Nismo spavali, puno smo radili i opasno partijali. Dok njujorška MOMA slavi betonska arhitektonska dostignuća, a hipsteri i kreativci diljem svijeta vlaže se i maštaju o brutalnoj arhitekturi, mi smo u betonskom bunkeru RTV zgrade imali priliku učiti, ostaviti trag i graditi budućnost. Ovoga vikenda sva su svjetla regionalne glazbene i kreativne industrije bila usmjerena u Sarajevo gdje smo, kao dio BAM-C konferencije, suorganizirali treći po redu Music x Entertainment Hackathon.

Hackathon

Sarajevo je grad čija priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kulturalni “melting pot” koji se kuhao stoljećima da bi tragično implodirao u ratnim zbivanjima 90-ih, olimpijski grad pogonjen idejom male grupe vizionara i entuzijasta koju predvodi Mersel Bujak okreće neke nove, inspirativne stranice. Ideja cijele priče, kako kaže sam osnivač, je da se iz Sarajeva u svijet pošalje pozitivna i moderna priča. Usudio bih se reći da je u tome itekako uspio. Vođena principom putovanja kroz razne stilove arhitekture koji prožimaju Sarajevo, BAM-C konferencija ugostila je predavače, glazbenike, izložbe, filmske projekcije i naš hackathon.

Izvanredan Hackathon i “klinci” koji obećavaju

Muziku podržava

Hackathon

Music x Entertainment Hackathon putujuća je priča koju smo prije tri godine pokrenuli u Zagrebu, otišli do Superuha u Primoštenu i nastavili u Sarajevu. Hackathon je, na inicijativu Muzike, nastao kao mjesto okupljanja svih koji, osim kulture hakiranja i programiranja, vole glazbu i o njoj promišljaju izvan klasičnih okvira. U suradnji s Mistral Technologies, IT kompanijom koja već godinama slovi kao najpoželjniji poslodavac u Sarajevu te posluje sa svjetskim gigantima, okupili smo čak 6 timova sa sudionicima iz cijele regije. Nakon formiranja timova u kojima su bili programeri, dizajneri, developeri, UX eksperti i profesionalci iz raznih sfera glazbene industrije, sudionici su imali 26 sati da kreiraju i pitchiraju svoj proizvod, ideju ili koncept žiriju. Bez puno sna, timovi su upregnuli svu svoju kreativnost i znanje te su me kao člana žirija oduševili svojim idejama.

Ekipa koja je osvojila treće mjesto, sačinjena od mladih, ali nabrijanih “klinaca” od kojih najstariji ima tek 19 godina, predstavila je pametne slušalice bWaves koje putem senzora i aplikacije očitavaju moždane valove na temelju kojih aplikacija spoznaje korisnikovo raspoloženje i sama bira glazbu iz njegove playliste.

Hackathon

Drugoplasirana ekipa kreirala je Circ – digitalni kutak gdje poklonici raznih glazbenih žanrova mogu istomišljenicima obznaniti kakva glazba svira u klubovima grada kroz par jednostavnih koraka, čineći noćni život poklonika raznih subkultura lakšim i zanimljivijim, u isto vrijeme nudeći dragocjene podatke vlasnicima kafića i klubova o njihovoj publici s ciljem unaprjeđenja poslovanja.

Pobjednička ekipa napravila je kulturni proizvod u kojem, na principu Tinder svajpanja, korisnici slušaju i svajpaju lokalne glazbenike, te se kroz njihov feedback formiraju liste popularnosti, dajući mladim lokalnim bendovima šansu za proboj do srca i ušiju korisnika.

Vrhunski gosti u srcu brutalizma

RTV Dom, Hackathon
RTV Dom, Foto: Kenan Muslić

Dok se u modernoj zgradi Mistrala u centru Sarajeva održavao hackathon, nekoliko kilometara dalje u brutalističkom zdanju RTV doma, predavački dio BAM-C konferencije doveo je izuzetno respektabilna imena.

Čuti Dr. Mottea, osnivača Berlin Love Paradea, jednog od najvećih i najpoznatijih open-air događanja koje je okupilo milijun posjetitelja na ulicama Berlina, bilo je fenomenalno. Vođen motivom ljubavi, 1985. godine pokrenuo je priču koja je nakon nekoliko godina ušla u legendu, a techno glazbu pretvorila u moćan berlinski izvozni proizvod. Pričalo se i analiziralo o noćnoj ekonomiji te utjecajima iste na naše sredine i gradove, Nick Colgan prisutnima je podijelio uspješnu festivalsku bajku Britanca na Balkanu. Gledali su se i fenomenalni filmovi od kojih je najviše oduševio “Symphony of Now”, film koji predstavlja perspektivu noćnog Berlina, u re-imaginaciji nijemog filmskog klasika “Berlin – simfonija velikog grada”.

BAM-C Hackathon, foto: Ourkazumi Photography

Partijanje kakvog se ne bi posramile ni etabliranije party destinacije

BAM-C je u noćnim satima infiltrirao klubove diljem Sarajeva. Legendarni Dr. Motte, 58-godišnjak s energijom i žarom osobe u ranim 20-ima razorio je sarajevski Trezor (kao i Marko Nastić večer prije) svojim energetičnim i sofisticiranim techno zvukom. Smeđi Šećer drmao je Jazzbinom, ali svaku večer, najslađi dio bio je afterparty u vili Atelier na brdu iznad Sarajeva. S pogledom na cijelo Sarajevo, after u privatnoj vili bio je namijenjen manjem broju ljudi no kombinacija atmosfere, izvanredne lokacije i glazbe koja se puštala rezultirala je ogromnim interesom i tulumom koji je svakoga jutra ispratio izlazak sunca i pjev ptica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by decibel.ba (@decibel.ba) on

Subotnji house set isprepleten elementima techna, disca i acida zagrebačkog dvojca PEZNT u vili Atelier zasigurno je bio vrhunac obje večeri. Tom Pasanec i Dejan Marković poznatiji kao BLACKSOUL i Mark De Line dosad su izdavali na etiketama kao što su Dirtybird, Defected i Toolroom. Kao potvrda njihove kvalitete govori i činjenica da ih ovoga ljeta čeka velika turneja u sklopu koje će posjetiti Australiju i Bali.

Izlazeći iz hotela, pružam ruku Merselu, zahvaljujem se na gostoprimstvu i zovem ga u Zagreb. “Naravno, povezani smo, gradimo ono što su nam porušili, stvaramo dalje” kaže mi zadovoljno. Svaki početak je težak i zasigurno nije bilo lako isfinancirati ovakav projekt. Toplo se nadam da će se ova priča nastaviti kako bi se etablirala i postala ono što zaslužuje. Hvala Sarajevo i dogodine!

Muziku podržava