The Frajle: Vojvođanske zabavljačice uživo

  616

  The Frajle

  The Frajle Live

  Datum izdanja: 27.06.2018.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ljubav na dar
  2. Meni trebaš ti
  3. Srce moje
  4. Tajna
  5. Imala je lijepu rupicu na bradi
  6. Ko se to meni zaljubio
  7. Veštičja pesma
  8. Ich liebe dich
  9. Ma, daj lutko
  10. Ne idi (feat. Vanna)
  11. Nevolja
  12. Kad se ljubimo
  13. Sarajevo
  14. Mrvice moja
  15. Menjam dane
  16. Ljubi, ljubi
  17. Fina
  18. Reći ću ti da

  The Frajle su započele kao cover bend, da bi s vremenom sve više ubacivale autorske stvari. Svojim nastupima su oduševile publiku, pa je priča naglo krenula uzlaznom putanjom. Kako sve to biva, kad nema inspiracije, počinju se bubati kompilacije, a The Frajle su se odlučile za onu koncertnu.

  Četiri Vojvođanke su simpatične, šarmantne i zavodljive u onom što rade. Njihova glazba bi se najlakše mogla opisati kao akustični pop s povremenim izletima u druge (pod)žanrove. Slušajući live snimke, jasno je da imaju i zabavljačku notu na koncertima, pa publika uživa u njihovim izvedbama.

  Muziku podržava

  Ovako sve nanizano na albumu “Live” (iskreno, nisam uspio uloviti je li snimljeno na jednom ili više koncerata jer nigdje to ne piše) djeluje da će The Frajle i dalje ići uzlaznom putanjom. Njihove vlastite pjesme možda nisu sve jake kao coveri, ali su aranžmanski odlično posložene da se fino uklapaju u ‘cjelovečernji koncertni program’.

  Kad se već radi kompilacija, onda je bolje da se napravi kako treba, da se na nju poslože najbolje pjesme i to koliko god ih je moguće. U tom pogledu, The Frajle (i njihov diskograf) su uspjeli jer su na CD stavili čak 18 pjesama i 77 minute glazbe. U tom pogledu, ako netko želi tek površno preslušati zašto je ova četvorka toliko popularna, ima fini uvid u situaciju.

  Što se tiče same dinamike albuma, i tu moram priznati da album ima dobar tijek, odnosno, da je kroz “Live” jedna vrlo prpošna atmosfera koja očito godi publici. Ako bih baš morao birati, ipak bih radije sve to pogledao uživo i zabavio se s njima, nego ovako u tek prenesenoj energiji na suhoparni CD.

  Kompilacije i live snimke često ispadaju kao nužno zlo, pa tako i ovo izdanje boluje od toga. The Frajle su zabavljačice i vjerujem da uživo komunikacija djeluje još bolje od onog dijela koji je ostavljen u ovim snimkama, pa se pitam zašto je ovo uopće objavljeno, posebno one pjesme u kojima je ostavljeno da publika ‘otpjeva’ dio pjesme, a publika se uopće ne čuje. Je li problem u uredniku izdanja, producentu, The Frajlama ili je “Live” još jedno nepotrebno i nedovoljno dobro pripremljeno izdanje, tko bi znao… Ja bih rekao ovo zadnje jer uključuje sve ranije nabrojane faktore kao krivce za ove minuse.

  U zaključku bih htio istaknuti da kao i kod svakog drugog izvođača, uvijek ću radije preporučiti da odete sami na njihov koncert i zabavite se, a ovakve kompilacije je bolje zaobići, iako ova, s tim nekim nedostacima i promašajima, djeluje simpatično jer je od početka do kraja iskopiran jedan (ili možda više) koncert The Frajli.

  Muziku podržava