San svakog smashing pumpkina

  1897

  Smashing Pumpkins

  Siamese Dream (remastered)

  Datum izdanja: 28.11.2011.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Cherub Rock
  2. Quiet
  3. Today
  4. Hummer
  5. Rocket
  6. Disarm
  7. Soma
  8. Geek U.S.A.
  9. Mayonaise
  10. Spaceboy
  11. Silverfuck
  12. Sweet Sweet
  13. Luna

  Dolazi Billy Corgan na sastanak s velikim facama velikog izdavača. Dogovaraju ponovno izdavanje hvaljenog prvijenca “Gish”, sve miriši na otvaranje vrata raja, kad Corgan energično kaže: “Ne! Ne može!“.

  Možda je ishitreno i preentuzijastično reagirao, ali objašnjenje: “‘Gish’ nije ono što hoćete. Nema hitova na tom albumu. Pustite da odem u studio i da vam snimim nešto skroz novo i bolje“. Može li kraći uvod u nastanak albuma “Siamese Dream” i kreiranja najslavnijeg dijela povijesti Smashing Pumpkins?! Bilo je to zanimljivo vrijeme. Alternativni rock negdje se zvao grunge, po turnejama su zujali Peppersi, Pearl Jam, Nirvanino ime divljalo je po svuda, a Corgan je za Smashing Pumpkinse smislio opaki plan – “Pa nisam ni ja budala! Bolje da i ja naučim složiti pokoju pop pjesmu“. I onda je uslijedilo nekih osam mjeseci totalne depresije (skoro se bacio kroz prozor, doslovno), uništavanja benda iznutra i izvana, psihičkih slomova, bježanja iz poznatog Chicaga (ali Jimmy se i u Georgiji uspio izgubiti na tjedan dana), LSD-a i ‘zanimljivih’ gljiva.I tako su, iz vedra neba, u kaotičnom vrtuljku, bogtepitaj kako i kada, nastajale pjesme koje se redom mogu nazivati legendarnima. Naravno, uz veliku cijenu – James Iha i Billy ne razgovaraju, a D’Arcy Wretzky napušta bend usred snimanja. Prekrasna “Mayonaise” i “Soma” jedini su doprinosi Jamesa, dok je ostalo oblikovao gazda. “Cherub Rock” njegov je ‘jebi se’ indie svijetu (tako barem kaže u svojim memoarima knjižice ovog reizdanja), “Today” sretna pjesma o samoubojstvu, a “Disarm” zadnji otpor da se ‘prodaju’. Da su izbacili stih “cut that little child“, pjesma bi bila hit već i u onim vremena.“Siamese Dream” je, prema mišljenju mnogih fanova, pa čak i prema mišljenju samog benda, vjerojatno najbolji primjer ‘pravog albuma u pravo vrijeme’. Albuma koji se sluša u komadu (predlažem – udvoje) i na kojem se na prste jedne ruke mogu nabrojati loše sekunde. Nakon toga Smashing Pumpkins otišli su u jednu zanimljivu muzičku avanturicu, snimali sve i svašta, uživali i radili što hoće. Postava se mijenjala i bend se počeo promatrati kroz prizmu karizmatičnog i ekscentričnog Corgana.

  Kako god je nastavak karijere izgledao, “Siamese Dream” je unatoč svemu postao i godinama ostao jedan legendarni album koji se proširio na fanove svakojakih srodnih žanrova. Album koji je obilježio jedan rock period i čak i bez ovog reizdanja bio bi često spominjan po svakojakim alternativnim top listama najboljih, najutjecajnijih ili najnešto albuma. Svatko odrastao u slično vrijeme sigurno je čuo “Siamese Dream”. Apsolutno dovoljna referenca.

  Muziku podržava