Francuzi misle da na mjesecu sve prolazi

  1075

  Air

  Le Voyage Dans la Lune

  Datum izdanja: 07.02.2012.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Ambijentalna muzika, Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Astronomic Club
  2. Seven Stars (Feat. Victoria Legrand)
  3. Retour sur terre
  4. Parade
  5. Moon Fever
  6. Sonic Armada
  7. Who Am I Now?
  8. Décollage
  9. Cosmic Trip
  10. Homme Lune
  11. Lava

  Film Georgesa Méliesa “Le Voyage Dans La Lune” kao prvi SF na svijetu zapanjio je publiku još davne 1902. najsuvremenijim tehnikama i jedinstvenom kreativnošću.

  1993. godine u Barceloni je pronađen originalni primjerak filma, koji je
  nakon 12 godina mukotrpne restauracije s više od 14 tisuća pojedinačnih
  kadrova uspješno obnovljen prošle godine. Producenti su htjeli
  napraviti korak dalje i spojiti poznati klasik s modernim soundtrackom. S
  obzirom na njihovu nacionalnost i sklonostima ka kozmičkom zvuku, Air
  je, čini se, bio očigledan izbor.Izvorna verzija albuma u početku je bio soundtrack i trajala je kratko, koliko i samo trajanje filma, ali je Air, inspiriran filmom, odlučio proširiti svoje napore u album s uobičajenim trajanjem studijskog albuma. Kao i prethodni albumi, ovaj je i dalje nedvojbeno atmosferski, pa i shoegazerski. Ali na ovome albumu taj je element istaknut više nego prije.

  Osim uobičajenih trippy gitara i elegantnih klavirskih dionica, “Le Voyage” donosi i veliku količinu akustičnih timpana, bubnjeva i zanimljivih noviteta. Posebno su mi se svidjeli načini sviranja basa i gitare, koji zvuče kao da su mehanički odsvirani uz pomoć sekvencera. Ipak, s obzirom na prirodu albuma, Air je mogao napraviti daleko bogatiji zvuk.

  Muziku podržava

  Kada je došao red na vokale, mudro su izabrali. Pjevačica Beach Housea Victoria Legrand pridonijela je svojim atmosferičnim glasom na pjesmi “Seven Stars“. Na manje upečatljivoj pjesmi “Who Am I Now?” gostuju djevojke iz popularnijeg benda Au Revoir Simone.

  Cjelokupni album ima nekoliko odličnih momenata poput kratkih pjesama “Moon Fever” i “Retour Sur Terre“, ali i podosta nedostataka. Pozitivna strana albuma je njegova originalnost. Album je skroz odvojen od ostatka scene, ne prati trendove i ne sliči ni na što što bi se dalo čuti od novije glazbe, a s druge strane zvuči pomalo pretenciozno i dobiva se osjećaj kako Nicolas Godin i Jean-Benoît Dunckel misle da im sve prolazi.

  Ovaj album odlično je ispunio prvobitni zadatak izrade soundtracka za Méliesov film “Le Voyage Dans La Lune”, ali sam po sebi nije pitak i slušljiv. Kako biste dobili puni učinak morat ćete pogledati film zbog kojeg je nastao.

  Tekst: Matija Vojvodić

  Muziku podržava