Drugi hrvatski Music Tech Hackathon riješio vječni festivalski problem

1045

Napokon je riješen problem s kojim se suočava svaki organizator festivala – kakav line-up složiti s obzirom na limitiran budžet? Prošlog vikenda, tijekom nultih dana SuperUho festivala, u gustoj borovoj šumi na plaži s koje puca pogled na cijeli Primošten u organizaciji Muzika.hr i Iskona održan je drugi Music Tech Hackathon koji je iznjedrio rješenje na gore spomenuti problem.

Već drugu godinu zaredom objedinili smo tech i glazbenu scenu, no ovaj puta Hackathon se, za razliku od sterlinih i klimatiziranih ureda, održao u malo ekstremnijim, festivalskim uvjetima. Nakon pregršt prijava koje su činili profesionalci iz raznovrsnih područja djelovanja kao što su programeri, dizajneri, PR stručnjaci, glazbenici i growth hackeri, odabrano je 10 timova. Njihov zadatak je bio, nakon što namjeste svoje šatore, da se rasprše po SuperUho kampu te da kroz dva dana na paklenim vrućinama koje su se penjale i do 40 stupnjeva isprogramiraju algoritam koji će organizatori festivala koristiti u optimizaciji line-upa.

Naime hackathon, kao kombinacija riječi ‘hack’ i ‘marathon’, označava događaje u kojima manje ili veće grupe ljudi zajedno programiraju i riješavaju kompleksni problem u ekstremno kratkom roku te zahtjeva odličnu komunikaciju, kreativna riješenja i brz rad. U pauzama od programiranja u kampu SuperUho festivala, natjecatelji su se mogli brčkati na plaži, poslušati odlične bendove poput Repetitora ili pak pogledati DORF dokumentarce.

Music Tech Hackathon trajao je 28 sati, a prvoplasirani je tim kući odnio nagradu od 10 tisuća kuna koju je omogućio Iskon. Nakon prezentacije svojih rješenja, žiri među kojima je bio i organizator SuperUha Mate Škugor odlučio je da su pobjednički algoritam kreirali su Matej Grozdanović i Filip Jukić iz BytePanda. Uspješno su kreirali aplikaciju koja točno predviđa cijenu i tip izvođača na festivalu, bazirano na nekoliko inputa kao što su broj željenih izvođača te budžet festivala.

Prvotno malen ‘music tech-community’ koji smo stvorili prošle godine evidentno je prerastao u ozbiljnu priču pa za iduću godinu spremamo još izazovniji Hackathon!

Muziku podržava