Iskrena i predana svirka

  896

  Harry Connick, Jr. & Branford Marsalis

  A Duo Occasion

  dvd

  Datum izdanja: 05.12.2005.

  Izdavač: Marsalis Music / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Chattanooga Choo Choo
  2. Brown World
  3. Occasion
  4. Valentine’s Day
  5. Good To Be Home
  6. Virgoid
  7. I Like Love More
  8. Spot
  9. Steve Lacy
  10. Light The Way
  11. Chanson Du Vieux Carre

  Govoreći o svojoj izdavačkoj tvrtki i o klaviristu Harryju Connicku Jr. koji snima za nju nakon dugogodišnje suradnje s Columbijom, slavni je jazz saksofonist Branford Marsalis prigodom našeg zadnjeg susreta rekao: “Jazz glazbenici koji su postigli slavu nemaju priliku istinski svirati. Omogučujući im da snimaju i kreativnu glazbu postižemo ravnotežu. Sada se Connick ponovno posvetio glazbi. Ljudi mrze osobe poput njega, jer je jedan od onih koji imaju sve. Stekao je slavu i bogatstvo, ima predivnu ženu i djecu, sudjelovao je u TV emisijama, snimao filmove – ali zna luđački dobro svirati.”

  Taj stav potvrdio je objavljivanjem Connickovih albuma, ali i suradnjom s njim. Ožujka prošle godine za Marsalis Music su u duu snimili album “Occasion”, a tri mjeseca poslije, već odlučno uvježbani, i DVD “A Duo Occasion” s gotovo identičnim programom. U svojem prvom predstavljanju pred publikom svirali su na jubilarnom, 25. izdanju Ottawa Jazz Festivala.

  U jedno i pol satnom nastupu izvodili su Connickove skladbe, dvije Marsalisove: “Occasion” i “Steve Lacy” posvećenu ovom velikom, godina dana ranije preminulom sopran saksofonistu, te standard “Chattanooga Choo Choo” koji je Connick snimao i u ranijem razdoblju karijere. No, iako je široj publici poznat kao klavirist i pjevač tradicionalnog i main stream jazza, sklon bigbandaškoj glazbi u stilu Franka Sinatre, u duu sa sopran i tenor saksofonistom Branfordom Marsalisom – što je rijetka kombinacija u jazzu – ne pjeva, a izvodi suvremeni jazz komorna ugođaja s dužim improvizacijama i naglaskom na komunikaciji.

  Naravno ne zaboravljaju tradiciju, posebice onu nastalu u New Orleansu, što izravno poručuju izvedbama Connickovih skladbi “Good To Be Home” i “Chanson Du Vieux Carre“. Naime, obojica su rođeni u kolijevci jazza gdje su ostvarili i prve glazbene kontakte. Upoznali su se kad je Connick kao devetogodišnjak počeo učiti klavir kod Marsalisova oca Ellisa, nastupao je u neworleanskim klubovima, a prvi je put snimao s lokalnim sastavom kao desetogodišnjak.

  Muziku podržava

  Iako je otvario karijeru kao pjevač i glumac, kako kaže u najavi koncerta, i dalje mu je najveća ljubav klavir i jazz glazba. Zahvaljujući takvom stavu, u solo ili duo izvedbama s uvjerljivim Marsalisom donosi iskrenu i predanu svirku.

  Davor Hrvoj

  Muziku podržava