Regionalna glazbena konferencija Balkan Advanced Music (BAM-C) od 25. do 27. travnja u Sarajevu će ugostiti jedinstvene glazbene figure regije i utjecajne internacionalne goste elektronske scene. 

Dnevni program konferencije odvijat će se u RTV Domu – monumentalnom betonskom bunkeru, zgradi bivšeg Međunarodnog RTV Centra. Dio korporativnog programa smješten će biti u Hotel IBIS Sarajevo, dok će noćni program koji uključuje koncerte i različita događanja biti raspoređen na nekoliko različitih lokacija grada.

Zašto treba posjetiti BAM-C konferenciju?

BAM-C konferencija spaja sve aktere glazbene industrije Europske unije i ostatak svijeta, predstavlja događanja i festivale i različite inovativne projekte koji će kreirati potpuno nove mogućnosti za glazbene entuzijaste, ali i amatere. Na konferenciji se tako može i naučiti kako pretvoriti svoje ambicije u nešto konkretno, doći do ogromnog napretka i osigurati si budućnost.

Tko sve sudjeluje?

Muziku podržava

Na konferenciju dolazi ikona berlinske techno scene i osnivač najvećeg svjetskog tuluma Loveparadea – Dr. Motte. Loveparade ove godine slavi jubilarni 30. rođendan, a kako se pokrenula takva priča i zbog čega ovaj događaj ima toliko veliko značenje, saznat se može na keynote panelu i u sklopu noćnog programa tijekom njegovog DJ nastupa. Nakon Dr. Mottea, dnevnom programu pridružit će se i osnivač poznatog The Garden Resort-a i The Garden Breweryja, Nick Colgan, zajedno sa svojim partnerom DJ-em i producentom Pepi Jogardeom ispričat će priču njihove zajedničke agencije Adriatic Coasting.

Dr. Motte
foto: Petrov Ahner

Koncept YUGOJUICE kombinirat će različite žanrove slovenskog big band jazz funka, bosanskog disca, hrvatskog soula srpskog funk breakbeata i meakedonskih kola. Zanimljiv nastup na konferenciji predvodit će Riječanin David Blažević, poznatiji kao DJ Smeđi Šećer, stravstveni kolekcionar gramofonskih ploča, trenutno jedan od najzanimljivih figura iz svijeta DJ-inga sa balkanskih prostora.

Veliki poznavatelji disco ere, Željko Luketić i Leri Ahel, vlasnici izdavačke kuće Fox & His Friendsa, dolaze predstaviti svoje aktualne projekte i najaviti one koje pripremaju u bliskoj budućnosti. Izdavačka kuća istražuje manje poznatu glazbenu povijest regije, onu koja obnavlja davno izgubljene trake 80-ih godina. Prvi noćni gradonačelnik Amsterdama Mirik Milan i njegov partner Lutz Leichsenring predstavit će svoju kompaniju VIBE-LAB, a na konferenciji će objasniti kako se povezuju odnosi sub-kultura i državnih organa.

Premijera novog techno filma “Symphony Of Now”

Službeni dio kino konferencije Meeting Point (BAM-C Cinema program) premijerno će prikazati novi techno film “Symphony Of Now“, redatelja  Johannes Schaff-a. Film je baziran na noćni život Berlina, a za filmsku glazbu okupljena je sjajna ekipa, vlasnik kultne izdavačke kuće “Innervisions” Frank Wiedemann, njemu se pridružuju Samon Kawamura, Alex. Do, Gudrun Gut, Thomas Fehlmann, Modeselektor te Hans-Joachim Roedelius.

Glavne moderatorice konferencije bit će Naida Kundurović i Ida Prester, ulaznice su limitirane, a mogu se nabaviti putem https://www.bam-conference.com/ 

Potvrđena nova imena i Hackathon

Kao dio noćnog programa dolazi MIXMAG ADRIA sa svojom Rezidencijom u Klubu 1 gdje će tijekom druge noći ugostiti zagrebački duo PEZNT (Tom Pasanec x Dejan Marković) koji su do sada izdavali na etiketama kao što su Dirtybird, Defected, Toolroom i druge.

Noć prije, zvuk crnogorskog primorja uz 84Bit (Miloš Rakonjac x Nikola Jovićević), duo koji je poslije suradnje s legendarnim Full Intention nastavio redati uspjehe s izdanjima na eminentnim svjetskim etiketama, ali i na matičnoj 84Bit Music koju će predstaviti u dnevnom programu i tom prilikom dati šansu neafirmiranim regionalnim producentima da se nađu na specijalnoj kompilaciji koja će biti izdana u suradnji BAM- C i 84Bit Music. Ova noć je idealan program za sve one koji su željni kvalitetnog home-grown house zvuka, a sve to uz podršku Tom Bug-a (Tomislav Brusač).

84 Bit
84 Bit

Još jedno od iznenađenja je Karsten ter Hoeven – voditelj konferencijskog b2b dijela Amsterdam Dance Event-a u kojem je uključen još od 2001. godine u produkcijskom i programskom aspektu ADE-a koji je već duži period globalna platforma za elektronsku muziku. Stiže i Ena Ćosović kao službeni ambasador BAM-C za Kopenhagen u svojoj trećoj posjeti Sarajevu dolazi kao DJ, panelist, ambasador i prijatelj ovog grada.

Submarine Vibes label iz Sarajeva dovodi predstavnike Taste Records-a – Man•E & Rick Nizzy, duo iz Italije koji će biti dio afterparty-ja druge noći BAM-C konferencije. Diana Alagić, booking menadžerica Tresora u Berlinu, dolazi kao panelist i otkriva nam na koji je način Dimitri Hageman, osnivač berlinskog Tresora, napušteni sef njemačke banke uspio pretvoriti u globalnu ikonu u svijetu napredne muzičke kulture te prema kojem principu sa danas vodi programiranje jednog od najoriginalnijih svjetskih klubova. Merlijn Poolman, noćni gradonačelnik Groningena poznat po eventima na kineskom zidu dolazi kao panelista i otkriva šta znači biti noćni gradonačelnik i kakve ideje ta uloga zagovara.

U sklopu svjetske turneje iz Bogote za noć otvaranja (Industry After Party 01) dolazi FELIPE GORDON, kolumbijski Lo-Fi house stručnjak. U koprodukciji s organizacijom Bezbeli, ova zabava će se održati na privatnoj lokaciji za limitirani broj posjetitelja kao službeni industry Afterparty na posebnoj i unikatnoj lokaciji.

U okviru BAM-C Cinema programa premijerno će biti prikazan film ruskog režisera Viktora Bude ”Era of Dance” koji će ispričati priču o počecima tehno revolucije u Sovjetskom Savezu. Ivan Ramadan, animator, režiser i umjetnik iz Sarajeva dio je BAM-C Cinema Programa u okviru kojeg će biti prikazan njegov film ”Aždaja” baziran na bosanskoj legendi o zmaju.

Hackathon

BAM-C Music X Entertainment Hackhaton u suradnji s Muzika.hr i kompanijom Mistral bit će realiziran u paralelnom programu BAM-C u zgradi Mistrala. Priliku da se prijave imaju timovi koji čine po 4 sudionika, a za one najbolje su pripremljene vrijedne nagrade.

BAM-C ART EXPO će izložiti fotografije edicije JUGOSLAVIJA bosanskohercegovačkog dizajnera sa sjedištem u Londonu – Marka Fehera.

119 Shares
Muziku podržava