Sve ostalo samo je buka…

  1125

  Jamie xx

  In Colour

  Datum izdanja: 29.05.2015.

  Izdavač: Rough Trade

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Gosh
  2. Sleep Sound
  3. SeeSaw
  4. Obvs
  5. Just Saying
  6. Stranger in a Room
  7. Hold Tight
  8. Loud Places
  9. I Know There’s Gonna Be (Good Times)
  10. The Rest Is Noise
  11. Girl

  Ne mogu tvrditi da sam preslušavanju novog albuma člana skupine The xx pristupio bez skepticizma.

  Razlog tome je što primjećujem kako je elektronika, baš kao i indie rock prije nekih desetak godina, na alternativnoj glazbenoj sceni uzela maha i postala pomodnom pa se sada svaka ‘šuša’ koja ima dva sata tečaja za DJ-a dočekuje kao novi James Blake ili Jon Hopkins.Dodatan argument za gledanje na ovaj uradak ispod oka i prije nego prva stvar započne jest nepotreban remix odličnog albuma “I’m New Here” pokojnog Gila Scotta – Herona, kao i drugi album The xx-a koji nije ni sjena prvijenca. Ipak, drago mi je kad se dogodi ugodno iznenađenje, a “In Colour” to definitivno jest. Iako mu sam uvod s iritantno repetitivnim ritmom i debilnim glasom u pjesmi “Gosh” ne služi na čast, već se u sljedećoj stvarčici gdje dobivamo ugodnu lounge elektroniku slika prilično mijenja.

  Lijepo je čuti i sugestivan glas Romy, Jamiejeve kolegice iz njihova matičnog benda koja fino zaokružuje elegantnu i atmosferičnu pjesmu “See Saw“. Još izraženiju ulogu pjevačica dobiva u drugom dijelu albuma, u ritmom nabijenijem songu “Loud Places“, a njeno minimalističko prebiranje po gitari neodoljivo podsjeća na najbolje trenutke grupe The xx.

  Muziku podržava

  No, trijumf dolazi s “The Rest Is Noise“, savršeno odmjerenim instrumentalom kakav se u ovom žanru ne čuje često, no kad se dogodi onda vas odvuče u jedno posve drugu dimenziju.

  Sve tu funkcionira besprijekorno – od moćnih electro beatova, prijelaza s kratkom, ali itekako upečatljivom klavirskom dionicom pa sve do melankoličnih pozadinskih zvukova koji podsjećaju na Mobya i M83.

  Da parafraziram ovu genijalnu stvar, napisat ću još samo ovo… u moru sintetičke elektronike i kojekakvih poluproizvoda koji nam se žele prodati pod umjetnost izaberite Jamieja xx-a jer sve ostalo samo je buka.

  Muziku podržava