Odlično koncepirana kompilacija francuskog vizionara

  1556

  Claude Challe Les Bains Douches

  Kompilacija

  Izdavač: Wagram / Dinaton

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Francuski vizionar u glazbenom smislu Claude Challe svoj zanat tesao je u ranim šezdesetim i sedamdesetim godinama, da bi svoj talent i popularnost oživio nanovo u devedesetima. Svoju reputaciju gradi u noćnim klubovima, družeći se sa ‘celebrities’ te ujedno postaje veliki ženskaroš.

  Svoj glazbeni izričaj formira kao fuziju raznih utjecaja prije svega oslanjajući se na svoje tuniške korijene formirajući tako mješavinu arapskog zvuka sa židovskim misticizmom sve zajedno uklopljeno u francusku kulturu. Svoju prvu popularnost stječe još kao teenager kada otvara prvi unisexs frizerski salon u Parizu. Dvije godine nakon toga odlazi na Sardiniju živjeti u komunu nakon koje slijedi “Hippy Trail” u Indiju, Nepal i Indoneziju. Nakon svega toga vraća se u Pariz te se baca u modne vode uvezujući američki urbani stil istodobno prateći i londonsku modnu scenu uvezujući modele Malcom McLarena i Vivienne Westwood.

  Nakon modne industrije, Claude Challe otvara u Parizu noćni klub Le Privé koji mu omogućava novi projekt “Les Bains Douches” kojim oživljava punk scenu te to postaje hit mjesto za noćni izlazak. Da bi 1996. godine osnovao vlastiti label “Chall’OMusic” koristeći svoje DJ sklonosti stvara duplu CD kompilaciju pod nazivom “Les Bains Douches” koja slavi house i world music kao pionirske projekte u njegovom klubu.

  Muziku podržava

  Kompilacija je vrlo dobro primljena od izbirljive pariške publike te godinu dana kasnije izdaje dupli CD sa težim techno ugođajem pod nazivom “Lover Dose”. Na sljedećoj kompilaciji Challe se okreće svojim korjenima stvarajući “Flying Carpet” kojim ulazi u istočnjačke glazbene vode, te tako sudjeluje i na stvaranju poznate kompilacije Buddha Bar 1998.

  Buddha Bar je inače luksuzni pariški restoran u kojem dominira ogromni kip Buddhe u kojem serviraju koktele i sushi u kojem je upravo Challe bio rezidentni DJ kombinirajući house, ambientalnu glazbu sa sjeverno afričkom i azijskom sve zajedno začinjeno francuskim popom. Godine 1999. stvara popularni nastavak Buddha Bar II kao i Nirvana Lounge kompilaciju slične tematike. Nedavno odlazi iz Buddha Bara kako bi radio na novim projektima koji uključuju njegovu glazbu, cirkusante… Challeov moto: “Too much is never enough.”

  Claude Challeova dvostruka kompilacija idealna za trendovske lounge barove, ali i za kućnu konzumaciju. Uvijek svijež i inovativan francuski multidisciplinarni stvaralac donosi nam novu kompilaciju pod nazivom “Claude Challe Les Bains Douches“. Ova kompilacija sastoji se od dvostrukog CD podijeljenog na dvije tematske cjeline.

  Prvi CD pod nazivom “Restaurant” donosi nam sporiji, ujednačeniji ritam prikladan upravo smirujućoj atmosferi laganog ručka ili večere nakon napornog radnog dana. Sastavljen je od 12 skladbi, večinom orjentalnog prizvuka uz izvanrednu kombinaciju vokala i izvođača. Tako ćemo se na njemu ‘susresti’ sa Transglobal Undergroundom “Taal Zaman”, Dave Stewardom i Candy Dulfer “Lilly Was Here“, Rachid Tahaom “Ya Rayah”, Miroom “Emotions Of Paradise” i mnogim drugim.

  Drugi CD pod nazivom “Dancefloor” donosi nam nešto brži ritam, manje orijentalan više elektronski nabrijan, koji nas nakon fine večere tjera na lagano razgibavanje udova. I drugi CD se sastoji od 12 skladbi koje se sinkronizirano spajaju u cijelinu te je kadkad uz slabiju koncentraciju teško uočiti kraj jedne, a početak druge pjesme. I na ovom CD-u skupljena je pozamašna grupa izvođača od kojih je napravedno neke izdvajati, a neke ne, ali za nas je svakako najzanimljiviji Goran Bregović sa svojom “Cajesukarije” ili možda Faithlessova “Insomnia”.

  U svakom slučaju nova Challeova kompilacija donosi nam uvijek zanimljiv izbor izvođača uz još zanimljiviju obradu istih. Challe nas na ovoj kompilaciji uz orijentalne prizvuke uvlaći i u ne tako davne, ali glazbeno dobro osamdesete. Tako ovom kompilacijom ubija dvije muhe odjednom i spaja gotovo nemoguće odnosno trendsetterska stremljenja sa nostalgičnim osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Sve u svemu ovo je idealna kombinacija za sve popularnije lounge barove, ali i nešto intimnija kućna varijanta svakako dolazi u obzir.

  Muziku podržava