Zlatko Gall: “Gibonni biografija – Tajna vještina”

  12613

  Zlatko Gall

  Tajna vještina - Gibonni biografija

  Datum izdanja: 01/10/2007

  Izdavač: Profil

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 266

  Naša ocjena:

  Gibonni, jedan od najvećih, ako ne i najveći autor novijeg datuma u hrvatskoj diskografiji, dobio je bogatu biografiju koja je napisana perom rock kritičara Zlatka Galla. O uspjesima Gibonnija govore njegove pjesme i hitovi koji se vrte već godinama po eteru, a neki zanimljivi događaji i anegdote, dosad nepoznati široj javnosti, opisano je kroz lako i čitljivo štivo koje vas natjera da u komadu pročitate cijelu knjigu makar ima 200-tinjak stranica malog formata.

  Knjiga je objavljena godinu i pol nakon Gibonnijevog posljednjeg albuma “Unca Fibre“, u vrijeme kada Gibonni polagano zaključuje priču s albumom, kreće u ‘hibernaciju’ i počinje razmišljati o novim poslovima. Tako je i ova knjiga uletjela u pravo vrijeme, te može dobiti zasluženi publicitet jer gotovo vjerno opisuje cjelokupnu karijeru mediteranskog srednjestrujaškog mahera.

  Biografija je podijeljena na dvanaest poglavlja u kojem svaki od njih donosi dijelić Gibonnijevog života, pa tako u uvodnom upoznajemo cijelu obitelj Zlatana Stipišića (posebno neprikosnoveni autoritet u vidu oca Ljube te simpatičnu baku Zlatu), njegovo djetinjstvo, dok su u drugom odlomku opisane njegove adolescentske godine s nizom bendova koji su se, u principu, raspadali na pozornici, pa slijedi dio karijere u Osmom putniku, te ‘njemačka karijera’ u bendu V2, da bi zatim svaki album bio zasebno obrađen.

  Zlatko Gall
  je vrstan autor koji studiozno priprema svoje radove što smo se najbolje mogli uvjeriti prije par godina s njegovom rock enciklopedijom (makar i ona ima svojih manjkavosti), ali u ovoj biografiji ima nekoliko mana koje moram spomenuti.

  Najkontradiktornije je to što Gall Gibonnija zove Gibo, nadimkom još iz njegovih mladenačkih dana, a baš u tom djelu Gibonnijevog rada je on sam i najviše pljuvao po njemu, ponajviše zbog sweet metal zvuka Osmog putnika. Dobro je da to u knjizi nije niti pokušavao skrivati, već da je to i podupro s nekoliko citata svojih recenzija.

  Svaki dio biografije ima mnoštvo komentara samog Gibonnija (sakupljenih sa svih strana) i njegovih najbližih suradnika što daje jednu precizniju glazbenu priču, ali opet povremeno nedostaje još nekih anegdota i ‘tračeva’ da bi knjiga bila još više zanimljiva.

  Muziku podržava

  U svakom pogledu, interesantno je poslušati kako je Gibonni donosio neke svoje važne poslovno-glazbene odluke, kako je potpisivao megalomanske sponzorske ugovore, zbog čega je mijenjao diskografa, kako je (ne)zadovoljan sa svojim albumima, zbog čega je često odlazio na festivale, koji su mu uzori…

  U središnjem dijelu knjige Gallu se omaklo pa je ponovio priču kako je Renato Švorinić dobio ime Rip Kirby, što je u principu najmanje bitno za Gibonnijevu karijeru, makar je zanimljiva anegdota. Slike koje prate tekst su također malo neprikladne jer je većina slika novijeg datuma. To govorim zato jer je pomalo čudno vidjeti, na primjer, sliku sa snimanja albuma “Unca Fibre” u dijelu u kojem se opisuje karijera u njemačkom bendu V2.

  Mislim da se trebalo malo više potruditi, potražiti autentične slike za određene periode u Gibonnijevoj karijeri jer je dotični to svakako zaslužio.

  Bilo kako bilo, Gibonni je dobio zadovoljavajuću biografiju (plus dodatni poklon DVD s tri koncertne snimke) u kojoj su opisani svi najvažniji detalji njegove karijere. Bilo je tu uspona i padova, raskoši i bijede, sreće i tuge, a sve je zapisano u vrlo dobroj knjigi “Tajna vještina” Zlatka Galla. A da je mogla biti još bolja i zanimljivija, mogla je

  Muziku podržava