Napokon optimistična

  1996

  Lucinda Williams

  Little Honey

  Datum izdanja: 13.10.2008.

  Izdavač: Lost Highway / Aquarius Records

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Real Love
  2. Circles and X’s
  3. Tears of Joy
  4. Little Rock Star
  5. Honey Bee
  6. Well Well Well
  7. If Wishes were Horses
  8. Jailhouse Tears
  9. Knowing
  10. Heaven Blues
  11. Rarity
  12. Plan to Marry
  13. It’s a Long Way to the Top

  Little Honey” je novi album Lucinde Williams koji nema prevladavajuću atmosferu poput albuma “Essence ili “West“. Zbog dinamičnosti i šireg spektra ugođaja i stilova novi album je sličniji najuspješnijem Lucindinom albumu “Car Wheels On Gravel Road”.

  S tim albumom “Little Honey” se može usporediti i po zvuku kojeg karakterizira čista, slojevita i moćna produkcija u kombinaciji sa počesto hrapavim i grubim zvukom.

  Žeščim brojevima na albumu dominiraju prljavi riffovi, masni bas i distorzirane gitare, dok u mirnijim pjesmama do pravog izražaja dolazi suptilno bogata svirka, za Lucindu po običaju sjajne, ekipe instrumentalista.

  “Little Honey” vjerojatno ipak neće postati omiljen poput “Car Wheels…” jer premda nema nekih naročito slabih točaka, jednostavno nema toliko ljepljivih pjesama.

  Muziku podržava

  Nakon žestoke uvodne “Real Love” u kojoj Lucinda slavi napokon pronađenu pravu ljubav u koju čvrsto vjeruje, slijedi Lucindin omiljeni opušteni pub-country-rock u “Circles and X’s“.

  Tears of Joy” je staromodni sporogoreći R’n’B (R’n’B kao kombinacija soula i bluesa, ne ovaj današnji) sa sjajnom poderanom gitarom. “Honey Bee” je s druge strane jednostavna punk pjesma – brza, zabavna, lascivna i energična.

  Među snažnije brojeve spadaju i “Well Well Well” – country s Hankom Williamsom u mislima, te duet s Elvisom Costellom “Jailhouse Tears” – koji govori o poznatoj gorko-slatkoj priči (slično drugim duetima poput “Fairytale in New York” ili “Poison Lovers”) o dvoje gubitnika koji se međusobno i vole i mrze.

  U zadnjoj trećini album malo gubi elan s nizom sporijih pjesama, no premda su to naizgled sjetne pjesme koje Lucinda pjeva svojim emotivnim, mumljajućim glasom (koji, treba se priznati, nekog može i iritirati), albumom prevladava optimizam.

  Točka na i tog optimizma bila bi Lucindina solo izvedba predzadnje pjesme “Plan to Marry” u kojoj ljubav pobjeđuje brojne nedaće ovoga svijeta, da album ne zaključuje solidna obrada AC/DC u “It’s Long Way to the Top“.

  Potonja pjesma se uklapa u još jednu temu koja se pojavljuje na “Little Honey”, a to je svijet glazbenika i prateći glazbeni biznis i slava. U upozoravajućoj “Little Rock Star” Lucinda se postavlja zaštitnički i odgajateljski prema talentiranom, no dezorijentiranom i destruktivnom neimenovanom mladom rokeru, dok “Rarity” govori o silovanju čiste umjetničke duše od strane (vjerojatno) medija i glazbene industrije.

  “Little Honey” je album koji donosi najoptimističniju Lucindu dosad, no u kojoj je još uvijek dosta gorčine i sjete koje su njeni fanovi zavoljeli. Sa instrumentalne strane, to je nastavak impresivnog niza uvjerljivih albuma.

  Muziku podržava