipično poigravanje braće Godfrey s trip-hopom, “Run Honey Run” s Bradleyem vuče prema pop countryu, dok je Manda otpjevala “Gained the World” koja najviše podsjeća na najbolje dane Morcheebe.

  Cool Calm Pete je obilježio “One Love Karma“, “Au-Dela“je šarmantno sklepana na francuskom, “Blue Chair” je ponovno pomiješao trip-hop, soul i r’n’b, “Sleep on It” je vrlo sanjiva, “Hemphasis” zvuči kao indijansko otkrivanje ‘divljeg zapada’, “Flowers” je lijepa pop pjesmica u koju su ubačene rap dionice, “Washed Away” je premirna i premonotona, dok završna “The Ledge Beyond the Edge” opet prolazi u poigravanju sa zvukom.

  S malom promjenom zvuka, bend je dobio novu dimenziju, ali djelić magije je i izgubio. Ok, mnogi bi rekli da su mnogo izgubili još prije par godina odlaskom Skye, što je točno, ali se svaki bend mijenja tijekom vremena pa tako i Morcheeba. Šarolikost vokala donijelo je raznolikost u pjesmama, ali ipak odiše dojam da im nedostaje neki stalni pjevač(ica) s kojim bi dobili još veću sigurnost.

  Braća Godfrey morat će ubuduće dobro razmisliti kako dalje s Morcheebom pošto je pitanje kako mogu nastupati ovako uživo. U svakom slučaju, za sada studijski još dobro guraju pa “Dive Deep” ne zvuči preloše, malo je drugačiji nego albumi dosad te ga se vrijedi preslušati.

  Muziku podržava