Istok – Zapad

  1494

  Xuefei Yang

  40 Degrees North

  Datum izdanja: 07.04.2008.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. I. Albéniz: Sevilla
  2. I. Albéniz: Córdoba
  3. I. Albéniz: Castilla
  4. Stephen Goss, The Chinese Garden:Jasmine Flower
  5. Stephen Goss, The Chinese Garden:Red Flowers Blooming all over the Mountain
  6. Stephen Goss, The Chinese Garden: Blue Orchid
  7. Francisco Tárrega: Variations On The Carnival of Venice
  8. He Zhanhao & Chen Gang: The Butterfly Lovers (I. Falling in Love)
  9. Enrique Granados, Valses Poéticos: Introduccion
  10. Enrique Granados, Valses Poéticos: Vals melodico
  11. Enrique Granados, Valses Poéticos: Vals apasionado
  12. Enrique Granados, Valses Poéticos: Vals lento
  13. Enrique Granados, Valses Poéticos: Vals humoristico
  14. Enrique Granados, Valses Poéticos: Vals brilliante
  15. Enrique Granados, Valses Poéticos: Vals sentimental
  16. Enrique Granados, Valses Poéticos: Vals mariposa
  17. Enrique Granados, Valses Poéticos: Vals ideal
  18. Wang Huiran: Yi Dance
  19. Huang Zi: Plum Blossoms In The Snow
  20. Wang Luobin: A La Mu Han

  Nakon odličnog albuma “Romance de Amor” kojeg smo predstavili ove godine, Xufei Yang u sličnom, svježijem raspoloženju nastavlja svoju karijeru i umjetnički cilj predstavlja novim albumom “40 Degrees North“.

  Samo ime albuma predstavlja način i svrhu njenog umjetničkog djelovanja. Označava 40 stupnjeva kao paralelu koja na zemljopisnoj karti spaja glavne gradove Kine i Španjolske.
  Upravo su Kina i Španjolska najznačajnije u njenom djelovanju.

  Odrasla je u Kini slušajući kinesku tradicionalnu glazbu i španjolske gitarističke skladatelje. Već godinama živi na Zapadu, ali uvijek pokušava te dvije strane, kulture i različite tradicije maksimalno približiti glazbom i spojiti u poseban doživljaj. Ponovno je učinila odličan posao.

  Na albumu se nalaze skladbe poznatih španjolskih kompozitora i do sada, nepoznatih kineskih skladatelja. “Sevilla“, “Cordoba” i “Castilla” nazivi su španjolskih gradova koje je glazbeno opisao Isaac Albeniz. Svaki grad nalazi se u drugom dijelu Španjolske, svaki ima svoje znamenitosti i svoj stil koji se glazbom dosljedno predočuje.

  Muziku podržava

  Kada je imala devet godina, kako se navodi u bukletu, Yang je čula “Cordobu” i odlučila naučiti svirati gitaru kako bi je odsvirala na svoj način i u svom aranžmanu. Skladbe su zapravo pisane za klavir, ali u gitarističkoj izvedbi. Španjolska je zvukovno još bliža.

  Nakon odsjaja španjolskog krajolika slijedi “The Chinese Garden” skladatelja i gitarista Stephena Gossa, kolekcija od četiri kompozicije bazirane na tradicionalnim kineskim temama o prirodi, ljubavi i svakodnevnom životu.

  Skladno je isprepletanje španjolske i kineske misli tijekom albuma. Nakon posljednje skladbe “Lan hua Hua” u nizu Kineskih vrtova, koja govori o nesretnoj djevojci koja zbog ljubavne patnje čini samoubojstvo, Yang nas vješto prebacuje na karneval u Veneciji skladbom “Variations on the Carnival of Venice” španjolskog skladatelja Francisca Tarrege. Bazirane na plesnoj temi koju je popularizirao Cifolelli, Varijacije su efektna skladba za prikazivanje mogućnosti gitare i virtuoziteta Xufei.

  Ponovno se zemljopisnom kartom vraćamo u Kinu, u tužnu priču nalik onoj o Romeu i Juliji opisanom skladbom “The Butterfly Lovers“, vrlo bitnom u pomicanju granica između istoka i zapada. Skladana je za orkestar, a Xufei je aranžirala prvi dio, “Falling in Love“, u kojoj se protagonisti zaljubljuju. Prepuna kineskog lirizma, prirodno se spaja sa zapadnjačkom mišlju o glazbi, što je bilo posebno važno gitaristici Xufei u izradi aranžmana i svrstavljanju na album.

  Slijede još tri kompozicije s kineske strane svijeta, možda kako bi se album zaobličio mišlju o korjenima Xufei i onom željom za stvaranje kineskog repertoara za klasičnu gitaru, koje zbog tradicijskih i kulturnih predispozicija nema mnogo. “Yi Dance” je prava gitaristička poslastica za sve ljubitelje tremola koji je ovdje odličan i daje dojam kao da se svira na bisernici.

  Iako mlada, Xufei Yang je umjetnica vrlo visokih postignuća i tenzija za daljnji razvoj, kako gitarističke izvodilačke prakse, tako još važnija u spajanju dviju kultura kroz izuzetnu umjetničku interpretaciju.

  Muziku podržava