Human imaju osviješten stav i ne libe ga se pokazati

  1154

  Human

  Plan B za dan D

  Datum izdanja: 25.11.2015.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Kauč
  2. Era profitera
  3. Kusur
  4. Čuvati anđela
  5. Bez tebe
  6. Eutopija
  7. Evolucija
  8. Zaiglana djeca
  9. Možeš
  10. Nezamjenjiva
  11. Uključi me

  Bend Human oformljen je 2013. u Zagrebu.

  Konstantno su radili na novim pjesmama, strpljvo čekali vrijeme za prvi album kojem su prethodili singlovi “Kusur” i “Zaiglana djeca” u kojima su progovorili o društvenoj i političkoj stvarnosti u Hrvatskoj s jako razvijenim senzibilitetom. Nastali u želji da se pokaže nešto novo na glazbenoj alternativnoj sceni koja se istinabog svakim danom sve više razvija i sve je više bendova koji imaju nešto za reći. No, Human nije tek bilo kakav bend. Oni su žestoki i beskompromisni. Odmah se osjeti taj moment angažiranosti i svijesti o okolini u kojoj se nalaze. U zezanciji su rekli kako je bend nastao nakon nekoliko svirki i neozbiljnih pokušaja stvaranja glazbe. Sebe nazivaju rock bendom, ali se opiru žanrovskoj kategorizaciji. Nije to bilo kakav rock bend, ali ono što ih čini upravo takvim bendom je buntovnost, mladenačka drskost i osviještenost. Na svakoj se pjesmi osjeti taj ironijski odmak od vlastitog pisanja i stvaranja glazbe, ali i duboka involviranost u društvena zbivanja. Kako su i sami rekli, bombardirani smo apsurdom i teško se javlja politička opcija koja će stvari dovesti u red i sve što ostaje je dignuti glas protiv tog apsurda, apatije i besmisla kojima smo okruženi.

  Tako je nastao prvi singl “Kusur” kojim su odgovorili upravo na takvo stanje i koja rastura u svakom smislu – i zvukom i tekstom i energijom. Tu je kritika politike, društva, sudstva, korumpiranosti i ostalih problema koje prate političku sadašnjost u državi – “Daj šampanjac, sutra ćemo propast, zar sam stranac, živjela Europa…“, “Snovi sadrže kusur… a nada pošalje pusu, trošim uzalud kisik“. Ovi tekstovi pogađaju ravno u živac svakog iole osviještenog građanina. Human znaju kako prepoznati problematiku i pjevati o tome svježe i odmjereno, bez nekakve agresivnosti, nego elegantno, a opet rokerski.

  Muziku podržava

  Čuvati anđela” je jedna malo laganija stvar prekrasno orkestrirana i otpjevana, dok je “Bez tebe” ljubavna, ali ne samo to, nego posveta ženi i himna zaljubljenosti i strahu od gubitka voljene osobe. Fino su odmjerili ritam angažiranih i ljubavnih stvari i pomiješali su ih baš kako treba da album nikad ne ide u krajnosti, nego balansira između lakih i onih žešćih stvari.

  Drugi singl bila su “Zaiglana djeca”, koja baca pogled na problematiku droge i ovisnosti iz vizure nekoga tko ne osuđuje, nego poznaje problematiku s pomalo sarkastičnim tonom koji samo još bolje upotpunjuje priču.

  Uz “Kusur” tu si i “Era profitera” i “Eutopija” kao angažirane stvari s jakom notom kritke i ironije, ali nikad neopravdane, nego baš s poantom.

  Pred sam kraj albuma krije se prekrasna numera “Nezamjenjiva” koja je ljubavne tematike, ali s pametnim tekstom koji nikad ne prelazi u klišej i patetiku što se vidi u stihu “…serijski gubitnik, stalno zbraja poraze”. Zapravo pjesma poziva na mijenjanje svijeta i unošenje smisla u život kojeg donose upravo ljubavi prijateljstvo.

  Plan B za dan D” je jedno kvalitetno debitantsko ostvarenje koje hoda po rubu angažiranosti i bunta s jedne strane, a s druge strane tu je ljubav kao jaki motiv. Albumu je teško naći manu i zaista je kompaktna cjelina koja nikad ne prelazi u zamor. Zasigurno jedno od iznenađenja ove godine i to jako pozitivno iznenađenje. Dečkima iz Humana možemo poželjeti još dobre glazbe i ako nastave s ovakvim stavom čekaju i nas i njih dobre stvari.

  Muziku podržava