Album nadahnut Beardenovim djelom

  1284

  Branford Marsalis Quartet

  Romare Bearden Revealed

  Datum izdanja: 19.12.2005.

  Izdavač: Marsalis Music / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. I’m Slappin’ Seventh Avenue
  2. Jungle Blues
  3. Seabreeze
  4. J Mood
  5. B’s Paris Blues
  6. Autumn Lamp
  7. Steppin’ On The Blues
  8. Laughlin’ & Talkin’ (With Higg)
  9. Carolina Shout

  Krajem prošle godine tvrtka Universal preuzela je distribuciju Marsalis Musica, što ga je 2002. pokrenuo slavni jazz saksofonist Branford Marsalis. Tako su na našem tržištu sada dostupna sva izdanja glazbenika što ih objavljuje: Joeya Calderazza, Harryja Connicka Jr., Douga Wamblea i Miguela Zenona, ali i vlastitih albuma. Jedan od njih je i “Romare Bearden Revealed” što ga je snimio i originalno objavio 2003.

  Inače glazbenik suvremena jazza, Marsalis je ovaj album realizirao u retro zvuku čime dokazuje svoju svestranost, a također pokazuje privrženost tradiciji, te osjećaj za njezin značaj u razumijevanju i kreiranju svih pristupa jazzu.

  To je vidljivo i gestom kojom album, uz ostale, posvećuje i slavnom alt saksofonistu stare garde Bennyju Carteru. Primjereno tome uz vlastite i skladbe svojih suradnika, izvodi i standarde poput “I’m Slappin’ Seventh Avenue” Dukea Ellingtona, “Jungle Blues” Jellyja Rolla Mortona, “Carolina Shout” Jamesa P. Johnsona i druge.

  Dok je većinu svojih albuma realizirao s kvartetom, za snimanje ovog je odlučio pozvati poznate goste: članove svoje brojne glazbene obitelji, ali i glazbenike koji objavljuju za njegovu tvrtku. Njemu i stalnim članovima njegova kvarteta: klaviristu Joeyju Calderazzu, kontrabasistu Ericu Revisu i bubnjaru Jeff “Tain” Watsu, s kojima je odsvirao dvije skladbe, u dvije se pridružuje njegov brat, trubač Wynton Marsalis, a u dvije gitarist Doug Wamble, koji jednu, pak izvodi solo. Jednu skladbu Marsalis izvodi u duu s klaviristom Harryjem Connickom Jr. s kojim je, također u duu, prošle godine snimio kompakt disk “Occasion”, pod Connickovim imenom, te zajednički DVD “A Duo Ocasion”.

  Muziku podržava

  U jednoj izvedbi okupila se cijela obitelj: otac, klavirist Ellis Marsalis i sinovi: saksofonist Branford, trubač Wynton, trombonist Delfeayo i bubnjar Jason, te, budući da kontrabasista u obitelji nema, Reginald Veal. U ovoj su postavi, ali s kontrabasistom Rolandom Guerinom, dvije godine prije održali koncert posvećen Ellisu Marsalisu, koji je dokumentiran na kompakt disku i DVD-u istog naziva – “The Marsalis Family: A Jazz Celebration”.

  Ovaj je album posvećen slikaru, ali i svestrasnom umjetniku i humanistu, Romareu Beardenu čije reprodukcije uljepšavaju knjižicu albuma. Zamisao je bila ostvariti svojevrsan jam session u kojem će izvedbe biti nadahnute njegovim djelima. Takav je pristup svakako pomogao ostvarenju kreativnog i svježeg glazbenog djela koje staje uz bok najboljim Marsalisovim ostvarenjima.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava