Zašto štapići?! Bolje čepići!!

    1592

    Zebrax

    Nemamo vremena za žurbu

    Datum izdanja: 01.05.2012.

    Izdavač: Aquarius Records

    Žanr: Alternative, Hip-hop, Ska

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Nemoj molim te
    2. Njoj je Bog dao ljepotu
    3. On nije bio za politiku
    4. Tamo da putujem (s Arsenom Dedićem)
    5. Balada o Romanu Polanskom
    6. Redar Željko (s Postolarom Tripperom)
    7. Mostarska
    8. Nemamo vremena za žurbu (s Mariom Knezovićem)
    9. Herr Miller
    10. Maskenbal
    11. Sretna nova 1984.
    12. Sanjao sam

    Nakon prve pjesme ostaneš malo zbunjen, dok si nakon druge siguran da se revitalizirao Kuzma & Shaka Zulu. Hmmm, ali to nije Kuzma & Shaka Zulu.

    Zanimljiva fora što uz album Zebraxa dobiješ štapić za čišćenje uha. Bilo bi bolje da smo dobili čepiće za uši jer ovo treba imati živaca slušati. Mislim da bi bilo previše da očistim uši i čujem toliko banalnih rima i ritmova koje jedino još mogu dostići spomenuti Kuzma & Shaka Zulu.Zebrax su u osnovi crossover bend koji je ispremiješao sve i svašta, a dobio ništa. Osnove su različite glazbene melodije koje balansiraju između popa, rocka i ska, a time su nadjevene najčešće reperske dionice s pijevnim refrenima. Nažalost, kombinacija svega toga u obliku Zebraxa zvuči preisforsirano i blijedo, kao da se svom silom žele približiti estradnoj publici kao što su to učinili Connectovci.Kako drugačije objasniti Dedićevu “Tamo da putujem” koja je izmrcvarena do bola. Sve podsjeća na Shortya, ali Shorty barem zna što radi, dok je ovdje sve bez balansa. Ako trebate estradni hip-hop narodnjak, za to služi već sljedeća “Balada o Romanu Polanskom” koja je jedna od najiritantnijih skladbi koje sam čuo u 2012. Samo majstori mogu nešto tako stavit odmah do Arsena…

    Slušajući “Redar Željko” prvi su mi na pamet pali Vatrogasci jer je ovo parodija teže vrste koja ska punk ritmovima također teži predznaku ‘turbo’, a kad čovjek odustane od svega dolazi miks Gogol Bordella i Plavog orkestra u “Mostarskoj” koja zvuči najsuvislije na albumu.

    Muziku podržava

    Da, bendovima poput Zebraxa u interesu je ispremiješati sve i svašta i nadodati hrpu komičnih stereotipnih rima socijalnog karaktera i ponadati se uspjehu. Često to ispada kronično komično jadno, pa dobivamo albume poput “Nemamo vremena za žurbu“.

    Dečki sigurno ‘nemaju vremena za žurbu’ jer imaju previše slobodnog vremena koje troše uzalud. Od ovih 12 skladbi na albumu možda bi se svega nekoliko moglo okarakterizirati prolaznim, pa bi bilo bolje da su se malo duže zadržali unutar četiri zida i smislili bolji album od ovog koji su nam ponudili.

    Mane dominiraju albumom, od potrošenih rima do turbo-folka, potom i manjak upečatljivih melodija, što nam govori da je ovo album bez kojeg možemo bez ikakvih problema jer dečki ovim materijalom mogu zadovoljiti samo one koji prate trash magazine na TV-u.

    Muziku podržava