Folk podebljan simfonijama zbog dramaturgije

  977

  Department Of Eagles

  In Ear Park

  Datum izdanja: 06.10.2008.

  Izdavač: 4AD / Dallas Records

  Žanr: Pop, R&B, World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. In Ear Park
  2. No One Does It
  3. Phantom Other
  4. Teenagers
  5. Around The Bay
  6. Herring Bone
  7. Classical Records
  8. Waves Of Rye
  9. Interlude
  10. Floating On The Lehigh
  11. Balmy Night

  Kako se sudbina zna poigrati s ljudima, najbolje bi nam mogli reći Daniel Rossen i Fred Nicolaus, budući da ih je spojila na fakultetu, kao cimere u domu gdje su malo po malo shvatili da imaju mnogo toga zajedničkog, prvenstveno u pogledu glazbe, pa su tako zajedno složili bend.

  Isprva su se nazvali Whitey On The Moon UK, ali su shvatili da postoji bend sličnog imena s druge strane Amerike, pa su promijenili ime u Department Of Eagles.

  Inače, bend postoji od 2001. i postepeno su gradili svoj izričaj na folku pomiješanim s blagom dozom elektronike, a do sad su izdali niz singlica, EP-ova i jedan album još pod starim imenom koji je u međuvremenu više puta reizdan s nizom različitih dodataka, tako da im je “In Ear Park” zapravo drugi album u karijeri.

  Zbog zanimljivosti zvuka benda, Daniel Rossen je pozvan u Grizzly Bear gdje je sada jedan od glavnih autora, ali ni u kojem slučaju ne zapostavlja svoj izvorni projekt što se najbolje može vidjeti na ovom albumu koji je vrlo moćan, interesantan i raznolik.

  Muziku podržava

  Kao što sam i ranije rekao, glavna okosnica u zvuku benda, pa tako i ovog albuma, jest folk koji je nadograđen nizom atmosferičnih dodataka koji proširuju glazbene kulise, dok u određenim dijelovima podosta eksperimentiraju, te tako dolaze do klasičnih pop formi s nekarakterističnim instrumetarijem.

  Vidi se da je Rossenov rukopis vrlo unikatan, jer miješajući različite forme dobiva interesantne pjesme koje odskaču od žanrovski mu sličnih autora. To se dobro može vidjeti u Grizzly Bearu, ali i ovdje, posebno kad zavlada simfonija kroz akustične elemente što čini savršene melodije.

  Svaka pjesma je posebna priča za sebe, postepeno se gradi od početnih laganijih momenata, prema središnjici koja biva dinamičnija i bučnija, pa do eksplozivnih krajeva u kojima dominira snaga zvuka i melodije.

  Nekoliko pjesama se ističe, a u prvom redu je to pjesma o tinejdžerskoj ljubavi “Teenagers” koja zvuči vrlo nostalgično, kao soundtrack za neki rani film o mladeži prije 50-ak i više godina, s klavirom, gitarom i vokalom izmiksanim kao da ih je radio Devendra Banhart, samo nešto veselije i prpošnije.

  Uvodna “In Ear Park” je ‘zaražena virusom’ mnogih žičanih instrumenata s daškom elektroničkih primjesa, “Herring Bone” zvuči kao piano balada u stilu Antonya & The Johnsons, “Classical Records” je vrlo mračne i dramatične atmosfere s jakim bas dionicama i vojničkim koračanjem koje pojačava tamu pjesme, dok se pravo finale osjeća u predzadnjoj, najdužoj, “Floating On The Lehigh” koja nekoliko puta mijenja zvučnu kulisu, od tihe prema bučnoj i obrnuto.

  Ne znam kako Rossen gleda na svoje bendove, kojeg smatra glavnim, a kojeg kao side-projekt, ali u svakom slučaju oba benda, i Department Of Eagles i Grizzly Bear, su zanimljivi i nekarakteristični s nizom ideja koje valja staviti na papir, uglazbiti ih i izdati, iako često dolazi do preklapanja glavnih utjecaja, makar su Department Of Eagles manje skloni čistoj psihodeliji od Grizzly Beara.

  U tom pogledu, “In Ear Park” je zanimljivo štivo koje će oduševiti fanove Grizzly Beara, posebno ako su, kao i ja, bilo pomalo razočarani njihovim posljednjim albumom “Yellow House“, ali ima tu još mnogo mjesta za napredak, ponajviše u konstantnosti, jer nakon jedne odlične pjesme dolazi nešto slabija i monotonija, pa opet bolja…

  Muziku podržava