Nebrušeni crni dijamanti

  2577

  Kiss

  Kiss My A** (Rock Legends)

  dvd

  Datum izdanja: 30.11.2008.

  Izdavač: Universal / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Parasite
  2. Do You Love Me
  3. Radioactive
  4. Move On
  5. Love Gun
  6. NY Groove
  7. She (Anthrax)
  8. Makin Love 1977
  9. Christine Sixteen (Gin Blossoms)
  10. I Love It Loud
  11. C’mon And Love Me
  12. Hooligan
  13. Shock Me
  14. I
  15. Take Me Rehearsal
  16. She
  17. Black Diamond

  Da ne bi bilo zabune oko imena ovog izdanja, pokušat ćemo na početku ukratko razjasniti neke stvari. Naime, “Kiss My A**” prvotno je pod tim nazivom objavljen 1994. godine kao svojevrsni ”Tribute To Kiss” album, na kojem su pjesme Kissa izvodila mnoga popularna imena s rock i metal scene, poput Lenny Kravitza, Anthraxa, Gartha Brookea i mnogih drugih.

  Deset godina kasnije, za područje SAD-a i Kanade objavljeno je istoimeno DVD izdanje, na kojem se nalazilo sedamnaest pjesama, ponovno pod nazivom “Kiss My A**”, no ovaj put nije bila riječ o ‘tribute’ izdanju.

  Isti taj DVD doživio je svoje reizdanje, ovaj put u ‘serijalu’ DVD-a “Rock Legends“, a u čast velikanima rock scene, koji su svoju najveću slavu proživljavali sedamdesetih godina prošlog stoljeća i čije je ime i dan danas garancija vrhunskog spektakla.

  Kiss je i danas, nakon četrdesetak godina provedenih na sceni jedna od najvećih koncertnih, muzičkih općenito ‘showbiz’ atrakcija, te drugo ime za uspjeh.

  Muziku podržava

  “Kiss My A**” sastoji se od sedamnaest pjesama koje uglavnom obuhvaćaju razdoblje ranijeg djelovanja Kissa, od kojih je njih trinaest snimljeno tijekom koncertnih nastupa benda, no krenimo redom. DVD otvara kratak govor Paul Stanleya i Gene Simmonsa o njegovoj pripremi i raritetnim materijalima na njemu, a pojavljuju se i kasnije, na kraju pjesama, s pričama vezanima uz bend i njihovim počecima.

  Potvrda onog što su rekli u kratkom uvodu stiže već kroz prvu pjesmu “Parasite” iz 1975. koja je snimljena u crno-bijeloj tehnici za vrijeme “Hotter Than Hell” turneje i jedna je od najranijih koncertnih snimaka benda.

  Do You Love Me” i “Makin’ Love” snimljene su na koncertu u Madison Square Gardenu 1977. godine, a možda najzanimljivije ‘tvrdokornim’ Kiss fanovima bit će pjesme iz solo ere članova benda, “Radioactive“, “Move On” i “New York Groove“, snimljene u Largu, MD 1979., tijekom “Dynasty” turneje.

  Među ostalim, raritetnim snimkama, svakako vrijedi izdvojiti pjesmu “I” snimljenu tijekom nastupa u New Yorku na kojem je bend nastupao bez gitariste Ace Frehleya, a prenašan je i putem europskog satelita.

  Zatim je tu “Take Me“, snimljena 1976. u studiju 54, gdje se bend uvježbavao za predstojeću turneju, a za kraj predstavljanja i nešto iz drugog perioda, “I Love It Loud” s “Creatures Of The Night” albuma iz 1982., odsviranu na talijanskoj TV postaji RAI 1, te “Love Gun” iz 1992. u Detroitu, jedinu iz razdoblja kada je Kiss nastupao bez svojih legendarnih maski.

  Ovdje se nalaze i dvije pjesme Kissa koje nisu u njihovoj izvedbi, “She“, koju svira Anthrax, te “Christine Sixteen” u izvedbi Gina Blossomsa. One su snimljene u studiju tijekom rada na već spomenutom ‘tributeu’, i jedine su koje se nalaze na oba istoimena izdanja, DVD-u i u uvodu spomenutom CD-u.

  Iako ovo izdanje ne sadržava mnoge, odnosno veliku većinu od ponajboljih naslova iz diskografije Kissa, ne smatram to nekim nedostatkom, budući da je njegov cilj bio da se prikažu raritetne snimke, koje nisu uopće ili su rijetko zastupljene.

  Stoga, kao što sam već i rekao, s “Kiss My A**” DVD-om biti će najzadovoljniji najodaniji fanovi benda, ali i gomila ostalih koji cijene njihov rad, jer će im približiti neke stvari koje možda nisu znali, a niti ih vidjeli. Ovdje im je dostupno oboje.

  Da ne ispadne kako je baš sve dobro, ima jedna velika zamjerka, a ona je vezana uz sliku i zvuk, koji su, iako ponuđeni u stereo i 5.1 surroundu, poprilično ispod prosječnosti. Ali ipak, ako uzmemo u obzir vrijeme u kojima su nastajale, onda je loša kvaliteta zvuka i slike donekle razumljiva, no da se mogla još malo ‘ispeglati’, mogla se.

  Bez obzira na to, Kiss svakako spada u imena koja su najjače obilježila svjetsku rock scenu, te mnogim bendovima postali uzor. Što zbog svoje muzike, što zbog make-upa, spektakularnih live nastupa, ali i burnih privatnih života, po čemu su, nedvojbeno, uvijek, a pogotovo u vremenima nastajanja ovih snimaka, bili daleko ispred svog vremena. Zato i jesu odavno osigurali status legendi, a ova je serija DVD-a samo još jedna potvrda nečeg što se odavno zna.

  Biografija Kiss

  Muziku podržava