Suptilna elektronika koja ima smisla

  864

  Hot Chip

  Why Make Sense?

  Datum izdanja: 18.05.2015.

  Izdavač: Domino Records

  Žanr: Alternative, Dance, Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Huarache Lights
  2. Love Is the Future feat. Posdnuos of De La Soul
  3. Cry for You
  4. Started Right
  5. White Wine and Fried Chicken
  6. Dark Night
  7. Easy to Get
  8. Need You Now
  9. So Much Further to Go
  10. Why Make Sense?

  Britanski elektronski bend Hot Chip uspješno ide svojom putanjom zarazne i plesne indietronice i electropopa.

  S pet albuma iza sebe i aktualnim šestim “Why Make Sense?” pogodili su sam fokus electro scene i privukli pažnju na sebe s plesnim ritmovima i zaraznim tekstovima. Od 2000. do danas donijeli su kompleks intrigantnih pjesama koje tjeraju na zabavu i užitak u slušanju. Pristup kojim prilaze elektronici je prilično promišljen jer nisu se oformili kao klasičan electro bend, nego su unijeli i elemente alternativnog rocka, funka i dancea. Synth-pop s albuma “Made in the Dark” jako je prisutan na šestom albumu i stoga je prilično pogođen.Elektronika teško može biti patetična pa je i tako u slučaju Hot Chipa – pjesme su ljubavne tematike, no nimalo melankolične, nego radosne i iskričave. Album je koncipiran tako da se sve vrti oko zaljubljenosti, čežnji, predavanju i užitku u tome. Sve to ima priličnog smisla pa se tako može osjetiti potez od prve do zadnje stvari kao priča o tome da nije nužno sve racionalizirati, nego se treba prepustiti strujanjima emocija i raspoloženja.

  I taj osjećaj uživanja prati album, vidljivo je da Hot Chip uživa u tome što rade pa tako to prelazi i do slušatelja.

  Muziku podržava

  Što se tiče zvuka, to je i dalje electropop kakav možemo čuti kod The xx i LCD Soundystem i upravo na njih ovaj album najviše podsjeća. No, Hot Chip ne bi bio Hot Chip da nisu ubacili svoj pečat, a to je nota čistog popa kao na “Started Right” i “Need You Now” u kojima je taj pop pažljivo pomiješan sa synth dionicama i danceom. I to oni najbolje rade – ne zabrazde u klasični pop zvuk, nego ga miješaju sa svojim poznatim pečatom indieja i alternativnog dancea.

  Dark Night” je primjer takvog miksanja u kojoj se čuje taj stari zvuk presvučen modernijim tonovima i tendencijama kao i možda najjača stvar na albumu “Need You Now“, zarazna i plesna numera u kojoj pomalo odzvanja Röyksopp sa zadnjeg albuma.

  Osim navedenih pjesama, ostalo je prilično jednolično, iako je primjetan taj napor da se napravi nešto dobro. I to su uspjeli u zadnjoj stvari s albuma “Why Make Sense?” koja bi se lako mogla usporediti s The xx i bilo bi pametnije da je i sredina albuma u tom tonu, pomalo laganijem, ali ne i napornom, nego onako kako je i album počeo – sa suptilnom elektronikom kako oni najbolje to rade.

  Why Make Sense?” je jedna zanimljiva priča koja ne odskače od diskografije benda, nego je samo nastavak onog što su dosad radili i u tom ostali prilično uspješni.

  Muziku podržava