Odložite rječnike i uživajte

    2556

    Bad Religion

    The Dissent Of Man

    Datum izdanja: 28.09.2010.

    Izdavač: Epitaph Records

    Žanr: Punk, Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. The Day That The Earth Stalled
    2. Only Rain
    3. Resist Stance
    4. Won’t Somebody
    5. The Devil In Stiches
    6. Pride And The Pallor
    7. Wrong Way Kids
    8. Meeting Of The Minds
    9. Someone To Believe
    10. Avalon
    11. Cyanide
    12. Turn Your Back On Me
    13. Where The Fun Is
    14. I Won’t Say Anything

    Bad Religion ove godine obilježava 30. godišnjicu postojanja. Zaista dugo vremena za jedan punk-rock bend.

    Kažu kako se starog psa ne može naučiti novim trikovima. Ovi pobunjeni veterani zato su u svom triku toliko dobri da u njemu još uvijek možemo dobrano uživati. “The Dissent Of Man“, 15. album ovih neumornih staraca, ne donosi ništa revolucijsko, no svakako je topla promjena u odnosu na mračniji “New Maps Of Hell” iz 2007. Tvrdokorniji obožavatelji koji su ovom pločom očekivali povratak u kasne osamdesete ipak će ostati razočarani – ovaj bend popeo se stepenicu više i definitivno je evoluirao.

    Sličnost naziva albuma i poznatog djela Charlesa Darwina zapravo nije slučajnost, već odlično uklopljena igra riječi dostojna ovog glazbenog uratka. Albumom prevladava sjetna duhovna tematika, a tijekom slušanja teško se oteti čudnom osjećaju spokoja i pozitivnim vibracijama.

    Pozivi na individualizam, promjenu i pobunu i ovdje su prisutni, samo što su omotani u nešto nježniji ton. Brett i Greg (tekstopisci) svoje osjećaje i razmišljanja pretočili su u jednostavnije i osobnije pjesme, a slušatelji navikli na korištenje rječnika tijekom prvog slušanja shvatit će da im on nije potreban. Momci i dalje pjevaju pjesme o životu, religiji, društvu i ljubavi – samo s manje profinjenosti i intelektualnosti u riječima pjesama nego inače.

    Muziku podržava

    Ne, album nije pun laganica. Susjede još uvijek možete uznemiravati pjesmama poput “The Day That The Earth Stalled” kojom započinje album, ili “Meeting Of The Minds” koja bi svojim riffovima trebala zadovoljiti i najžešće poklonike ‘starog’ zvuka.

    Ipak, Bad Religion nikad nije slovio kao žestoki bend. U njihovom stilu oduvijek je naglasak bio na melodiji i glasovnim sposobnostima. Vokal Grega Graffina, 46-godišnjeg UCLA profesora koji je ove godine izdao i knjigu, kao da nije bio u upotrebi posljednja tri desetljeća, a nevjerojatni prateći vokali (oozin’ aahs), jedan od znakova prepoznavanja ovog benda, na slušateljevo zadovoljstvo u velikoj su mjeri i dalje prisutni. Muzički gledano, ovdje se radi o mješavini zadnja tri albuma s dozom eksperimentiranja koja neodoljivo podsjeća na “Recipe For Hate” album s početka devedesetih.

    Ukoliko niste upoznati s radom i djelom grupe Bad Religion ovaj album je sasvim dobar početak, a ako jeste onda se “The Dissent Of Man” vjerojatno vrti u vašim linijama ili gramofonima.

    Tekst: Igor Maračić

    Muziku podržava