Anđeo na overdoseu

  1746

  Gram Parsons

  The Complete Reprise Sessions

  Datum izdanja: 18.08.2006.

  Izdavač: Reprise / Dancing Bear

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Still Feeling Blue
  2. We’ll Sweep Out The Ashes In The Morning
  3. A Song For You
  4. Streets Of Baltimore
  5. She
  6. That’s All It Took
  7. The New Soft Shoe
  8. Kiss The Children
  9. Cry One More Time
  10. How Much I’ve Lied
  11. Big Mouth Blues
  12. GP Radio Promo
  13. How Did You Meet Emmylou Harris?
  14. The Story Behind “A Song For You”?
  15. The Story Behind “The New Soft Shoe”?
  16. WBCN Interview With Maxine Satori
  17. Love Hurts
  18. Sin City
  1. Return Of The Grievous Angel
  2. Hearts On Fire
  3. I Can’t Dance
  4. Brass Buttons
  5. $1000 Wedding
  6. Medley From Northern Quebec: Cash On The Barrelhead/Hickory Wind
  7. Love Hurts
  8. Ooh Las Vegas
  9. In My Hour Of Darkness
  10. Return Of The Grievous Angel
  11. Did You Sing “Hickory Wind” At The Grand Ole Opry?
  12. What Differences Do You See Between Pure Country And Country Rock?
  1. She (Alternate Version)
  2. That’s All It Took (Alternate Version)
  3. Still Feeling Blue (Alternate Version)
  4. Kiss The Children (Alternate Version)
  5. Streets Of Baltimore (Alternate Version)
  6. We’ll Sweep Ot The Ashes In The Morning (Alternate Version)
  7. The New Soft Shoe (Alternate Version)
  8. Return Of The Grievous Angel #1 (Alternate Version)
  9. In My Hour Of Darkness (Alternate Version)
  10. Ooh Las Vegas (Alternate Version)
  11. I Can’t Dance (Alternate Version)
  12. Sleepless Nights (Alternate Version)
  13. Love Hurts (Alternate Version)
  14. Brass Buttons (Alternate Version)
  15. Hickory Wind (Alternate Version)
  16. Brand New Heartache
  17. Sleepless Nights
  18. The Angels Rejoiced Last Night

  Kao prvo, kada se govori o jednom od najvećih country glazbenika, Gramu Parsonsu, mislim da je vrlo bitno razlikovati dvije stvari: legendu (tj. već pomalo mit) o njegovom životu (i smrti) i samu njegovu glazbu. A legenda o Parsonsovu životu kaže da je doživio samoubojstvo oca i majčinu smrt od alkoholizma, da je svirao u The Byrdsima i družio se sa The Roling Stonesima, da je kasnije oformio The Flying Burrito Brotherse, da je s Emmylou Harris snimio neke od najljepših dueta u povijesti glazbe te da je umro od overdosea u 26. godini života.

  Što se same glazbe tiče, osim što je svirao s već spomenutim The Byrdsima i Flying Burrito Brothersima, snimio je i dva solo albuma (“GP” i “Grevious Angel”), a po meni je možda najvažnije to što je utjecao na glazbenike kao što su The Walkabouts, Lambchop, Ryan Adams i Wilco i što je jedan od glazbenika najzaslužnijih za pojavu glazbenog žanra americane.

  The Complete Reprise Sessions” je trostruko izdanje na kojem se nalaze dva Parsonsova solo albuma, dopunjena s intervjuima u kojima Parsons priča o tome kako je upoznao Emmylou Harris ili o tome kako su nastale pjesme “A Song For You” i “The New Soft Shoe”.

  GP“, njegov prvi solo album, ujedno je i prvi CD u ovoj kolekciji i donosi reizdanje jednog od najboljih albuma country-rocka (iako sam G.P. navodno nije volio kategoriziranje vlastite glazbe), te sadrži bonus live izvedbe pjesama “Sin City” i predivnog dueta – “Love Hurts“.

  Muziku podržava

  Drugi disk u kolekciji je drugi solo album “Grevious Angel“, jednako nevjerojatan kao i njegov prethodnik i ponovno u suradnji s Emmylou Harris. Iako je već odavno poznato da je Parsons-Harris jedan od ponajboljih dueta ne samo u countryju, nego i u svim ostalim glazbenim žanrovima, “Hearts On Fire” i “In My Hour Of Darkness” će vas podsjetiti zašto je to još uvijek istina i zašto bi Emmylou trebala prestati snimati duete, budući da nikada više nijedna njezina glazbena suradnja neće zvučati tako prirodno kao ona s Gramom Parsonsom (duet s Markom Knopflerom nakon preslušavanja ovog box seta zvuči doista smiješno).

  Na ovom se disku nalaze i jedan instrumental te dva intervjua, uključujući onaj u kojem Parsons objašnjava razliku između čistog countrya i country rocka.

  Zamjereke koje ja imam ovom izdanju idu producentima Emmylou Harris i Johnu Austinu, zbog nepotrebnog prekidanja tempa Parsonsovih albuma uvrštavanjem njegovih intervjua na kraj svakog diska, koji su se sasvim lijepo mogli smjestiti i na zadnji disk u box setu, na kojem se nalaze dodaci kao što su alternativne verzije pjesama s ova dva albuma.

  Mislim da je velika šteta što “Grevious Angel” ne završava, kao u originalu, s “In My Hour Of Darkness”, jer je to ujedno Parsonsova pjesma u kojoj kao da pjeva o vlastitoj smrti, koja je uslijedila i prije nego što je album izdan. Tako da pjesma, zapravo, predstavlja njegovu zadnju riječ, u koju su se producenti nepotrebno umiješali (Moram spomenuti i to da jedan veliki plus ovom izdanju ide i na račun vrlo zgodnog pakiranja albuma).

  Slušati Parsonsovu glazbu bez poznavanja pozadine na kojoj je ona nastajala čini mi se pomalo nepotpunim doživljajem, što možete ispraviti ako pogledate dokumentarac Gandulfa Henninga – “Fallen Angel”, koji je ujedno i prvi dokumentarani film o ovom velikanu country rock glazbe.

  Kada se uzme u obzir da je Parsons imao samo 26 godina kada je umro, a da je iza sebe ostavio glazbu koja će desetljećima kasnije izvršiti znatan utjecaj na neke od ponajboljih američkih glazbenika, doista ga je teško ne proglasiti legendom.

  Čak i ako niste baš preveliki obožavatelj countryja (u koju skupinu se ponekad i sama ubrajam), Gram Parsons nije glazbenik kod kojeg će vam takav izgovor upaliti. Legende, ipak, ostaju legende, ma koliko mi pričali o tome.

  Muziku podržava