Posveta gradu u kojem je rođen jazz

  1456

  Harry Connick Jr.

  Chanson Du Vieux Carre

  Datum izdanja: 30.01.2007.

  Izdavač: Marsalis Music / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Someday You’ll Be Sorry
  2. Panama
  3. Ash Wednesday
  4. Chanson du Vieux Carre
  5. Bourbon Street Parade
  6. Petite Fleur
  7. Fidgety Feet
  8. Luscious
  9. New Orleans
  10. I Still Get Jealous
  11. That’s Plenty
  12. Mardi Grass In New Orleans

  Najpoznatiji po sladunjavom, komercijalnom, glamuroznom pristupu, klavirist i pjevač, ali i poznati glumac, Harry Connick mlađi je prelaskom u novoutemeljenu izdavačku kuću, što ju vodi slavni saksofonist Branford Marsalis, promijeno pogled na glazbu i posvetio se kreativnijem jazzu. Nakon albuma “Occasion”, na kojem svira i naslovnu skladbu ovog albuma, što ga je snimio u duu s Marsalisom, te “Other Hours” sa svojim kvartetom, ovo je njegov treći kompakt disk u ediciji ‘Connick on Piano’ za Marsalis Music, još jedan na kojem ne pjeva već samo svira klavir.

  Na taj je način svjesno izgubio brojne poklonike, ali je otvorio vrata većim izazovima i istinskom glazbenim užitku. Uostalom, nakon brojnih prodanih ploča, osvojenih Grammyja, autorske glazbe za mjuzikle, filmove (“Kad je Harry sreo Sally”, “Maska”…), ali i uloga u poznatim filmovima i televiziskim serijama (“Memphis Belle”, “Dan nezavisnosti”, “Hope Floats”, “Will i Grace”…), te braka s poznatom manekenkom Jill Goodacre, zarada i slava ovom svestranom umjetniku više nisu prioritet.

  Ovo je njegov do sada najambiciozniji album što ga je ostvario s big bandom. Uz značajke glazbe iz zlatnih dana swinga i najboljih jazz orkestara iz tridesetih i četrdesetih, njegov big band ostvaruje suvremeni big band zvuk. Okosnicu orkestra čine članovi Connickova kvarteta: tenor saksofonist Charles “Ned” Goold, kontrabasist Neal Caine i bubnjar Arthur Latin, a nadopunjen je kalsičnom big band formacijom s četiri trubača, pet trombonista i pet saksofonista, od kojih su mnogi upravo iz New Orleansa.

  Za razliku od većine drugih glazbenika koji najprije snime albuma, a potom odlaze na turneju, Connick ga je snimio nakon turneje na kojoj su do najsitnijih detalja uvježbali cjelokupni program što su ga uvrstili na CD.

  Muziku podržava

  Uvjerljivo izvode glazbu koja u logičnim aranžmanima donosi spoj cjelokupne jazz povijesi, od samih početaka s elementima glazbe uličnih povorki, preko swinga do suvremenog jazza. Dok je na prethodnim albumima bio eksponiran najviše kao pjevač, klavirist ili skladatelj, na ovom je u prvom planu njegov aranžerski rad. Naime, sve je aranžmane napisao i orkestraom na snimanju ravnao sam Harry Connick mlađi.

  Iako je produkcijski na razini suvremenih bigbandaških ostvarenja, u glazbi na ovom albumu osjeća se poštivanje tradicije i njezin snažan utjecaj. Connick to radi s pokrićem. Naime, rođen je i djetinjstvo je proveo u New Orleansu od malih se nogu upoznajući s njegovim glazbenim naslijeđem. Klavir je počeo svirati kao trogodišnjak, a već kao desetogodišnjak svirao je s New Orleans Jazz Bandom. Iskustvo je stjecao svirajući u klubovima glasovite Burbon Street neworleanske francuske četvrti. Odanost tradiciji pokazivao je i na prethodnim albumima, ali nikad tako izravno i sveobuhvatno kao na ovom.

  Osim toga, kao što je to slučaj s brojnim dobrotvornim akcijama za pomoć New Orleansu stradalom u naletu uragana Katrina, prihod od prodaje CD-a bit će uplaćen na račun New Orleans Habitat Musicians’ Villagea koji su utemeljili Connick i Branford Marsalis a namijenjena je pomoći neworleanskim glazbenicima pri obnovi i izgradnji njihovih domova koji su oštećeni ili uništeni u toj katastrofi.

  Connick je na album uvrstio skladbe nastale u New Orleansu, ali i standarde i vlastite skladbe vezane uz grad u kojem je rođen jazz. Poštovanje prema velikanima neworleanskog jazza iskazao je izvodeći njihove skladbe: “Someday You’ll Be Sorry” trubača i pjevača Louisa Armstronga, “Bourbon Street Parade” bubnjara Paula Barbariana, “Petite Fleur” sopran saksofonista Sidneya Becheta ili “Mardi Gras In New Orleans” klavirista i pjevača Henryja Roelanda Byrda poznatijeg kao Professora Longhaira.

  Osim Connicka u ulozi klavirista, kao solisti se ističu trubač i pjevač Leroy Jones, trombonist i pjevač Lucien Barbarian, trombonisti Craig Klein i Mark Mullins, te saksofonisti David Schumacher, Jerry Weldon i Charles “Ned” Goold.

  Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 25. veljače 2007.)

  Muziku podržava