Put u središte izgubljenog svijeta

  1317

  Blackmore's Night

  A Knight in York

  dvd Live

  Datum izdanja: 02.07.2012.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Locked Within The Crystal Ball
  2. Gilded Cage
  3. The Circle
  4. Journeyman
  5. World Of Stone
  6. The Peasant‘s Promise
  7. Toast To Tomorrow
  8. Fires At Midnight
  9. Barbara Allen
  10. Darkness
  11. Dance Of The Darkness
  12. Dandelion Wine
  13. All The Fun Of The Fayre
  14. First Of May (Bee Gees cover)
  1. Locked Within The Crystal Ball
  2. Gilded Cage
  3. The Circle
  4. Journeyman
  5. World Of Stone
  6. The Peasant‘s Promise
  7. Toast To Tomorrow
  8. Fires At Midnight
  9. Barbara Allen
  10. Darkness
  11. Dance Of The Darkness
  12. Dandelion Wine
  13. All The Fun Of The Fayre
  14. First Of May (Bee Gees cover)

  Nije nikakva nepoznanica da Blackmore’s Night svoje koncerte održava u intimnijim prostorima koji imaju jak i utjecajan kulturološko-povijesni ‘pedigre’, pa je tako za treće audio/vizualno izdanje odabrano jedno od reprezentativnih mjesta u Velikoj Britaniji, pa i šire.

  York su još 71. godine prije Krista osnovali Rimljani, tijekom svoje je povijesti promijenio brojne vladare, mnogi od njih ostavili su dubok, konkretan trag, ponajviše kroz građevine neprocjenjive vrijednosti, a jedna od njih je i The Grand House Opera, koja ima jako zanimljivu, doduše bitno noviju povijest. Naime, primarno nije zamišljena kao kazalište što je zadnjih stoljeće i nešto, već su na tom mjestu bile dvije zgrade, jedna mjenjačnica kukuruza, druga skladište, po dizajnu G. A. Deana iz 1868.

  Poznati londonski arhitekt J.P.Briggs projektirao je njihovu prenamjenu i od početka 1902. skladište i mjenjačnica i službeno postaju kazalište, mjesto kao stvoreno za koncert Blackmore’s Nighta i priča koja je sigurno jako dobro poznata Richieu i Candice, koji su The Grand House Operu odabrali za jedno od lokaliteta na kojem će promovirati aktualni album “Autumn Sky”.Davno ispričanu i prožvakanu priču o Ritchieu Blackmoreu i njegovoj gotovo potpunoj transformaciji iz rock glazbenika u ljubitelja ‘starina’ nećemo ponavljati, već samo podsjetiti kako je koncert Blackmore’s Nighta istinsko putovanje kroz vrijeme. Uostalom, nečemu takvome imala je prigodu nazočiti i probrana hrvatska publika na koncertu prije gotovo četiri godine, koji je kronološki smješten negdje između ovog i live izdanja “Paris Moon“.

  A Knight in York“, snimljen 30.9.2011., od ta se dva koncerta razlikuje i po tome da djeluje mirnije, možda nešto emotivnije, doduše ne baš i prisnije, čemu u prilog ide i odabir set-liste koja se većinom sastoji od laganijih i pjesama umjerenijih ritmova, novijeg datuma, bez uplitanja pre-Blackmore’s Night perioda u pjesmaricu. Pa su tako izostali klasični hard rock momenti koji su obično publiku dizali na noge, no ipak, ne može se reći da ih nema, s obzirom da nas je Ritchie u glasnijim pjesmama “Gilded Cage“, “The Circle“, “Journeyman” ili “Fires At Midnight” svojim Fenderom podsjetio da gitarske solaže s njegovim ‘autogramom’ zvuče nekako drukčije. Najblaže rečeno.

  Muziku podržava

  Ipak, scenom dominira srednjevjekovno-renesansni ugođaj, što uz outfit izvođača, što uz gotovo besprijekornu simbiozu instrumentalnih izvedbi mandoline, violine, frula, flaute, orgulja, no kroz minimalističku rasvjetu, gore spomenute Ritchieve inspirativne momente, kao i dosta snažne bubnjarske, probitačne bas ritmike i klavijaturističku ambijentalu održava se i modernistički, rockerskiji feeling. Kao i uvijek, posebna su priča prekrasni, eterični Candiceini vokali, prepuni emocija, iskrenosti, onako anđeosko-nevini, svojim izvedbama najviše pridonose podsvjesnom osjećaju preseljenja u neke nove, davno nestale, ali nažalost i zaboravljene svjetove sa zaboravljenim vrijednostima. Prigovoriti se može tek na podužim pauzama između pjesama, no one su ispunjene uglavnom zaraznim Candiceinim monolozima, rijetko tek dosadnjikavim, kojima se s komentarima koji poprilično zabavljaju publiku povremeno priključuje Ritchie, te rjeđe neki drugi članovi, pa se kao takve nekako lakše ‘probave’.

  Rekosmo da je promoviran aktualni album “Autumn’s Sky”, ovdje s otprilike trećinom pjesama , među kojima “Journeyman” djeluje najuvjerljivije, a za highlight se teško odlučiti između uvodne “Locked Within The Crystal Ball” s prošlog albuma, s kadrovima grada Yorka prije preseljenja u kazalište, te “World Of Stone“, čiji je finiš obilježio fantastičan violinski solo Gypsy Rose i dolazak malene Autumn na stage. Ili čak “Toast To Tomorrow“, tijekom koje je klavijaturist Bard David of Larchmont uz vokalno-instrumentalnu implementaciju “Bad Romance” nakratko postao Lady Gaga, što je izazvalo simpatije nazočnih.

  DVD ima dodatak, nešto oko tri minute snimaka srednjovjekovnih građevina Yorka, što dodatno pridonosi autentičnosti ugođaja i događaja, koji je pravi užitak gledati i slušati. Prije svega jer, neminovno, donosi radost i veselje, prepun je, puca od pozitiviteta, kojem je, vremenima usprkos, nemoguće odoljeti. A i zato što se uz njega zaista moguće uživjeti u svijet fantazije, makar i u mislima preseliti se u neku drugu bolju, sretniju i svim drugima vrijednostima osim onim materijalnim, bogatiju dimenziju od ove naše.

  Muziku podržava