Zlatko Gall: “Velika svjetska rock enciklopedija”

    7461

    Zlatko Gall

    Velika svjetska rock enciklopedija

    Datum izdanja: 01/11/2009

    Izdavač: Profil

    Jezik: Hrvatski

    Br. stranica: 445

    Naša ocjena:

    Već 30 godina Zlatko Gall marljivo recenzira velike ploče s malom rupom (LP ploče) te male ploče s velikom rupom u sredini (singlice), kasete, CD-ove, i ostale nosače zvuka, a povremeno i slike. U tih preko 30 godina sakupilo dosta toga, prije svega jedno veliko iskustvo te se kristalizirao kvalitetan način razmišljanja i razumijevanja popularne glazbe.

    Gall piše vrlo jednostavno, razumljivo, njegova najveća kvaliteta je u tome što komplicirane stvari zna objasniti na zdravoseljački način i to je najveća vrijednost ove knjige. Ova će Gallova karakteristika mnogo jače doći do izražaja u knjizi “Kako Iggyju reći Pop, a Dylanu Bob”.

    Povremeno čitatelj nauči da postoji ne toliko često korištena riječ, kao što je ‘cizeliran’ ili ‘umješak’, no sve je to dio zabave. Gall posjeduje sposobnost biti nenametljiv, a opet vrlo ‘svoj’, njegove rečenice teku na način da svatko pomisli ‘Ja to mogu tako napisati’, međutim brzo se ispostavi da to i nije baš tako.

    Muziku podržava

    Uz kratke biografije ogromnog broja izvođača (teško je naći nekog tko je izostavljen, no to je ionako boljka svake enciklopedije), ocjene pojedinih albuma (svaka čast na tolikom broju preslušanih albuma) te kratke i jezgrovite komentare.

    Velika je zamjerka ovoj enciklopediji baš ‘isfušana’ faktografija: doslovno je neoprostivo da se za album grupe Queens of the Stone Age “Era Vulgaris” u jednom dijelu kaže da je izdan 2006., a koji redak poslije za godinu izdanja se kaže 2008., a zapravo je izdan 2007. I nisam baš siguran da je album Tim Buckleya iz 1972. nazvan “Greetings From L.A.” koncertni, a ploča Kinksa “Muswell Hillbillies” iz 1971. je zaslužila barem spomen.

    U rubriku zanimljivosti spada mogućnost čitatelja da provjeri kako su se s vremenom mijenjali Gallovi kriteriji: dok će u nedavno izdanoj knjizi “Kako Iggyju reći Pop, a Dylanu Bob” na 49. strani reći kako je 1973. bila godina niskokaloričnih izdanja za Eltona Johna, u ovoj će knjizi prvom Eltonovom albumu iz 1973. “Don’t Shoot Me, I Am Only The Piano Player” dati ocjenu 4 od 5, a drugi Eltonov album iz 1973. “Goodbye Yellow Brick Road” (koji se pojavio kao dvostruki LP) će ocijeniti s 5 od 5.

    Obnovljeno izdanje “Velike rock enciklopedije“, nedavno objavljeno i dotjerano (u izdanje su ušli albumi izdani do 1.9.2009.), sjajan je blagdanski poklon za nekoga tko želi ozbiljnije proučavati popularnu kulturu ili popularnu glazbu i ne zna odakle početi.

    Sigurno je jedno: sa svakom Gallovom ocjenom se nećete složiti, ponegdje će mu čitatelj uputiti kakav prijekoran pogled (‘Jel’, Zlatko, samo 3 zvjezdice za album “Sailin’ Shoes” grupe Little Feat, a?’, samo je jedna od nepristojnih primisli koja je meni pala na pamet), no svojim pristupom Zlatko Gall će jamačno potaknuti svakog čitatelja da više razmišlja o glazbi koju konzumira i na taj način uživa u bogatstvu kojeg muzika nudi.

    Za one koji žele malo ambicioznije raspravljati o glazbi, preporučljivija je Gallova druga knjiga “Kako Iggyju reći Pop, a Dylanu Bob”, a ova je enciklopedija pogodnija za one koji žele steći tek okvirnu sliku o burnom periodu popularne glazbe od sredine pedesetih godina dvadesetog stoljeća do 1.9.2009.

    Muziku podržava