Logičan hod po zadanim stazama

  1349

  Ryan Adams & The Cardinals

  Cardinology

  Datum izdanja: 20.10.2008.

  Izdavač: Lost Highway / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Born Into A Light
  2. Go Easy
  3. Fix It
  4. Magick
  5. Cobwebs
  6. Let Us Down Easy
  7. Crossed Out Name
  8. Natural Ghost
  9. Sink Ships
  10. Evergreen
  11. Like Yesterday
  12. Stop

  Na sveopćoj američkoj rock sceni doslovno ima svega i svačega. Kao i u velikim trgovačkim centrima, postoje glazbenici koji se mogu podičiti svojom kvalitetom, a ima i onih koji su zapravo ekvivalent robne marke, u glazbenom smislu. Dakle, manje kvalitetni, ali je naše pa ga hvalimo. Ryan Adams se može podičiti da posjeduje i jedni i drugo.

  Kao prvo, radi se o izuzetno kvalitetnom i nadarenom glazbeniku, a u odabranom glazbenom žanru (country) sam se brendirao tako da kad čujete njegove pjesme uopće ne posumnjate da nije Amerikanac.

  Ryan Adams je, osim svega već navedenog konstanta. Čovjek je hiperproduktivan za svoje godine (ima ih 34), a već je snimio 10 studijskih albuma?! Već sam navikao, listajući razne glazbene časopise (bilo nekad, sad ne čitam konkurenciju) i pregledavajući razne top-liste, da uvijek ugledam njegovo sveprisutno ime.

  Čovjek je poput tjednika, svako malo izbaci neki singl ili album. Iako sam isprva mislio da se tu ipak radi o Bryanu Adamsu, samo je netko krivo napisao, naposljetku sam shvatio da je riječ o dva sasvim različita glazbenika.

  Muziku podržava

  Originalno iz Jacksonvillea, Ryan Adams prvo osniva bend Whiskeytown da bi se nakon nekoliko godina odlučio za solo karijeru. 2000. godine objavljuje svoj prvi samostalni album “Heartbreaker”, a 2001. svoj drugi i najhvaljeniji album “Gold”.

  2005. godine udružuje se sa skupinom The Cardinals i ovo je njihov četvrti zajednički album. Koliko je ta suradnja produktivna i uspješna može se zaključiti iz naslova albuma

  Cardinology” i taj naslov mu savršeno pristaje. Unatoč nedavnoj ovisnosti o teškim drogama, Adams se vratio autorski osviješten i otrežnjen te donekle inovativan, na svojoj ipak zadanoj glazbenoj stazi.

  Uvodna country-blues pjesma “Born Into A Light” svojevrsni je rezime na početku. Ostatak albuma po svojoj dinamici i ritmu neće puno odudarati od uvodne pjesme, ali kod Ryan Adamsa se to i ne očekuje jer on savršeno dobro zna gdje se nalazi u toj vrsti glazbe i što radi i sve kompletno to zvuči jako dobro.

  Prvi singl “Fix It” pjevna je i hitoidna, “Magick” je klasični rock filer s vokalom koji neodoljivo podsjeća na Bona. “Crossed Out Name” jedna je od najboljih pjesama na albumu s izvrsnim Adamsovim vokalom, akustičnim gitarama i melodičnim orguljama.

  Album kulminira klasičnom, američkom mainstream, country pjesmom”Sink Ships“, a završava u nešto mirnijem tonu s “Evergreen“, “Like Yesterday” te klasičnom baladom “Stop“.

  Nakon toliko nahvaljenog i još uvijek spominjanog albuma “Gold”, ne može se reći da je ovo bolji album, ali istina je da je na tragu Adamsovog do sada najboljeg uratka.

  Ovaj album nije snimljen da bi tek tako ispunio pravilan vremenski razmak između albuma, već je snimljen sa srcem, što se osjeti i čuje kroz svih 12 pjesama.

  Album je ovo koji zasigurno neće biti najbolji u Adamsovoj karijeri jer čovjek ima još puno toga za reći i snimiti, ali da se ne radi o svojevrsnom klasiku američke alter-country scene to ne mogu poreći i u svakom ga slučaju treba poslušati.

  Muziku podržava