Tragovima Sigur Rósa

  1233

  Efterklang

  Magic Chairs

  Datum izdanja: 22.02.2010.

  Izdavač: 4AD / Dallas Records

  Žanr: Indie Pop, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Modern Drift
  2. Alike
  3. I Was Playing Drums
  4. Raincoats
  5. Harmonics
  6. Full Moon
  7. The Soft Beating
  8. Scandinavian Love
  9. Mirror Mirror
  10. Natural Tune

  Efterklang su još jedan bend sa sjevera Europe koji je izborio svoj komadić kruha i slave spajajući indie-rock glazbu s post-rockom što dokazuje da se ‘gore’ događaju mnoge dobre stvari.

  Bend je nastao 2000. u Danskoj i “Magic Chairs” im je treći album u karijeri. Prijašnji albumi su im odlično prihvaćeni od strane kritike zbog kompleksnosti njihovog pop-rock izričaja, a tako je i s ovim.

  Osnova zvuka Efterklanga je jedan pomalo eksperimentalan britpop na tragu Coldplaya ili još bolje, ranog Radioheada s bogatim orkestracijama i post-rock elementima kao u Sigur Rósu. Sveukupno gledajući, album je prepun melodija kojima će svaki slušatelj biti oduševljen ako je spreman čuti pjesmu, a ne stadionsku himnu.

  Album otvara “Modern Drift” u kojoj najviše do izražaja dolaze frenetične klavirske dionice i zanimljiva ritmička rješenja, “Alike” je već nešto sporija, sanjivija skladba s vokalima kao u ranjenog vuka, “I Was Playing Drums” nastavlja u melodično-strganoj atmosferi sa zaraznim refrenom i odlično ugođenim gudačima, dok s “Raincoats” najviše podsjećaju na briju Radioheada.

  Muziku podržava

  Dalje se nižu pjesme ujednačenog tempa, polubalade s uvrnutim ritmičko-tonskim trikovima u kojima harmonija dolazi u prvi plan. To se najbolje očituje u pjesmi “The Soft Beating” koja bi mogla biti odličan soundtrack za mamurno jutro nakon ljetnog večernjeg izlaska.

  Mnogi vole klasičan britpop izričaj i bendove tipa Coldplay, Oasis, Travis i slične, a Efterklang bi se s njima mogao uspoređivati da više krenu k stadionskim refrenima. Na svu sreću, oni to ne čine, već svoj rad više baziraju na dinamici glazbenih podloga obogaćujući ih orkestracijama, tako da bi same pjesme i bez pjevanja bile vrlo zanimljivo djelo. Zbog toga je teško vjerovati da će Efterklang ikad biti komercijalno uspješan bend, ali upornim radom bez brige mogu doći do statusa Sigur Rósa.

  Magija albuma “Magic Chairs” leži u jednostavnosti harmonija koje uopće nisu jednostavno postavljene, ali Efterklang pokazuje da to čini lakoćom, što ih izdiže iz mora sličnih bendova. Danska je visoko na sjeveru, ali s ovakvim albumom, ona je tu kod nas, sanjiva, melodična, unikatna…

  Muziku podržava