Potraga za blagom – ekspedicija druga

  980

  Dreadzone

  Second Light (Collectors Edition)

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Dance, Dub, Elektronika, Reggae

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Life, Love And Unity
  2. Little Britain
  3. A Canterbury Tale
  4. Captain Dread
  5. Cave Of Angels
  6. Zion Youth
  7. One Way
  8. Shining Path
  9. Out Of Heaven
  1. Maximum
  2. Little Britain
  3. The Good The Bad & The Dread
  4. Life, Love And Unity
  5. Zion Youth
  6. House Of Dread
  7. Dream On
  8. Fight The Power

  Elektro-dub pioniri Dreadzone formirani su 1993., kada se bivši bubnjar Big Audio Dynamitea Greg Roberts udružio s Timom Branom, a uskoro su im se pridružili basist Leo Williams i klavijaturist Dan Donovan, također iz spomenutog benda.

  U godinu dana iza sebe su već imali svoj prvi album “360 °”. Dreadzone
  rado ističu kako je upravo njihov drugi album “Second Light” iz 1994.
  jedan od 20 najboljih albuma svih vremena Johna Peela. Činjenica je da
  je Peel jedan od najdugovječnijih DJ-a koji je djelovao na BBC Radiju 1 i
  vjerojatno utjecao na razvoj i prihvaćenost britanske glazbe i da je
  stoga vrlo kvalitetna referenca.Slijedeći stihiju reizdavanja albuma, i Dreadzone su ponovno objavili svoj drugi album iz 1994. kao “Second Light (2CD Collectors Edition)“. Na prvom CD-u nalazi se spomenuti album remasteriziran u poznatom Air Studios, dok drugi CD sadrži snimku pjesme “Maximum” s John Peel Sessiona od 21. kolovoza 1994. koja je inače s istoimenog EP-a. Ostalih sedam pjesama također su live verzije pjesama izvedene na Glastonbury festivalu, 24.lipnja 1995., na NME pozornici, neobjavljene dosad.Album je specifičan po tome što je proslavio Dreadzone zbog korištenja neobičnih sampleova klasičnih i modernih glazbenih i filmskih djela te književnosti. Tako se u pjesmama može čuti Purcella, ”Carmina Burana” Carla Orffa, ”The Lark Ascending” Vaughana Williamsa, ”Humors of The King of Ballyhooley” Patricka Streeta, ”Bostich” dua Yello, ”Dread Lion” Scratcha i The Upsettersa, ”Before Long” Ryuichija Sakamotoa, dijalozi iz filmova ”Excalibur”, ”A Canterbury Tale”, ”The Thief of Bagdad”, ”Captain Blood”, ”Rockers”, ”Far from the Madding Crowd”, a od književnosti ”The Schooner ‘Flight”’ Dereka Walcotta i ”The Shooting of Dan McGrew” Roberta W. Servicea. Tolika citiranost u današnje vrijeme značila bi financijsku propast objavljenog albuma. Naime, zaradu bi progutale naknade za autorska prava.Pjesmama su zajedničke kombinacije klavijatura, bas linija i zarazni plesni ritam, ono što ih razlikuje je ambalaža u progresivnom trance/house stilu, melodičnim downtempo/ambient ili dub/reggae i keltskim i azijskim folk zvukovima. Uvodnu dub/reggae “Life, Love And Unity” karakterizira uglađeni glas Earla 16, u istom stilu je i “Zion Youth“.

  Little Britain” i “Captain Dread” vrhunske su folk dub pjesme koje odvode maštu u raskalašene britanske srednjovjekovne gostionice i na gusarske proslave. Na njihove ritmove nemoguće je ostati ravnodušan, dizanje raspoloženja je zagarantirano. Sve četiri navedene pjesme bile su na britanskoj top listi.

  Muziku podržava

  Ambijentalnim dubom daju se opisati “Shining Path“, azijski obojena “Cave Of Angels” i “A Canterbury Tale” s vokalom Donne McKevitt pa pjesma zvuči kao simbioza Morriconea i Enye. U “One Way” sjedinjeni su vrlo zanimljivo trance i reggae, dok posljednja “Out of Heaven“, još jedna ambijentalna, zvuči kao odjavna špica uzbudljive avanture u kojoj smo na mapi s glazbenim tragovima tražili blago. Glazba na prvom CD-u albuma prožeta je istraživačkim duhom i osjećajem smirivanja i dobrobiti duše.

  Drugi CD je live, čine ga zapis već spomenute pjesme “Maximum“, te sedam pjesama s uvodnog nastupa na Glastonbury Festivalu 1995., od kojih je još jedan singl “Fight The Power“, te s prvog albuma “The Good The Bad & The Dread”, “House Of Dread” i “Dream On”.

  Album ukazuje na multikulturalnu sliku Velike Britanije jer su u pjesmama sjedinjeni zvukovi doseljeničke glazbe. S obzirom na vremenski odmak od nastanka zvučnih zapisa, ovo remasterizirano, drugo izdanje svakako će naći mjesta u glazbenim kolekcijama ljubitelja ovakve glazbe.

  Muziku podržava