Tko voli nek izvoli…

    1979

    Hip Hop 3 - The Collection

    Kompilacija

    Izdavač: Universal / Aquarius Records

    Žanr: Hip-hop

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Drop It Like It’s Hot/Snoop Dogg feat. Pharrell Williams
    2. Only U/Ashanti
    3. How Come/D-12
    4. If I Can’t/50 Cent
    5. 99 Problems/Jay-Z
    6. On Fire/Lloyd Banks
    7. Flap Your Wings/Nelly
    8. Through The Wire/Kanye West
    9. Don’t Say Nuthin/The Roots
    10. Poppin’ Them Thangs/G-Unit
    11. Where The Hood At/DMX
    12. Gimme Some More/Busta Rhymes
    13. Rollout (My Business)/Ludacris
    14. Mesmerize/Ja Rule feat. Ashanti
    15. Girls/Cam’Ron
    16. Locked Up/Akon
    17. Hush/LL Cool J
    18. Let’s Get It Started/The Black Eyed Peas
    19. Hey Ya/Outkast
    1. Forgot About Dre/Dr. Dre feat. Eminem
    2. Mo Money Mo Problems/The Notorious B.I.G. feat. Mase & Puff
    3. Daddy
    4. Get Ur Freak On/Missy Elliott
    5. Nuthin’ But A “G” Thang/Dr. Dre
    6. Doggy Dogg World/Snoop Dogg
    7. Doin It/LL Cool J
    8. Do You See/Warren G
    9. Don’t Leave Me/Blackstreet
    10. No Woman No Cry/The Fugees
    11. No Scrubs/TLC
    12. It Was A Good Day/Ice Cube
    13. Somethin’ 4 Da Honeyz/Montell Jordan
    14. F*** The Police/N.W.A.
    15. Public Enemy No.1/Public Enemy
    16. When The Sh** Goes Down/Cypress Hill
    17. No Sleep Till Brooklyn/The Beastie Boys
    18. Shake Ya Ass/Mystikal
    19. I Wish/Skee-Loo
    20. Jump Around/House Of Pain

    Kad sam pogledao popis pjesama, shvatio sam da u principu lakšu recenziju nisam mogao dobiti niti da sam je i tražio. Sve pjesme sa popisa jako dobro poznajem, poznajem njihove izvođače, o nekima sam već pisao, tako da sam se našao na plodnom tlu za kreativni ne rad. Smiješno, ali istinito. “Hip Hop 3 The Collection” je upravo to – smiješno, ali istinito. Kao da nisu dovoljno zaradili prodavajući svaki album zasebno i gurajući svakog izvođača zasebno, nego još sve to zapakiraju u nemaštovit dizajn i kažu da to kupimo. Idemo sa recenzijom pa ćete shvatiti zašto ovako govorim.

    Prvi CD otvara ‘hit’ duo, ilitiga Snoop Dogg i Pharell Williams, točnije njihov ‘hit’ singl “Drop It Like It’s Hot” koji za mene predstavlja vrhunac kulta neinspiracije i konačnog kulturomorstva koji se dešava na svjetskoj pop/hip-hop sceni zadnjih nekoliko godina. Sličan klišej nam donosi Ashanti , D-12 i 50 Cent sa svojim ‘hitovima’ u kojima svatko tko iole ima sluha može odmah zaključiti da je ovdje nije riječ o kreativnim ljudima kakvim se ovi artisti pokušavaju predstaviti, nego da je ovdje riječ o sterilnosti u koju je ova struja hip-hopa zapala.

    Malo osvježenje nam donosi Jay-Z i njegova pjesma “99 Problems“, no ona nam dolazi više kao privremeni spas nego kao okosnica koja će ozbiljno zaokrenuti smjer kojim se kreće ova kompilacija. Šteta, Jay-Z je bio ok, no zato Nelly, Lloyd Banks i Kanye West nastavljaju pop/r’n’b/hip-hop zvuk u kojem kulminira ista produkcija istih producenata na istim beatovima sa istim izvođačima i to tako traje predugo. Počinjem kontemplirati ideju ‘uho-grlo-nož+, no zasad to ostaje na kontemplaciji jer su me spasili The Roots sa njihovim hitom sa zadnjeg albuma “Don’t Say Nuthin’“. Hvala The Rootsima, no ne hvala na G-Unitu i DMX-u. Cenzura.

    Muziku podržava

    Busta Rhymesova “Gimme Some More” zvući zanimljivo, no ja bih se ipak odlučio za neku drugu pjesmu, no bolje išta nego ništa. A onda idemo opet: Ludacris, Ja Rule i Ashanti, Cam’Ron, Akon, LL Cool J, Black Eyed Peas, Outkast… Cenzura! Zapravo, nema cenzure, barem za Black Eyed Peas jer da je neka druga stvar na CD-u poput “Where Is The Love?” ili neke malo starije sve bi bilo ok, no otkad su zabrijali kako su zabrijali sve što mogu reći je ‘Ne’.

    Ok, prvi CD gotov – idemo dalje. Dr. Dre i Eminem otvaraju drugi CD svojim hitom “Forgot About Dre” koji zvuči sasvim ok, uostalom čuli ste ga na radiku ili na nekom tulumu već 1000 puta. No, ako ste mislili da ste se spasili, imaju oni još toga za vas: The Notorius B.I.G. feat. Mase & Puff Daddy “Mo Money Mo Problems” i Missy Elliot “Get Ur Freak On” zadovoljit će onaj dio publike koji žudi za hitovima i reže žile na r’n’b/hip-hop fuzije, no oni koji vole malo kompliciranji hip-hop imaju problem. No i to se da srediti sa dva starija broja koja potpisuju Dr. Dre i Snoop Dogg, točnije “Nuthin But A “G” Thang” i “Doggy Dogg World” čega će se sjećati stariji rapperi i sa sjetom se prisjećati kako su stvari nekad bile kudikamo drugačije, te da se nije toliko forsirao taj ‘ja sam bogat i lud’ look.

    Naravno, nakon osvježenja slijedi vam mokar ručnik u lice tj. LL Cool J, Warren G, Blackstreet i tako sve do The Fugeesa i njihovog mega-hita “No Woman No Cry“. Osvježavajuće, no opet- moglo je biti i kudikamo bolje. Dosadan sam sam sebi već s ovim pa ću do kraja recenzije sam navesti dobre strane, da vas ne davim ostalim. House Of Pain “Jump Around“, N.W.A. “Fuck The Police”, Public Enemy “Public Enemy No.1“, Cypress Hill “When The Shit Goes Down”, Beastie Boys “No Sleep Till Brooklyn” – sve redom dobre pjesme, no šteta što su svoju poziciju na ovoj kompilaciji našle na samom kraju drugog CD-a.

    I sad, kad pogledate na popis pjesama i svega ostalog, shvatite da je ovo više kompilacija hip-hop sertilnosti nego hip-hop inovativnosti. Žalosno, ali istinito. Naravno, povremeno dođe i neko osvježenje za ljubitelje malo kvalitetnijeg hip-hopa, no sve u svemu ovo je skup pjesama, ili bolje rečeno hitova za r’n’b/hip-hop sladokusce. Onaj tko voli ovo njemu će ova kompilacija predstavljati vrhunac zabave, no onaj tko ne voli taj će ju izbjeći u širokom luku.

    Muziku podržava