Od Vardara pa do Dublina

  1026

  Slip

  Finally...

  Datum izdanja: 16.03.2012.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Etno, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Great Chimney
  2. Dwarven Stones
  3. Lads of Laois
  4. Great Snow Oro
  5. Baby’s Tune
  6. Do You Feel Better? I Do Actually!
  7. Brian Boru
  8. Road to Lahnich
  9. Love of My Life
  10. Pipe on the Hob

  Prvi album grupe Slip nazvan “Finally…” sastoji se od instrumentala inspiriranih u prvom redu tradicionalnom irskom glazbom. Grupu su 2004. godine osnovala dva bivša člana zagrebačkih Shamrock Roversa, violinist Nikola Ćeran i frulaš Ivo Turk, a ime je dobila po irskom plesnom ritmu ‘slip jig’.

  Većina pjesama strukturirana je u obliku zanimljivih suita/medleya sastavljenih od više različitih melodija. Unutar iste pjesme tako se često kombiniraju autorske stvari s tradicionalnim irskim melodijama. Na taj način pokušava se dočarati dinamična atmosfera tipične svirke iz irskih pubova, gdje su nagle promjene ritma i melodije česte.Albumom naravno dominiraju instrumenti karakteristični za irsku glazbu, frule i flaute, violine i bodhran bubanj, te ritmovi irskih plesova ili borbenih marševa.

  Među najzanimljivije dijelove albuma svakako se ubraja nekoliko skladbi u kojima je ostvarene simbioza keltskih i balkanskih elemenata. U tim pjesmama (“Dwarven Stones” i “Great Snow Oro“) kombiniraju se mjere koje dolaze iz bugarsko-makedonske glazbe s orijentalnim i irskim melodijama.

  Muziku podržava

  Tu su i dvije lagane pjesme temeljene na nježnim melodijama odsviranim na akustičnoj gitari: prekrasna “Baby’s Tune” posvećena novorođenčadi i romantična “Love of My Life“.

  Raznovrsnost i istraživačka smjelost koju Slip pokazuju na svom prvom albumu omogućuje im postizanje osobnosti po kojoj ih se može izdvojiti iz veće skupine bendova koji su se posvetili tradicionalnoj irskoj glazbi.

  Muziku podržava