Podlegli kompleksu ‘drugog albuma’

  1346

  The Concretes

  In Colour

  Datum izdanja: 13.03.2006.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. On The Radio
  2. Sunbeams
  3. Change In The Weather
  4. Chosen One
  5. Your Call
  6. Fiction
  7. Tomorrow
  8. As Four
  9. Grey Days
  10. A Way Of Life
  11. Ooh La La
  12. Song For The Songs

  Šveđani The Concretes gotovo da bi se više mogli nazivati orkestrom nego glazbenim bendom. Naime, uz osam stalnih članova, ovaj je album snimalo još desetak session glazbenika, koji su uz standardne gitare i bubnjeve svirali još i perkusije, piano, trube, tube, viole, violine, čela, trombon, francuski rog, klarinet…

  Takav je instrumentalni odnos snaga očekivano kompletan sound povukao u pravcu orkestralija, čemu je prilagođena i produkcija, zasigurno najjači segment ovog albuma, uz naravno, instrumentalnu izvedbu, koju nesumnjivo prezentiraju glazbenici ekstra klase.

  Usprkos tom bogatstvu, blagodati i raznolikosti, moram reći da mi se, a koliko sam primijetio ne samo meni, ovaj album dopada puno manje nego prije dvije godine izdan debi, koji je dobrim dijelom bio približen i psihodeličnom rocku i isto tako, bio dosta maštovitiji, originalniji, ozbiljniji, i, što je najvažnije, prvi.

  In Colour” pak je rađen s dosta široj publici podilazećih elemenata, pa bi ga se možda najjednostavnije moglo opisati kao orkestralni pop rock, u kojem se osjećaju utjecaji poznatih bendova; npr. Fleetwood Maca, The Cardigansa, Mamas And Papas, a ponegdje čak i Abbe.

  Muziku podržava

  Plesno-hitoidna pjesma “Your Call“, koju je s pjevačicom Victoriom otpjevao Romeo Stodart iz The Magic Numbers, slovi kao glavni adut albuma, no, ako bi se mene pitalo, ja bih tu titulu dodijelio “Fiction“, koji odiše nježnim, melankolično-depresivnim vokalima, nešto čvršćim gitarističkim varijacijama nego u ostalim pjesmama, te odličnim puhačkim aranžmanima.

  Svoje će štovatelje vjerojatno imati i balada “Tomorrow“, kao i neke ostale pjesme, koje bi u kompletu mogle zaokupiti pozornost štovatelja ovog benda, koji se sramežljivo, ali sigurno uspinje prema vrhu. Mada mene nisu previše dojmili, barem ne u ovom slučaju, sretno im bilo.

  Muziku podržava