Najmanji metalac s najvećim glasom

  2218

  Dio

  We Rock (Rock Legends)

  dvd

  Datum izdanja: 20.11.2008.

  Izdavač: Universal / Aquarius Records

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Don’t Talk To Strangers
  2. Mystery
  3. Egypt (The Chains Are On)/Drum Solo/Heaven And Hell/Guitar Solo/Heaven And Hell/The Last In Line/Heaven And Hell
  4. Rainbow In The Dark
  5. Mob Rules
  6. We Rock
  7. Stand Up And Shout
  8. Straight Through The Heart
  9. Shame On The Night
  10. Children Of The Sea
  11. Holy Diver
  12. Rainbow In The Dark
  13. Don’t Talk To Strangers

  Ronnie James Dio (Ronald James Padavona, pravim imenom) nesumnjivo spada u najgornji red najvećih vokalista koji su ikad kročili hard rock/metal scenom. Njegov glas bio je zaštitni znak svih bendova u kojima je nastupao, a u današnje vrijeme imati boju glasa sličnu njegovoj, smatra se velikom blagodati (Jorn Lande, Patrik Johansson, npr.).

  Naravno, vezano uz prvu rečenicu, ovdje mislim na prvi Ronnijev bend Elf, te kasnije megapopularne Rainbow i Black Sabbath. ‘Klimave’ unutarbendovske suradnje i stalne ‘liderske’ borbe, bilo s Davidom Feinsteinom u Elfu, pa još veći život u sjeni, tada (pa i danas), velikog Ritchiea Blackmorea u Rainbowu, kasnije i Tonnya Iommia u Black Sabbathu, bio mu je oduvijek preveliki teret.

  I činjenica je, bez obzira što je u svim tim bendovima bio jednako, ako ne i više vrijedan od (barem jednog dijela) ostalih, da je ‘pravi’ postao tek kada je prvi puta otišao iz Black Sabbatha i osnovao svoj vlastiti bend, jednostavno ga nazvavši Dio.

  Ploče, u prvom redu “Holy Diver” (1983.), “The Last In Line” (1984.) i “Sacred Heart” (1985.), dokazale su da se u njemu kriju daleko veći potencijal i kreativnost, koje je radi spomenutih, ali i još nekih članova ranijih bendova, morao dobrim djelom potiskivati.

  Muziku podržava

  U konačnici, rođen je da bude lider, i to je, nakon mnogo godina provedenih u muzici, mogao biti tek u ‘svom’ bendu, gdje je tu tezu u potpunosti dokazao i opravdao. Kakav su trag Ronnie kao pjevač, ali i sam bend Dio ostavili na heavy metal sceni, ne treba previše isticati, a i naslov ove edicije, “Rock Legends“, čiji je i on dio, (pre)dovoljno govori o njemu, bez da se i pogleda što je u njoj.

  Ipak, ona je jedan od malih dokaza svega iznesenog i svakako je njezin sadržaj nešto što u svakom slučaju treba vidjeti, u što treba bespogovorno ‘zaviriti’. Sadržaj DVD-a mnogima koji Dio prate ‘u stopu’ bit će poznat, a onima koji su mu se nešto kasnije pridružili pomalo i edukativan, a zašto, otkrit ćemo u nastavku, pa zato krenimo redom.

  Materijal na ovom izdanju možemo slobodno podijeliti u dva dijela, koja se sastoje od dva koncerta, snimljena tijekom prve dvije turneje Dia, 1983. i 1984. godine, dakle, pravih dragulja.

  Prvi je koncert snimljen 25.8.1984. u Spectrumu, Philadelphia, pred 12.000 fanova, a originalno je izašao 1984., u, tada popularnom VHS formatu pod nazivom “A Special from the Spectrum”.

  Ta snimka sastoji se od ‘miksa’ pjesama Dia i Black Sabbatha, od kojih, naravno, prednjače one s prva dva spomenuta studijska albuma benda, legendarne heavy metal himne “Don’t Talk To Strangers“, “Rainbow In The Dark“, “We Rock” i “Last In Line“. Uz njih, tu su i Black Sabbathove pjesme “Mob Rules“, te, još i danas, neizostavna s Diovih koncerata, “Heaven & Hell“. Za razliku od one izvorne verzije u VHS formatu, ova nova zakinuta je za pjesmu “Stand Up And Shout”.

  Drugi dio izdanja također je snimka jednog koncerta, i to onog održanog 4.12.1983. u Muziekcentrum Vredenburg u Utrechtu (Nizozemska), pred relativno malim brojem fanova, njih 2.000.

  Ovaj dio također je objavljen, isto 1984. godine i isto na VHS–u, pod nazivom “Live in Concert”, ovdje “Live in Holland”, i sastoji se od, kao što je vidljivo, sedam pjesama. Među kojima svakako treba izdvojiti legendarnu “Holy Diver“, “Stand Up & Shout“, ponovno “Don’t Talk To Strangers” i “Rainbow In The Dark” te ‘posuđeni’ Black Sabbathov dio repertoara, ovoga puta pjesme “Children Of The Sea“.

  Ukratko, ovaj, stariji koncert, sastoji se od šest naslova s prvog, u to vrijeme i jedinog, albuma “Holy Diver”, kojeg su tada promovirali, plus spomenuta Black Sabbathova skladba. Naravno, snimke ovog materijala datiraju iz vremena kada je pozornicom ‘kročila’ originalna postava benda, Ronnie James Dio (pjevač), Vivian Campbell (gitarist), Jimmy Bain (basist) i Vinny Appice (bubnjar), pa ona samim tim ima i veliku kolekcionarsku, čak i antologijsku vrednotu.

  Bitno je reći da je za potrebe ovog reizdanja poboljšan zvuk, tako da se može birati između DTS 5.1 i ‘normalnog’ dolby digital sterea, dok je slika ipak ostala autohtona, na nivou vremena kada je nastajala, i po današnjim standardima dobila bi tek prolaznu ocjenu. Naravno, kod idealista i stručnjaka, a kod onih koji se sjećaju Dia i heavy metala iz tih vremena, neće izazvati posebne potrese i negodovanja.

  Pred sam kraj moram reći kako je ovaj materijal, osim prvobitno na VHS-ovima, 2005. godine izašao i na DVD-u, također pod nazivom “We Rock“, da bi sada, možemo reći ponovno, doživio svoje reizdanje.

  Uz, ipak treba također reći, nedostatke ‘u vezi’ između slike i zvuka, koji su ipak zanemarivi kada imamo na umu vrijeme u kojem su nastajali. Ono najbitnije, ugođaj i doživljaj pravog metal koncerta, nije bitno izgubio svoj smisao.

  A to je daleko najvažnije. Vidi se i čuje kakav treba biti pravi heavy metal nastup vrhunskog benda s pjevačem kakav se rijetko rađa.

  Gledali mi njega kroz njegov vlastiti bend ili kao pjevača Black Sabbatha, Rainbowa ili Elfa, Ronnie James Dio jedan je od rijetkih koji su se rodili da budu rock legende, i zato je i više nego zasluženo dobio svoje mjesto u ovoj kolekciji.

  Muziku podržava