Hommage old-school zvuku spojenom s modernim rock izričajem

  845

  Mighty Zazuum

  Into The Unknown

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Progressive Rock, Psychedelic

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. FNWO
  2. Regular Houdini
  3. Float
  4. Quest
  5. Chant
  6. Form
  7. Deep
  8. Chemtrails

  Mighty Zazuum je peteročlani bend iz Pule. Ime benda ima posebno značenje i referira na magarca imena Zazuum poznatoga iz animiranih filmova ’60-ih godina.

  Bend je formiran 2010. i čine ga Vedran Župarić, Michel Camlić, Dina Ivas, Tomislav Šestan i Alen Topalović. 2012. su izdali eponimni EP, a prošle godine i debitantski album “Into The Unknown”. Album je snimljen 2013. u Ljubljani.Ovaj bend svira old-school psihodelični zvuk ’60-ih i ’70-ih, ali dominantna matrica je progresivni rock pomiješan s modernim rock zvukom tako da u konačnici imamo pomalo čudan ambijent raznih utjecaja i stilova. Gitare su u prvom planu i od prve do zadnje numere rasturaju do ekstrema i stvaraju intenzivnu atmosferu da je prvo što pomislite da želite čuti Mighty Zazuum uživo. Album se sastoji od osam pjesama, sve su na engleskome i to bend jako dobro radi. Tekstovi nisu banalni, nego prilično kompleksni i slojeviti što u kombinaciji sa zvukom stvara zanimljivu priču.

  Mighty Zazuum inzistiraju na tom starom zvuku kojega čine aktualnim jer ipak nije riječ o pukom kopiranju, nego kolažiranju staroga s novim i modernim.

  Muziku podržava

  Kao utjecaje ističu The Mars Voltu, Kyuss i Tool i zvuče kao da su napravili križanac stilova navedena tri benda pa tu ima psihodelije, stoner rocka i eksperimentalnoga zvuka. Sve u svemu jedan zanimljiv zvuk koji se osjeti već u uvodnoj “FNWO” koja ekspresivno otvara album i taj ritam ne posustaje do kraja.

  Float” je možda najzanimljivija stvar i vokalno najdojmljivija s distorziranim gitarama i ubojitim bubnjevima.

  Chant” u sredini albuma je kao sjecište između malo ubrzanijeg i malo sporijeg zvuka, ali ipak ritam je na razini od prve do zadnje numere.

  Zanimljivost je albuma kako jednoličnost njegove strukture nije dosadna, nego je ta konzistentnost u konačnici privlačna jer se inzistiranjem na jednakom ritmu dobiva upečatljivost i poanta samog benda, a to je rasturanje gitara i vokala za žestoki i beskompromisni zvuk.

  “Into The Unknown” je zanimljivo izdanje jer je kao svojevrstan hommage old-schol zvuku u simbiozi s modernim rock izričajem.

  Muziku podržava