Jinxi ne šmiraju

  3037

  Jinx

  Live

  Datum izdanja: 05.12.2008.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Hodam
  2. Tamo gdje je sve po mom
  3. Ljeto
  4. Strijele na horizontu
  5. Padobran
  6. Smijem se
  7. Šmiramo
  8. Sve se jednom mora vratiti
  9. Pored mene
  10. Do kraja vremena
  11. Brazil
  12. Na zapadu
  13. Ruke
  14. Na čemu si ti?
  15. Bye Bye Baby Bye

  Rijetko kada se događa da se bend nakon raspada koji je trajao tako dugo vrati na tako uvjerljiv način kao što je to uspjelo Jinxima. Čime ne želimo implicirati da to naprave opet. Pred nama je njihovo najnovije izdanje u kojem demonstriraju snagu svojih koncerata.

  Ova zbirka snimaka uživo nastala je sa zadnje dvoranske turneje u pet gradova (Zagreb, Zadar, Čakovec, Šibenik i Osijek) i donosi presjek njihovih koncerata. Iako su podjednako zastupljene sve stvaralačke faze u bendu, ovo nije ‘best of’ u izdanju uživo, za tako nešto nedostaje davni singl “Zmija i zmaj”, kao i odgovarajući doprinosi s prvog albuma “Sextasy”.

  Blaži naglasak je ipak stavljen na njihov album s kojim su se probili u čaroban (polu)svijet hrvatske estrade, “Second Hand” (pet pjesama s tog albuma) i recentni “Na zapadu” (također pet lakih komada). “Pompeji” i “Avantura počinje” su zastupljeni s ukupno pet pjesama.

  I koja je onda razlika između studijskih snimaka i ovih ovdje? Očekivano, koncertne snimke su dobile pozamašnu količinu energije i spontanosti. Aranžmani su ponešto promijenjeni, ali ne previše.

  Muziku podržava

  “Sve se jednom mora vratiti” je dobila u Yayinoj interpretaciji onu snagu koja je nedostajala u studijskoj verziji na albumu “Second Hand”. Pjesma “Na zapadu” je najbolja u studijskoj verziji (koja je čisto remek-djelo), nije me oduševila niti na koncertu u Zagrebu 12.12., a i na ovom disku muku muči s nečim neizrecivim.

  Bez obzira na to, album sadrži dovoljno jakih aduta te je prilično zabavan za poslušati, čak i u okolnostima da ste te pjesme već čuli na neki drugi način. Upravo promjena konteksta donosi promjene u shvaćanju.

  Tako je u ovom kontekstu kompilacije od 15 pjesama izvedenih uživo, teško zamisliti da je “Smijem se” bio i ostao jedan od jačih hitova, a da je recimo “Strijele na horizontu“, tek kultna pjesma koju znaju poštovatelji, ali ne i dio hrvatske ‘javnosti’. Ali to je nepravda koju ćemo teško ispraviti. Ostaje nam samo sjeta, plač i škrgut zubi uslijed zlohude sudbine.

  Hodam” je jedan od čudnijih ‘otvarača’ live albuma, pjesma srednjeg tempa, koja (još) nije hit, nije toliko energična kao neke druge njihove stvari. Zapravo, logičnije bi bilo otvoriti album s “Tamo gdje je sve po mom“, koja je sljedeća na redu.

  Centralna tema cijele ploče je “Sve se jednom mora vratiti“, koja donosi klimaks i sažima filozofiju benda: “Sva su naša tajna znanja materijal recikliranja“. Doduše, to se može primijeniti i na magisterij Ante Đapića i na radove grupe Oasis, ali definitivno malo je muzičara koji tako pametno kombiniraju retro obrasce kao grupa Jinx.

  Na disku su ostavljene i verbalne upadice između pjesama, što dodatno pridonosi šarmu, osim jedne. “Volim vas“, reći će Yaya na kraju CD-a. Yaya, nemoj me ‘zayeyavati’. Maja Šuput može reći ‘Volim vas’, popularni Jole također, ali ti nemoj, ti si cool, ne paše ti.

  Yaya zaslužuje pljesak publike jer lijepo pjeva, sjajna je na pozornici i jednom riječju, u ovoj estradnoj žabokrečini spada u kategoriju dive, skupa s Josipom Lisac.

  Uz “Live” lakše ćemo predahnuti dok čekamo njihov novi studijski album, a ova ploča također će poslužiti kao koristan podsjetnik na vrijeme promocije albuma “Na zapadu“.

  Muziku podržava