Dosta mu je izvođenja

  1188

  Conor Oberst

  Upside Down Mountain

  Datum izdanja: 19.05.2014.

  Izdavač: Nonesuch / Dancing Bear

  Žanr: Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Time Forgot
  2. Zigzagging Toward Light
  3. Hundreds of Ways
  4. Artifact #1
  5. Lonely At The Top
  6. Enola Gay
  7. Double Life
  8. Kick
  9. Night At Lake Unknown
  10. You Are Your Mother’s Child
  11. Governor’s Ball
  12. Desert Island Questionaire
  13. Common Knowledge

  Indie folk kantautor Conor Oberst je plodan kao i uvijek, što dokazuje na svom novom albumu koji sadrži 54 minute sporogorećeg materijala.

  Emocionalnog naboja za pisanje pjesama je bilo i napretek, tim više što je lažno bio optužen za silovanje – osoba koja ga je optužila javno mu se ispričala te naglasila da je ‘bila u teškom razdoblju života’. Oberst se uspio othrvati tim turbulencijama i donio 13 novih pjesama koje zahtjevaju opetovana slušanja. Nisu za svakog, ali onaj tko si da truda, mogao bi uživati u solidnoj kolekciji pjesama s nekoliko tihih aduta.Na “Upside Down Mountain” Oberst je u formi i radi ono što najbolje zna, napola narativne folk pjesme umotane u indie celofan. Vojska njegovih suradnika gostuje, no bez obzira na to, riječ je o izuzetno intimnoj ploči, gdje nema igre na prvu, svira se više razumom nego srcem unatoč Conorovom plačljivom glasu. Popis muzičara je mnogo dulji nego što to odaje zvuk albuma i ostavljaju dojam da većina tih svirača svira provjerene dionice koje smo već čuli u nekim varijacijama, a Oberstu se baš i nije nešto dalo tražiti drugačiji zvuk ili konzistentniji emocionalni udar koji bi se prelijevao iz pjesme u pjesmu. Boravak u sferi narativnosti može dosaditi slušateljima, a samom umjetniku može kreirati lažnu sigurnosnu zonu.Drhtavi glas i pedal steel gitara na “Hundreds of Ways” i “Night at Lake Unknown” otkrivaju da je Conor u mogućnosti primijeniti nešto van uobičajenih špranci, samo mu treba to dovoljno često šaptati na uho, a pretposljednja i najpristupačnija na albumu “Desert Island Questionnaire” s ‘velikim’ refrenom mogla se ukazati i ranije na ovoj kolekciji.

  Zigzagging Toward Light” podsjetit će na radove Jamesa Blunta, a ‘snare’ bubanj na “Time Forgot” je interesantno rješenje koje bi moglo podijeliti publiku. Zato ženski vokali (Corina Figueroa Escamilla, First Aid Kit) blistaju.

  Iako naslov sugerira ‘odozdo prema gore’, unatoč životnim nedaćama, Conor Oberst i dalje je čvrsto na mjestu, s nogama na zemlji, spreman da se obračuna s nelagodama modernog doba.

  Muziku podržava