Mašina je dokaz da se može

  889

  Motus Vita Est

  Mašina

  Datum izdanja: 16.10.2015.

  Izdavač: PDV Records

  Žanr: Hardcore, Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Neće proći
  2. Mašina
  3. Gle!
  4. Ljetna
  5. Plastične čaše
  6. Duge noći
  7. Da si malo veći
  8. Živim sa njima
  9. Ker
  10. Prije je bilo svega

  Motus Vita Est postoje već gotovo 30 godina, a sve je počelo s demo materijalom 1988. godine. Danas su malo stariji i dosta zreliji…

  Oni su oduvijek pripadali underground hardcore/punk rock sceni i toga se nisu libili. Njihov gard i glazba često su navodili na određena razmišljanja (zbog otpora je punk i nastao), a novim albumom samo pokazuju da se na njih može i dalje vrlo ozbiljno računati.Svirka se nije mnogo promijenila, i dalje bjesomučno razvaljuju svoje instrumente, ali “Mašinaje dokaz da se mogu spojiti često nespojive komponente glazbenog izdanja kod mnogih punkera. To je prije svega zvuk u kojem ništa nije preglasno čime bi se ‘nadglasalo’ druge elemente, a ujedno se i vokali sasvim jasno čuju, dok ipak album ne djeluje previše ispeglano da bi se dobio takav zvuk. Siguran sam da uživo dojam bude mnogo drugačiji.Osim već standardnih HC/punk asocijacija, “Mašina” ima svojih dijelova gdje zvuk vuče na Motörhead, pa vjerujem da će takvim spojevima punka i metala dodatno produbiti svoj pomalo kultni status u punkerskim vodama.

  Tekstovi su svojevrsna retrospektiva onog što su vidjeli i doživjeli. O tom dijelu bi se moglo malo više raspravljati jer ponegdje kao da nedostaje malo ozbiljnije razrađivanje osnovnog liričkog motiva, ali u globalu možemo biti zadovoljni. Možda, da su povremeno stavili kraće i efektnije refrene, dojam bi bio još i bolji.

  Deset pjesama proleti kao uragan, ponajviše kad raspale s ludim solažama (na primjer odlično su to odradili u “Dugim noćima” u kojoj frcaju pamtljive solaže na sve strane), pa možemo reći da je “Mašina” odličan povratak starih punkera kojem nedostaje jedino malo više hrabrosti u tekstualnom dijelu i malo manje repetativnosti u glazbenom. Sve ostalo je tu i na jako visokom nivou.

  Muziku podržava