Amerikanci koji zvuče kao tipični Britanci

    1321

    We Are Scientists

    Brain Thrust Mastery

    Datum izdanja: 17.03.2008.

    Izdavač: Virgin / Dallas Records

    Žanr: Pop

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Ghouls
    2. Let’s See It
    3. After Hours
    4. Lethal Enforcer
    5. Impatience
    6. Tonight
    7. Spoken For
    8. Altered Beast
    9. Chick Lit
    10. Dinosaurs
    11. That’s What Counts

    Kada bih morao birati neku srednju ligu indie rock bendova, tada bi We Are Scientists bili jedni od glavnih kandidata za tu kategoriju. Nije da ih omalovažavam, ali oni su bend koji će teško biti među najvećima (jer nisu Britanci, a oni vole gurati svoje u prvi plan), a opet su vrlo dobar bend koji zna što radi.

    Makar zvuče vrlo britanski, We Are Scientists dolaze iz Kalifornije (danas pozicionirani u Brooklynu), a postoje od 2000. godine. Dosad su najveći uspjeh postigli sa svojim major label debijem “With Love and Squalor” iz 2006. Prije njega imali su jedan nezavisan “Safety, Fun, and Learning (in that Order)”, a poslije kolekciju b-strana “Crap Attack”.

    Njihov novi album “Brain Thrust Mastery” pokazuje da bend nije tipičan ‘britanski’ bend koji se ufurao u cjelokupnu furku oko tzv. indie rocka, već su tome nadodali i mnoge druge utjecaje, što moderne, a što povijesne.

    Kad spomenem moderne, tu u prvom redu mislim na njihove sunarodnjake TV On The Radio jer su poneke pjesme vrlo slične njihovom zvuku, samo što su We Are Scientists više okrenuti melodioznosti pjesama, pa u nekoliko slučaja zvuče kao mekša verzija dotičnog benda. Na “Brain Thrust Mastery” ima i klasičnog zvuka ’80-ih čime pokazuju šarolikost svojih utjecaja.

    Muziku podržava

    Uvodna “Ghouls” ima onaj eksperimentalni štih TV On The Radia, s kreativnom bukom koja je uspješno spojena u zavidnu cjelinu. Već sljedeća “Let’s See It” je mnogo manje upečatljivija, s iritantnim bridgeom u kojem neprestano zavijaju ‘o-o-o-o-o’, makar eksplozivan refren poboljšava ukupni dojam.

    Najavni singl “After Hours” očito je rađen po formuli ‘Arcade Fire + britanski indie rock = hit-singl’, jer pjesma ima jedan štih kojeg su Arcade Fire apostrofirali na posljednjem albumu, a opet se osjeća karakteristični zvuk mnogih bendova koji nam dolaze s Otoka.

    Sljedeći iznenađujući moment je “Lethal Enforcer” koja je zalutala u novi milenij. Pjesma zvuči kao da je izletjela s nekog The Cure ili Duran Duran albuma pošto je naslonjena na mračni dance pop ’80-ih.

    Dalje slijedi niz raznolikih pjesama koje se dobro slažu jedna s drugom, bez nekog pretjeranog iskakanja, što je ujedno i dobro jer nema nekog promašaja, makar nema niti nekih budućih hit-singlova. Iz tog dijela izdvojio bih još skladbu “Tonight” kao jedan od najtipičnijih bendovskih uradaka.

    Pomalo je čudno kako su jedni Ameri odlučili zvučati toliko britanski kad je poznato da takav stil glazbe nije dobrodošao u Americi, gdje i najbolja britanska izdanja jedva ulaze na top-ljestvice po prodaji. Vjerojatno oni imaju neku svoju računicu, što mi je i drago, jer su potrebni bendovi koji će klasičan otočki proizvod malo ispremiješati pa da dobijemo i neki novi zvuk, a ne samo ‘ista tamburanja’ sve mlađih i mlađih klinaca.

    We Are Scientists su pravi znanstvenici zvuka, znaju ispremiješati mnogo toga, a da sve ipak ostaje vrlo pitka cjelina. Ako mi ne vjerujete, preslušajte “Brain Thrust Mastery” koji vas neće previše oduševiti, ali neće niti razočarati, što je i najbitnije.

    Muziku podržava