Hodi da ti Gall nešto objasni

  3573

  Zlatko Gall

  Pojmovnik popularne glazbe (drugo prošireno izdanje)

  Datum izdanja: 01/04/2011

  Izdavač: Naklada Ljevak

  Jezik: Hrvatski

  Br. stranica: 344

  Naša ocjena:

  Prije deset godina Zlatko Gall izdao je knjižicu skromno nazvanu “Pojmovnik popularne glazbe“. Među kritikama se moglo pročitati kako je to izdanje prilično anakrono za 21. stoljeće (koga briga za knjigu kad postoji Internet koji ima informacije i koga briga za knjigu koja košta kad postoji Internet koji je besplatan).

  Knjiga ne samo da se održala, nego je eto opet, u proširenom i izmijenjenom izdanju. Slika na omotu knjige danas je anakron proizvod, audiokaseta, no sadržaj knjige precizno opisuje što sve treba objasniti prosječnom glazbenom konzumentu koji želi znati više. Osim pojmova iz popularne glazbe, navedeni su neki pojmovi iz klasične glazbe, čime knjiga dodatno dobiva na širini.

  Za Galla je malo reći da je kompetentan, osobno ga smatram doajenom hrvatskog glazbenog novinarstva (unatoč sitnijim nestašlucima). Njegovo znanje je ogromno, stil pisanja jednostavan i razumljiv, s minimumom gallizama, odnosno osebujnih riječi koje možete vidjeti gotovo isključivo u njegovim tekstovima (npr: umješak).

  U ovoj knjizi čovjek si je dao truda i pojasnio sve moguće izraze u glazbi (bilo da je riječ o žanrovima, instrumentima, glazbenom žargonu), između ostalog, Gall objašnjava ‘feeling’, ‘laid back’ i druge nemoguće izraze, zbog čega sam autor zaslužuje priznanje.

  Muziku podržava

  Uostalom, s obzirom na količinu engleskih riječi “Pojmovnik” sasvim sigurno može dobiti podnaslov ‘Englesko-hrvatski glazbeni rječnik’. Također valja spomenuti da Gall često preporučuje određene albume i/ili kompilacije gdjegod mu se ukaže prilika, tako da nije sve na pukom objašnjavanju, nego postoji element praktične demonstracije. Možda u nekoj budućnosti “Pojmovnik” postane multimedijski dokument koji će kod svakog upita imati opciju da se audiovizualno predoči traženi pojam.

  Zamjerki ima, no one više prolaze kroz domenu slobodnog sudačkog uvjerenja. Najveće od tih zamjerki bile bi zašto nije uvršten i objašnjen pojam ‘stoner-rock’, a pojam ‘kontrakultura’ također je objašnjen relativno usko, u kontekstu popularne glazbe (što je relativno opravdano), no sam pojam ima širi značaj.

  U oceanu žanrova i nazivlja popularne glazbe, Gallov “Pojmovnik” opravdao je svoje postojanje. Možda nije uspio pohvatati najnovije termine, no sasvim solidno se ‘bori’ s ponešto starijom terminologijom, tako da je više nego solidan suputnik na audiofilskim putovanjima.

  Muziku podržava