Kompilacija klasika zabavne glazbe

  2518

  Nova Classics Five

  Kompilacija

  Izdavač: Wagram / Dinaton

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Jackson Sisters – I Belive In Miracles
  2. Esther Phillips – Home Is Where The Hatred Is
  3. Handsome boy modeling school – The Truth
  4. M.A.S.H. – Suicide Is Painless
  5. Jorge Ben – Take It Easy Brother Charles
  6. Tindersticks – Before You Close Your Eyes
  7. The Ohio Players – Funky Worm
  8. Sugar Ray – Hold your eyes
  9. Terry Callier – You’re Gonna Miss Your Candy Man
  10. Funky Shammy – My Shammy Six
  11. Shuggie Otis – Miss Pretty
  12. Bill Withers – Grandma’s Hands
  13. Ken Boothe – Everything I Own
  14. Amadou & Mariam – Je Pense a Toi
  15. Jimmy Scott – Nothing Compares 2U

  Evo još jednog izdanja iz zbilja opsežne serije Nova. Wagram Records se zbilja potrudio ovoga puta i sastavio nam je kompilaciju koja je zbilja zabavna i koja se može slušati u skoro svakoj prigodi. Kao i svaka serija iz velikog opusa kompilacija koje nose prefiks Nova ova nam donosi dosta različite glazbenike.

  Kompilaciju otvara pjesma Jackson Sisters “I Belive In Miracles” koja iz prve ruke pokazuje da je riječ o tempom brzom i glazbeno dosta bogatom izdanju. Pjesmu bi svrstao u pop-funk jer uz elemente popa ima i dosta funk zvuka (gle pametnog kritičara). Kompilaciju dalje nastavlja Esther Phillips sa svojom pjesmom “Home Is Where The Hatred Is” u kojoj nam predstavlja funk-jazz fuziju koju prekrasno upotpunjuje njen vokal.

  Sljedeća pjesma koja me dojmila i to prvenstveno zbog činjenice da sam fan istoimene TV-serije je M.A.S.H. “Suicide Is Painless“. Prisutstvo ove pjesme na kompliaciji me toliko zapanjilo da sam jednostavno poludio kad sam je čuo. Jedan od razloga je to što tražim ovu pjesmu zadnjih 7-8 godina koliko je otprilike prošlo od kada je emitirana posljednja epizoda gore navedene TV-serije. No nastavimo dalje. Na kompilaciji se također nalazi i pjesma Sugar Rayja “Hold Your Eyes” za koju vjerujem da je se svi dobro sječate jer je svojedobno (1995.g.) bila veliki hit i Sugar Ray su najavljivani kao veliki act, a kako je to rezultiralo svi već dobro znamo.

  Muziku podržava

  Prisutan je ovdje i jedan reggae velikan, točnije Ken Boothe s pjesmom “Everything I Own” koja daje ovoj kompilaciji još jednu, drugačiju perspektivu. Uz gore navedene na kompilaciji su još prisutni i Jimmy Scott, The Ohio Players, Tindersticks i drugi koji svaki na svoj način prezentiraju svoju glazbu i time zaslužuju uvrštavanje na ovu kompilaciju klasika.

  Kompilacija klasika zabavne glazbe, sam naslov pokazuje da je riječ o vrlo zahtjevnom i ‘škakljivom’ poslu. Selektirati klasike zabavne glazbe i posložiti ih tako da nema prevelike razlike u ritmu ili stilu glazbe te da se pjesme ‘slažu’ jedna s drugom oduvijek je bio prilično težak posao. Ipak, “Nova Classics Five” je uspjela u tome. Selektirali su klasike koje vjerujem mnogi od nas nisu dugo čuli i napravila je uspješnu i zabavnu kompilaciju. No ipak, ova kompilacija nema onu dozu eklektičnosti koja prati druga Nova izdanja.

  Jednostavno, po mom shvaćanju, ljudi su htjeli napraviti kompilaciju koja neće zamarati slušatelja već će ga zabavljati i pružati mu užitak slušanja. Vodeći nas kroz veliki spektar različitih glazbenih stilova poput rocka, popa, funka, jazza, gospela, francuske šansone, reggaea uspjeli su od jedne naizgled svaštare napraviti dosta dobru kompilaciju. Sada kad pročitate gornji red možete pomisliti kako ova kompilacija ne predstavlja nikakav slušateljski izazov, no ukoliko to mislite moram vas odmah upozoriti da niste u pravu već da, iako joj je namjena isključivo zabavna i ova kompilacija traži od vas određeni slušateljski trud koji se u principu vaša osobna eklektičnost. Ova kompilacija u principu testira vašu osobni ukus i tjera vas da ukoliko nevolite reggae ili pop da ga naposljetku prihvatite jer su pjesme ovdje prisutne toliko fluidne da vam jednostavno ‘teku’ kroz uho.

  Ukoliko želite kompilaciju koja vas neće zamarati, a koja će od vas zahtjevati širok glazbeni ukus onda je ovo pravi izbor za vas. Planirate li nekakav privatni tulum s par prijatelja onda je u tom slučaju “Nova Classics Five” vaš idealan izbor. Jednostavnost i zabavnost su karakteristike ove kompilacije koja dolazi kao pravo osvježenje u navali kojekakvih novih ritmova i sličnih stvari koje od vas zahtjevaju aktivno slušanje.

  Muziku podržava