Šarm stare glazbe

  1631

  Laura Vadjon / Peter Lönnerberg

  Laura Vadjon

  Datum izdanja: 13.12.2007.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Marco Uccelini: Sonata overo Toccata Quinta a violino solo “Detta la Laura Rilucente”, op.4
  2. Dario Castello: Sonata Prima
  3. Johann Heinrich Schmelzer: Sonata Quarta
  4. Vincenzo Albrici: Sinfonia a 2 Violini e Basso
  5. Dario Castello: Sonata Seconda
  6. Girolamo Frescobaldi: Toccata Ottava
  7. Johann Erasmus Kindermann: Sonata a Violino solo
  8. Kaspar Förster: Triosonata in F
  9. Biagio Marini: Sonata Variata
  10. Johann Jakob Froberger: Toccata Seconda
  11. Antonio Pandolfi Mealli: Sonata Quarta, op.4, “La Biancuccia”

  Laura Vadjon” novi je album naše višestruko nagrađivane violinistice Laure Vadjon, u suradnji sa švedskim čembalistom Peterom Lönnerbergom.

  Na albumu se nalaze djela njemačkih i talijanskih ranobaroknih majstora. Takav repertoar nije čest kod nas, a dosljedno ga mogu izvoditi samo dobri poznavaoci prakse baroknog muziciranja.

  Laura Vadjon, umjetnička voditeljica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla, usavršavala se i specijalizirala u sviranju barokne violine te u sviranju baroknog repertoara na autentičan način.

  Prije pet godina, s orguljašem Mariom Penzarom snimila je CD s djelima talijanskih ranobaroknih skladatelja pod nazivom “Ceccini & Co.”. Uspoređujući ta dva albuma, na ovom posljednjem uočljiv je velik napredak u interpretaciji, zvuku i produkciji.

  Muziku podržava

  Naime, na albumu “Ceccini & Co.” orgulje su bile vrlo tihe, često gotovo neprimjetne, u sjeni, što je samo violinu isticalo u prvi plan što je bilo nepotpuno. Na albumu “Laura Vadjon”, produkcijski je stvoren vrlo dobar balans u zvuku čembala i violine.

  Međusobno se nadopunjuju, oba instrumenta imaju jednaku važnost u izvođenju te se sve napisane note i u izvedbi mogu dobro čuti i razumjeti. Naime, filozofija barokne glazba predstavlja osnovni red svemira, a u skladbama svaka nota ima svoje mjesto i tako ju se treba i tretirati, da se sve razumije.

  Nazvan jednostavno “Laura Vadjon”; album je očiti prikaz Laurine unutarnje ljubavi prema glazbi baroka, prema starim majstorima. Poput osobne iskaznice, album predstavlja njenu strast i entuzijazam prema toj glazbi. Albumom nam izlaže sebe samu.

  Umjetnica je sviranjem na baroknoj violini jednostavno, bez stalnog vibrata, virtuozno i radosno, s odličnim odabirom tempa i artikulacije pokazala kako je, iako mlada, pravi stručnjak za staru glazbu.

  No u baroku je najvažniji duh same glazbe, afektiranje svih emocija. Slušanjem ovog CD-a, prekrasan čisti zvuk violine, u izvedbi s pravom senzitivnošću, odmah je prisvojilo moju pažnju. Melodija i karakter glazbe, kristalno jasan zvuk violine su me na početku oduševile i stvorilo još veću želju i ljubav prema takvoj glazbi. Drago mi je što je ovaj album tako djelovao na mene.

  Uz CD, u bookletu se nalazi tekst o repertoaru kojega su napisali sami izvođači, što je još dodatni plus cijele produkcije, jer sami žele informirati slušatelje o čemu se radi.

  Ovo je oduševljavajuća snimka, čisti barok na autentičnim instrumentima. Da bi izvedba baroknih djela bila prava i autentična, u sviranju izvođača se treba osjetiti poštovanje prema glazbi i radost u izvođenju. Na ovom albumu taj osjećaj je konstantan, a to je barok.

  Muziku podržava