Mercury Rev: Bobbie Gentry u šarolikim interpretacijama

  485

  Mercury Rev

  Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited

  Datum izdanja: 08.02.2019.

  Izdavač: Bella Union

  Žanr: Alternative, indie folk, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Okolona River Bottom Band (feat. Norah Jones)
  2. Big Boss Man (feat. Hope Sandoval)
  3. Reunion (feat. Rachel Goswell)
  4. Parchman Farm (feat. Carice van Houten)
  5. Mornin’ Glory (feat. Leatitia Sadier)
  6. Sermon (feat. Margo Price)
  7. Tobacco Road (feat. Susanne Sundfør)
  8. Penduli Pendulum (feat. Vashti Bunyan and Kaela Sinclair)
  9. Jesseye ‘Lizabeth (feat. Phoebe Bridgers)
  10. Refractions (feat. Marissa Nadler)
  11. Courtyard (feat. Beth Orton)
  12. Ode to Billie Joe (feat. Lucinda Williams)

  Mercury Rev za svoj su deveti album odabrali hvalevrijedan i riskantan poduhvat. Odlučili su oživjeti album “The Delta Sweete” glazbene ikone Bobbie Gentry. To je bio njezin drugi album nakon “Ode to Billie Joe”, za koji se i danas smatra da je jedan od najboljih country albuma glazbenice koja je prva žena u povijesti glazbe koja je sama producirala svoje albume. “Ode to Billie Joe” himna je američkom jugu, Mississippiju i tradicijskoj američkoj glazbi koji svakako zaslužuje da bude zapamćen. “The Delta Sweete” nije doživio uspjeh kao prvijenac, no i na njemu čujemo poznati stil Bobbie Gentry koji je bio mješavina countryja, funka i popa. Ako je itko zaslužio album obrada, to je svakako ona jer njezin glazbeni talent i stav prema glazbenoj sceni u to vrijeme ostavili su u nasljeđe mnogo toga dobroga i kvalitetnoga.

  Rizičnost odluke Mercury Reva ne leži samo u činjenici da je Bobbie Gentry njegovala unikatan i prepoznatljiv stil, nego i u tome da su odabrali plejadu kvalitetnih glazbenica koje se razlikuju po mnogočemu pa je stoga i sam album “Bobbie Gentry’s Delta Sweete Revisited” šarolik, s različitim interpretacijama i ne toliko blizak originalu koliko bi se možda očekivalo. Album je snimljen u New Yorku, a izišao je na etiketi Bella Union, kao i predzadnji album Mercury Reva. Na albumu gostuju, između ostalih, Norah Jones, Lucinda Williams, Leatitia Sadier (Stereolab), Vashti Bunyan, Marissa Nadler i dr. Sve pjesme su s “The Delta Sweete”, osim “Ode to Billie Joe” s istoimenog albuma. Album otvara “Okolona River Bottom Band” i Norah Jones koja je ovoj pjesmi dala svoj pečat pa zvuči dosta mekše nego original.

  Muziku podržava

  To je posebno slučaj s “Big Boss Man” u izvedbi Hope Sandoval. Ta je numera jedna od onih posebnih u reportoaru Bobbie Gentry jer na njoj je zvučala hrabro, funky, odvažno i asertivno, dok Hope Sandoval sa svojim sanjivim vokalom nije najsretniji izbor za ovu pjesmu jer joj je dala ruho koje je zapravo u kontradikciji sa samom pričom numere, a to su humor, hrabrost i izražen stav. “Reunion” u izvedbi Rachel Goswell (Slowdive) uspjelija je od prethodne dvije, iako ni ona nije u ključu funka ili countryja. Goswell je uspjela pomiriti svoj glazbeni habitus s onim što je interpretirala. Leatitia Sadier u “Mornin’ Glory” zvuči kao Nico i neka lagana pjesma The Velvet Undergrounda, slično kao i Sussane Sundfør koja je otpjevala “Tobacco Road”.

  Najjači su momenti albuma “Sermon” u izvedbi sjajne Margo Price, koja je zvukom i stilom najbliže Bobbie Gentry, zatim Vashti Bunyan i Kaela Sinclair s “Penduli Pendulum” i Lucinda Williams s “Ode to Billie Joe”. Beth Orton i Marissa Nadler zadržale su svoj potpis na “Refractions”, odnosno “Courtyard” i to je ispalo dovoljno uvjerljivo. Album obrada često je sklizak teren, pogotovo u ovom slučaju jer su u pitanju različite glazbenice koje su dale svoju interpretaciju pjesama, no ostaje nedostatak u vidu približavanja samom originalu barem na nekim pjesmama koje su bile hitovi. I ovako je to odlično što je bend izabrao baš Bobbie Gentry i odao joj hommage s kvalitetnim glazbenicama, no s manjkom juga i Mississippija.

  Muziku podržava