Previše babica…

  2059

  David Byrne & Fatboy Slim

  Here Lies Love

  Datum izdanja: 16.04.2010.

  Izdavač: Nonesuch / Dancing Bear

  Žanr: Disco, Elektronika, Latino, Pop, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Here Lies Love
  2. Every Drop of Rain
  3. You’ll Be Taken Care Of
  4. The Rose of Tacloban
  5. How Are You?
  6. A Perfect Hand
  7. Eleven Days
  8. When She Passed By
  9. Walk Like a Woman
  10. Don’t You Agree?
  11. Pretty Face
  12. Ladies in Blue
  1. Dancing Together
  2. Men Will Do Anything
  3. The Whole Man
  4. Never So Big
  5. Please Don’t
  6. American Troglodyte
  7. Solano Avenue
  8. Order 1081
  9. Seven Years
  10. Why Don’t You Love Me?

  Projekt “Here Lies Love” je zbirka tematski povezanih pjesama o supruzi filipinskog predsjednika Imeldi Marcos koje prati njeno odrastanje pod patronatom Estrelle Cumpas pa sve do njenog i muževljevog odlaska u SAD 1986. nakon što su izgubili vlast.

  “Here Lies Love” je dvostruki album o Imeldi Marcos koja je bila poznata i po ekstravaganciji, lijepom pjevanju, uspješnom sudjelovanju na izborima za miss, i ogromnim šoping turama. Imelda i muž joj Ferdinand su živjeli životom kakvim bi im HDZ-ovci mogli samo zavidjeti, gomila novaca zamračena i prebačena na čudne račune i potrošena, doduše, ne na farbanje tunela, nego na Imeldinih 2700 cipela. Doduše, radi očuvanja vlasti Marcos je znao zavesti i vojni udar, no tako je to kad u Filipinima pravo glasa nemaju dijaspora i mrtvi, kao što je to u Hrvatskoj.

  Ovo nije prvi projekt preko kojeg vidimo Davida Byrnea da surađuje s elektroničarem: već prije je surađivao s Brianom Enom (u više navrata), a ovaj put mu je suradnik Fatboy Slim. Još jedna Byrneova strast je opera: i taj je teritorij posjećivao prije, kao što je to slučaj i s latino prizvucima.

  Produkcija je baš onakva kakva se očekuje: camp, nakićena, i da prostite, metroseksualna i pederasta, što će reći da bi gay parade ovako nešto mogle koristiti kao svoj soundtrack. I Byrne i Fatboy Slim imaju mnogo plesnog u sebi, što se zbraja i dovodi nas do nemogućeg idioma kojeg bi najlakše bilo krstiti kao disco-opera. Svaka je pjesma plesna, bogata zvukom, poziva na ples, odnosno, hrvatskim jezikom rečeno, ima groove. Fatboy Slim nije vesla sisao zadnjih 20 godina i zvuk je skockan ‘kak se šika’ i to je najjača strana ovog albuma.

  Muziku podržava

  Imeldin život je na ovom albumu opisan na način kako bi samo spin doktori mogli: 22 dopadljive pjesme nude mnogo toga, a ključna je riječ ljubav, koliko god perverzna bila. Imeldin karakter tumače ponajbolja grla ženske popularne glazbe: redom Tori Amos, Nellie McKay, Katie Pierson, Natalie Merchant, Florence Welch, Alison Moorer, Martha Wainwright, Roisin Murphy.

  Od svih, iznad prosjeka albuma se uzdiže Cindy Lauper u “Eleven Days“, a muške snage, David Byrne i Steve Earle su posao obavili dobro: prvi korektno, a drugi izvrsno – šteta što Earle u ulozi predsjednika Marcosa nije dobio više prostora da se razmaše.

  Iako se pjesmama nema što prigovoriti, album zvuči preglomazno, previše pjesama izgleda kao novi početak koji ne dobiva kvalitetnu razradu u daljem kontekstu. Konkretno, dramaturgija je slaba točka i jači bi dojam ostavljao album od sat vremena ili čak manje.

  Poznavajući nemirni duh i Fatboy Slima i Davida Byrnea, njihovi idući projekti bi mogli ponuditi svašta: ipak se nadam da nakon ovog neće ići nekoliko koraka dalje i da im idući album neće imati ime “Nobody Mustn’t Beat You” (u prijevodu: ‘Nitko ne sme da vas bije’) i da se neće raditi o Mirjani Marković i njenom mužu.

  Muziku podržava