Novi uspjeh majstora nu-jazz zvuka

  1925

  Saint Germain

  des-Pres Cafe vol. 5

  Datum izdanja: 15.11.2004.

  Izdavač: Wagram / Dinaton

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Slow Train – Inna City Woman (varana rmx)
  2. Marco Di Marco & Nathan Haines – Take Off (nicola conte campi idea ver.)
  3. Soulstance feat. Arthur Miles – The Time
  4. De-Phazz – Cut The Jazz
  5. The Peter Malick Group feat. Norah Jones – New York City (DJ strobe brooklyn vibe mix feat. split-vizionz)
  6. Refractory – Yo Solo Quiero
  7. Stacey Kent & Jan Lundgren Trio – Streets Of Dreams
  8. David Borsu feat. Damia Da Costa – Late Night Swing
  9. Patchwork pres. Dapper Ray – Deep Ocean (jazz mix edit)
  10. Elsa Hedberg – Open The Door
  11. Astor Piazzolla vs Koop – Vuelvo Al Sur
  12. Brisa Roche – I Hear Music
  13. Meitz – Can You Live
  14. Eli Goulart & Banda Do Mo Mato – Meu Samba(nicola conte’s bossa ahead rmx)
  15. Dzihan & Kamien – Stiff Jazz
  16. Gotan Project meets Chet Baker – Round About Midnight
  17. Malia feat. Erik Truffaz – Yellow Daffodils
  18. DJ Cam feat. Tassel & Naturel – So What (part 2)

  Ludovic Navarre alias Saint Germain je ime koje najčešće povezujemo s terminima poput nu-jazz ili jazz-house.

  Njegova opčinjenost jazz glazbom kao i njegovo vješto baratanje ritam
  mašinama, samplerima, gramofonima i drugim produkcijskim i mixing
  uređajima učinili su od njega virtuoza kojega svaki ljubitelj
  elektronske glazbe kao i svaki ljubitelj jazz glazbe mora poštovati.
  Njegova serija kompilacija “des-Pres Cafe” u kojoj predstavlja novitete nu-jazz glazbe upravo je dobila novu verziju koja nosi redni broj 5.
  Na ovoj kompilaciji je prisutan veliki broj izvođača koje smo se navikli slušati na raznim nu-jazz kompilacijama poput Slow Traina, De-Phazza, Gotan Projecta i sl. Dakle u principu se ništa značajno nije promijenilo od prijašnje inačice ove eklektične serije. Mislite da je zbilja tako? Ovu i slične kompilacije treba gledati kao instrukcije iz nu-jazza. Ukoliko nam se nešto ne sviđa, to je naša stvar, ali činjenica je da je upravo Navarre poznat kao najbolji selektor i ukoliko on kaže da je određeni standard (ili ritam, kako god hoćete) dobar, onda mislim da ga treba poslušati. Naravno, ovo nije znak da nešto s ovom kompilacijom nije u redu, već naprotiv da je sve u najboljem redu.

  Kao što sam već rekao, Saint Germain je na “des-Pres Cafe vol. 5” okupio kremu novoizdanog nu-jazza tako da uz gore navedene na kompilaciji postoji i pjesma koja je ustvari suradnja između The Peter Malick Group i Norah Jones, a čiju ste recenziju već mogli pročitati na našim stranicama. Ne mogu reći da me posebno iznenadilo što je Navarre uvrstio pjesmu s tog albuma na ovu kompilaciju jer sam imao priliku poslušati dotičnu kompilaciju i jedino što me čudi je što nije izabrao neku malo bržu pjesmu poput remixeva Land Sharka.

  Muziku podržava

  Također, izabrao je i pjesmu Patchworka koja malo odskače od klasičnog nu-jazz ritma i koja se zapravo bazira na klasičnom house 4by4 ritmu. Riječ je naravno o pjesmi koja je nastala suradnjom Patchworka i Dapper Raya i koja je nazvana “Deep Ocean” (jazz mix edit). Pjesma se kreće na 113 bpma i iako po brzini ne pripada u klasični house ritam, ipak se bazira na tom 4by4 beatu koji karakterizira upravo house glazbu i zato ga smještam u smjer jazz-housea.

  Posebno mi je drago što je na ovu kompilaciju uvrstio i naše gore list, tj. bosanske gore list, Dzihan & Kamien, duo koji je poznat po svojim radovima diljem svijeta i koji je zbog istih jako cijenjen. Navarreov izbor je pao na njihovu pjesmu “Stiff Jazz” koju osim izraženih i upečatljivih udaraljki odlikuje i odličan jazz sample koji su sami odsvirali, što još jednom potvrđuje da ‘naši’ glazbenici ipak mogu odraditi dobro svoj posao kad se potrude. Također me dojmila i pjesma Gotan Projecta tj. njihova obrada standarda Chet Bakera “Round The Midnight” u kojoj dodavajući harmoniku i udaraljke pokazuju svoje viđenje ovog istinskog klasika jazz glazbe.

  Ukratko, Navarre je ponovo uspio napraviti iznimnu kompilaciju na kojoj je izabrao uistinu kremu ovog žanra i ponovo pomakao granice u kojima se ovaj žanr dosad kretao. Ukoliko ste zaljubljenik u nu-jazz zvuk ili jednostavno volite eklektičnu glazbu onda je ova kompilacija pravi izbor za vas. Ljubitelji jazza također bi trebali obratiti svoju pažnju na ovu kompilaciju jer je ovo ionako novi pravac jazza koji se razvija unazad nekoliko godina i ukoliko još niste čuli ništa od ovog pravca onda vam je ova i prijašnje kompilacije odličan početak preko kojeg se možete upoznati s raznim izvođačima i onda po vlastitom ukusu si selektirati album koji želite poslušati.

  Muziku podržava