Lijep skup pjesama za slušanje

  1937

  Marbin

  Breaking The Cycle

  Datum izdanja: 15.03.2011.

  Izdavač: MoonJune Records

  Žanr: Jazz, Progressive Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Loopy
  2. A Serious Man
  3. Mom’s Song
  4. Bar Stomp
  5. Outdoor Revolution
  6. Western Sky
  7. Burning Match
  8. Claire’s Indigo
  9. Snufkin
  10. Old Silhouette
  11. Winds Of Grace

  Kombinirajući svoja prezimena, gitarist Dani Rabin i saksofonist Danny Markovitch došli su do imena benda kojeg su osnovali 2007., debi album “Impressions Of A City” objavili su 2009., a sada je stigao i njegov follow-up “Breaking The Cycle“.

  Momci su Izraelci, no kako su procijenili da ta zemlja u glazbenom smislu ne može primiti onoliko koliko joj mogu ponuditi, otisnuli su se u svijet, točnije u SAD, i tamo ostvarili suradnju sa sedmerostrukim dobitnikom Grammya, bubnjarom Paulom Werticom (Pat Metheny Group) koji je i, logično, najpoznatije ime među izvođačima.

  Album “Breaking The Cycle” kombinacija je fusiona, progresivnog rocka, jazza, s blues i funky ‘bljeskovima’, s jedanaest, uglavnom instrumentalnih, poprilično zanimljivih pjesama, bez obzira što ih je dobar dio laganijeg, čak ‘dreamerskog’ ritma, poglavito onih u središnjem dijelu albuma.

  Instrumentalno je to vrlo moćan, kompaktan album, s jako lijepim osjećajima za melodiju, očekivanom dominacijom saksofona i gitara kod kojih, uz tehničke vrijednosti, svakako treba istaknuti i veliki improvizacijski modus, koji ‘anulira’ utjecaj ambijentalne atmosfere koja nužno ne donosi baš previše prpošnosti i raspojasanosti.

  Muziku podržava

  Više je tu ipak emocija, pritajene sjete, ponekad i melankolija, ali izvrsne instrumentalne varijacije održavaju sasvim solidnu razinu napetosti. Pogotovo se to odnosi na gitarističke i saksofonističke solaže, izrazito lijepe i ugodne akustike, te vrlo kompetentne, odmjerene i umjerene bubnjarske sekcije.

  Loopy” je pjesma koja ima ponajviše progresija i miks je spomenutih stilova, “Bar Stomp” je više onako ‘bluesy’, a “Winds Of Grace” fina je baladica s decentnim vokalima Daniela Whitea.

  Uglavnom, jedan sasvim zahvalan album koji se ubraja u kategoriju ‘za slušanje’, i čije pjesme su predviđene, odnosno kao stvorene, za klupske svirke, u intimnijem ambijentu.

  Muziku podržava