Inovativan dečko

  909

  Miguel Zenon

  Ceremonial

  Datum izdanja: 02.11.2007.

  Izdavač: Marsalis Music / Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Leyenda
  2. Ceremonial
  3. Transfiguration
  4. Mega
  5. A Reminder of us
  6. Morning Chant
  7. 440
  8. Ya
  9. Great is Thy Faithfulness

  Miguel Zenón je mladi Portorikanac kojemu je “Ceremonial” drugi album, svojevrsni nastavak prvijenca “Looking Forward”. Talentirani alt saksofonist je također i skladatelj, a njegove skladbe je izvodio i oktet u kojemu je sâm sudjelovao na jednom od najznačajnijih jazz događaja, San Francisco Jazz Festival, pri čemu je uživo snimljen album “SFJAZZ Collective2”.

  Školovao se na Berklee College of Music u Bostonu, i na prestižnoj Manhattan School of Music u New Yorku i tada je surađivao s najboljima iz mlađe generacije latino-jazz glazbe.

  Njegova glazba, ako je trebamo svrstati u okvire nekog glazbenog žanra, bila bi nu-latin/jazz. Na fusion albumu “Ceremonial” inteligentno spaja latino ritam svoga podrijetla, sa svom senzibilnošću i strašću koju ono donosi, jazz harmonije i fraze, elemente folklore i world musica, duh Zapadnoafričke glazbe, impresionizma i kršćanske himne.

  Leyenda” je njegova interpretacija pjesme kubanskog autora Rodrigueza, za koju je sam izjavio da je ‘svirajući melodiju, saksofonom se izražavam kako bi se pjevač izrazio svojim glasom’.

  Muziku podržava

  Naslovna pjesma albuma, elegična “Ceremonial” inspirirana je Zapadnom Afrikom i vezom između glazbe Kariba, crnačke glazbe i Latinoamerike. U odličnoj pjesmi “Transfiguration” gošća je brazilska pjevačica Luciana Souza, koja svojom interpretacijom i bojom glasa ovoj elegičnoj pjesmi daje veliki šarm.

  No nisu sve pjesme elegičnog raspoloženja. “Mega” je žešća, nastala od ritmičkog obrasca koju donose bubnjevi, a zvuči kao sofisticirani jazz groove. Prekrasnu baladu “A Reminder of Is” Miguel je posvetio svojoj djevojci, “440” aludira na 440 herca (Hz), frekvenciju tona ‘A’. “Ya” je autorova skladba s puno promjena ritma.

  Album završava nježnom obradom kršćanske himne “Great Is Thy Faithfulness“. Miguel svira saksofon kao da pjeva i izražava osjećaje svojim glasom. Nevjerojatno.

  U bookletu je za završnu pjesmu napisao zanimljive riječi: “Ovu himnu sam naučio na španjolskom jeziku i kada sam bio dijete, pjevali smo je u crkvi. Iskreno vjerujem da je svaka prilika u kojoj se mogu izraziti glazbom Božji dar, stoga je ova pjesma moj mali dar.”

  Imao je 27 godina pri snimanju ovog albuma na kojemu su sudjelovali klavirist Luis Perdomo, basist Hans Glawischnig i bubnjar Antonio Sánchez, a kritike su im bile vrlo naklonjene.

  Album je fusion jedne osobe uz impresivne glazbenike, pri čemu su svi jednako važni i svaki član benda ima svoje trenutke predstavljanja. Svaka nota, pasaža i izmjena ritma je u velikom skladu, a bend govori sam za sebe.

  Rekli bismo, odlična svirka i komunikacija u bendu. Miguel improvizira, ali i dopušta da bend sâm svira, zna kada se može povući, a da glazba koja je uprvom planu ništa ne izgubi.

  Boja, energija i strast u zvuku u kombinaciji s dobrim materijalom i ekspresivnom svirkom. U svojim projektima Miguel Zenón već je afirmirani jazz glazbenik, a spajanjem stilova koje koristi otkriva dio sebe, a svojim toplim tonom i interpretacijama privlači slušatelje.

  Muziku podržava