Održan prvi hrvatski Music Hackathon

Muzika.hr
1611

Ovog vikenda u coworking prostoru partnera HUB385, u organizaciji portala Muzika.hr s partnerima HDS – ZAMP, glazbenim streaming servisom Deezerom te Iskonom održan je prvi hrvatski glazbeni hackathon.

Nakon brojnih prijava i selekcije odabrano je 14 individualaca koji su se okupili kako bi svojim inovativnim rješenjima pokušali riješiti neke od problema koji trenutno muče glazbenu industriju koristeći najnovije tehnologije. Četiri tima, koje su činili profesionalci iz raznovrsnih područja djelovanja kao što su programeri, dizajneri, PR stručnjaci, glazbenici i growth hackeri, zasukali su rukave te su pod budnim okom mentora ‘hakirali’ riješenja za predstavljene probleme.

A problema u glazbenoj industriji nikako ne nedostaje. Svaki tim je odabrao jedan problem koji su osmislili organizatori- HDS ZAMP je želio rješenje koje će uspješno obraditi sve moguće podatke u bespućima interneta kako bi dobili konačan odgovor na vječno pitanje: koja je pjesma najslušanija. Tim Muzika.hr pozabavio se problemom boljeg povezivanja čitatelja portala koje zanima glazba i samog portala. Ekipa Deezer je pak imala otvorene ruke da kreativno implementira postojeći sustav Deezera te ga poveže s korisnicima na inovativan način, dok je Iskon tim dobio zadatak formiranja digitalne platforme za isticanje svoje prisutnost u glazbenom svijetu.

Hackathon format od kandidata zahtjeva odličnu komunikaciju, kreativna riješenja i brz rad. Naime, većina kandidata nikada prije nisu radili zajedno, a 13 sati za stvaranje riješenja je iznimo velik pothvat. Zadnjih sat vremena Hackathona, uzbuđenje je bilo na vrhuncu jer je uslijedio pitching session.

Svaka ekipa imala je po tri minute za predstaviti svoj projekt, a na žiri su najbolji dojam ostavili Gordan Kreković, Nina Jurčić i Vanja Smailović koji su se pozabavili tematikom Iskona te su tako osvojili put u Pariz te posjet Deezer centrali.

Muziku podržava

U 13 sati rada, ekipa Iskon je osmislila Iskon Scenu, brand koji djeluje kao web i mobilna aplikacija koja koristeći Iskon.Smarthome tehnologiju uživo prati stanje u klubovima. Ovo rješenje predstavlja spas za sve one koji su se opekli ušavši u klub u kojem im glazba ili ekipa nije bila po volji. Ideja je da se ovim putem, prije izlaska, provjeri stanje u klubovima u blizini korisnika, te da se provjeri zadnjih pet pjesama koje su svirale u klubu.


Inicijator prvog music-tech hackathona Edo Plovanić je izjavio: “Ugodno nas je iznenadio broj i kvaliteta prijava. Kako natjecatelja, tako i partnera. Privukli smo sjajne kreativce iz renomiranih agencija, freelancere s međunarodnim iskustvom, a rezultati su bili odlični od kojih se nadamo i samoj realizaciji istih. S obzirom na evidentan interes i rezultate, s hackathonom idemo dalje – sljedeći je u planu za šest mjeseci!”

Malen, ali evidentno jak i sposoban ‘music tech-community’ je stvoren, te će zasigurno rasti i razvijati se. Što drugo reći nego, vidimo se iduće godine!

Muziku podržava