Je’n, dva, tri – Green Day!

  2039

  Green Day

  !Tre!

  Datum izdanja: 07.12.2012.

  Izdavač: Reprise / Dancing Bear

  Žanr: Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Brutal Love
  2. Missing You
  3. 8th Avenue Serenade
  4. Drama Queen
  5. X-Kid
  6. Sex, Drugs & Violence
  7. Little Boy Named Train
  8. Amanda
  9. Walk Away
  10. Dirty Rotten Bastards
  11. 99 Revolutions
  12. The Forgotten

  Neka tri mjeseca i točno tri albuma. Trilogija ili jedan ogroman album, ne zna se, ali ideja Green Daya bila je posložiti logičan slijed pjesama – prvi za pripremu za tulum, drugi za tulum, a treći za čišćenje smeća.

  Kako je i do sada išlo, na naslovnici trećeg je – očekivano – bubnjar koji ima jednaki nadimak (pravog imena Frank Edwin Wright III), a i slavio je 40. rođendan dva dana nakon izlaska. A ishod zbilja jest očekivan – malo laganija i naizgled zrelija posveta starom sirovom rock’n’rollu uz zvuk pop pjesmuljaka iz ’50-ih. i ’60-ih. godina i stav punkera. Ali onih ‘pravih’ punkera iz ‘pravih’ punk vremena.Brutal Love” je kao uvod u neki old-school plesnjak, a pitomo pop-punk veselje zaigralo se s “Missing You” i “8th Avenue Serenade“. Pitki singl je nostalgična “X-Kid“, još jedan bi mogla biti “Walk Away“, a želja benda i producenta da sve bude ogoljeno do kostiju i pravi primjer troakordne jednostavnosti je “Sex, Drugs & Violence“.Ono što posebno veseli one željne malo čvršćeg zvuka je stvarčuga “Dirty Rotten Bastards”. Najbolja stvar ovog nastavka, a vjerojatno i najposebnija u cijeloj trilogiji. Nije počela tako specijalno, ali su onda eksplodirali toliko da me Mikeovo pletenje po basu podsjetilo na “Maxwell Murder” od Rancida.

  Uz stih “California’s burning to the ground” ušli smo u mali podsjetnik na punk vremena i revolucionarni duh. Tema je poznata – kapitalizam i nepravedna podjela novca među bogatunima i običnim ljudima. A kako su počeli – laganicom, tako su i završili. “The Forgotten” zvuči upravo prikladno za film u kojem se našla prije albuma – onu megapopularnu vampirsku ljubavnu priču.

  Ali, da probamo sve ovo svesti pod isti nazivnik i shvatiti što je to Green Day ponudio u zadnjih nekoliko mjeseci. Nije ovo ni “Dookie”, nije čak ni novi “American Idiot”, i sve skupa vjerojatno je prelagano za nekoga tko i dalje misli da Green Day sviraju punk (ako ikada i jesu).

  Muziku podržava

  Očekivao sam da će mi 41 plus 39 plus 46 minuta ‘jednog’ albuma biti malo previše, ali nekako mi se pod kožu zavuklo po nekoliko stvarčica sa svakog nastavka. Da su njih 15-ak (a ne ukupno 37) bubnuli na jedan album moje zadovoljstvo bi bilo koncentriranije, ali im ne bismo mogli skidati kapu zbog hrabre ideje. A žicu nekog drugog možda bi pogodili s nekim drugim pjesmama. I tako ukrug…

  U svakom slučaju – Green Day, svaka vam čast na ovome! Sad neka se Billi Joe malo otrijezni i neka krenu na turneju. Nakon toga neka smisle nešto novo. Što god hoće…

  Muziku podržava