Samostalni album legendarnog bubnjara

  790

  Jimmy Cobb

  Marsalis Music Honors Jimmy Cobb

  Datum izdanja: 14.03.2006.

  Izdavač: Marsalis Music / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mr. Lucky
  2. W.K.
  3. Eleanor (Sister Cobb)
  4. Composition 101
  5. Can You Read My Mind
  6. There Is Something About You (I Don’t Know)
  7. Johnny One Note
  8. Real Time
  9. Tell Me
  10. Tune 341

  Jimmy Cobb je jedan od sjajnih jazz bubnjara, kao i jedan od najznačajnijih predstavnika onoga što poznajemo kao zvuk Milesa Davisa”, izjavio je Branford Marsalis, slavni saksofonist i utemeljitelj izdavačke tvrtke Marsalis Music. Marsalis, koji je i producent albuma, ujedno drži da Cobb nije dovoljno poznat i priznat s obzirom na svoju kvalitetu i značaj u jazzu.

  Zato je, nakon uspješnog albuma bubnjara Michaela Carvina s kojim je započeo novu ediciju Marsalis Music Honors Series, drugi album odlučio prepustiti Jimmyju Cobbu, glazbeniku koji je na sceni gotovo pola stoljeća, koji je svirao s glasovitim jazzistima poput Wesa Montgomeryja, Billie Holiday, Dinah Washington, Sarah Vaughan, Cannonballa Adderleyja, Stana Getza ili Dizzyja Gillespiea, koji je sudjelovao u snimanjima povijesnih albuma s Milesom Davisom poput “Kind Of Blue” i drugih, koji je vođa vlastitih sastava, a značajan je i na polju jazz edukacije.

  Ovaj je album Cobb snimio nekoliko tjedana nakon što je napunio sedamdeset i peti rođendan. Ostvario ga je u kvartetu utemeljenom upravo za ovo snimanje – sa starim prijeteljem i glazbenim istomišljenikom, klaviristom Ellisom Marsalisom, te dvojicom mlađih glazbenika: saksofonistom Andrewom Speightom i kontrabasistom Orlandom Le Flemingom. Upravo glazba na ovom albumu odaje Cobbov karakter samozatajnog, staloženog, nepretencioznog glazbenika koji ne razmišlja o svojoj promociji već o užitku suradnje sa stilski bliskim glazbenicima i promoviranju istinskih jazz vrijednosti.

  Zanimljivo da nije odlučio svirati svima poznate standarde, čak i ako su iz pera vrhunskih skladatelja i tekstopisaca poput Rodgersa i Harta. Osim njihove manje poznate skladbe “Johnny One Note” izvodi vlastite koje su uglavnom posvete dragim osobama, te skladbe Henryja Mancinija, Ellisa Marsalisa, Johna Williamsa, Andrewa “Tex” Allena i Richarda Teea

  Muziku podržava

  No, Cobb ne treba fascinirati izvedbama hitova. Za njega je tema tek ishodišna točka za improvizacije, a u solima se poznaju junaci. Njegov kvartet svira glazbu zasnovanu na zdravoj tradiciji bebopa, bez podilaženja trendovima, čvrsto, s puno improvizacija svih članova, ritmički zanimljivo. Iako u prvom planu nisu bubnjevi već sama glazba, Cobb se predstavlja uvjerljivim bubnjarom.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava