Upristojeni delikventi

  1564

  Flipper

  Gone Fishin' (reissue)

  Datum izdanja: 29.06.2009.

  Izdavač: Domino Records

  Žanr: Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Light, The Sound, The Rhythm, The Noise
  2. First The Heart
  3. In Life My Friends
  4. Survivors Of The Plague
  5. Sacrifice
  6. Talk’s Cheap
  7. You Nought Me
  8. One By One

  Grupa Flipper je jedna od onih koje žive punk kroz svoje ploče i kroz život. Oni nisu izazvali revoluciju kao The Clash ili Sex Pistols, već su bili osuđeni na postepeno i vrlo polagano stjecanje publike daleko od medijskih pokrovitelja ili širokih narodnih masa.

  Ukratko, oni su prvo morali dokazati koliko su izdržljivi punkeri. Na
  tom putu su se junački držali, dok ih nisu unutarnji demoni rastrgali.

  Prvi album donio je eksploziju intenziteta, grubog i neispoliranog zvuka. Na drugom albumu momci zvuče kao da su se oprali od ulične prljavštine i da tek uče na konvencionalan način izražavati svoje emocije. “Gone Fishin’” zvuči kao da su pjesme nastale u isto vrijeme kao i stvari sa debi albuma, a od albuma “Generic” odstupa u tek nešto ‘tanjem’ zvuku. U pjesmama se i dalje zrcali depresija, ali iz stoičkog diskursa, u smislu prihvaćanja patnje i boli kao nečeg normalnog i nečeg što se treba mirno podnijeti.

  Uvodna “The Light, The Sound, The Rhythm, The Noise” zvuči kao manifest djelovanja grupe, a njen sporogoreći bas nije daleko od zvuka neprežaljenih Joy Division. U zvučnu sliku napravljenu od potmulih basova, muklih gitara i bolnih glasova ušetat će se i klavir te saksofon, a sve skupa će na originalan način podmiriti depresiju i mladenačku, gotovo religioznu, zanesenost – gotovo na granici romantizma. Još sporija “First The Heart” podmiruje punk i jazz te odvodi slušatelja u još mračniji teritorij.

  Muziku podržava

  Nažalost, grupu Flipper će pratiti tragedija kao što je pratila uklete romantike Joy Division: pjevač Will Shatter je preminuo od prevelike doze droge, dok je bend, iscrpljen predugim turnejama, uzeo dulju stanku. S prekidima su djelovali i u devedesetima i u novom mileniju, ali nikad nisu dosegli nivo muzičke inventivnosti, izravnosti i emocionalnosti kao što je to na albumu prvijencu “Generic” i nasljedniku “Gone Fishin'”.

  Water Records/Domino Records je ponovno izdala oba albuma, a u istoj ediciji reizdanja moguće je nabaviti njihov live-album “Public Flipper Limited Live 1980 – 1985”, te kompilaciju ranih singlova, B-strana i snimaka uživo “Sex Bomb Baby”.

  Danas se ponovo izdaje stvarno svašta na nosačima zvuka, no grupa Flipper je stvarno zaslužila da se njihov opus revidira. U vremenu kada su inicijalno djelovali, sredinom osamdesetih, dobili su premalo pažnje od strane publike unatoč zamjetnoj kvaliteti. Nadamo se da će ova reizdanja naći zasluženo mjesto u mnogim kolekcijama albuma, naročito ako je riječ o kolekcijama punka, hardcorea i srodnih žanrova.

  Muziku podržava