Nastavljači britanske škole folk-rocka

  867

  Stornoway

  Beachcomber's Windowsill

  Datum izdanja: 24.05.2010.

  Izdavač: 4AD / Dallas Records

  Žanr: Folk-Rock, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Zorbing
  2. I Saw You Blink
  3. Fuel Up
  4. The Coldharbour Road
  5. Boats And Trains
  6. We Are The Battery Human
  7. Here Comes The Blackout
  8. Watching Birds
  9. On The Rocks
  10. The End Of The Movie
  11. Long Distance Lullaby

  Nakon niza različitih nastupa, EP-a i singlica, nedavno je britanski bend Stornoway konačno izdao i svoj prvijenac “Beachcomber’s Windowsill” koji donosi 11 indie folk-rock skladbi.

  Kada se na prvi pogled vidi Stornoway, mogu se dobiti različite asocijacije što su oni, odnosno što sviraju, jer s kontrabasom, violinom i sličnim instrumentima u rukama izgledaju kao da su ispali s neke balkanske pijanke, a ne iz srca Britanije i da su jedna od najvećih novih nada britanske glazbe.

  Za opis Stornowaya najbolja je usporedba s bendovima tipa The Coral ili The Zutons, posebno kada ovi bendovi sviraju laganije note što dovodi do zaključka da je Stornoway jedan moderan indie folk-rock bend koji također uzima utjecaje iz prošlosti, ali pokušava pratiti moderne trendove na Otoku.

  Na albumu se ističe nekoliko pjesama, koje će zasigurno pronaći put do slušatelja. Osim uvodne “Zorbing” koja je već bila singl i nekako je dosad bila zaštitni znak benda, tu je još cijela plejada pjesama poput “We Are the Battery Human” ili “I Saw You Blink” koje jednakom snagom mogu doprinijeti popularnosti benda.

  Muziku podržava

  Osim njih, na albumu se nalazi još mnogo dobrog materijala koji će postepeno dolaziti do izražaja, posebno ako albumu pružite nekoliko preslušavanja. Niz folkičnih pjesama laganijih ritmova jednostavno lakoćom teku kroz cijelo izdanje, tako da neće biti problem stisnuti ‘replay’ nakon svršetka posljednje pjesme.

  “Beachcomber’s Windowsill” nije album koji će zasjesti na prva mjesta top-ljestvica, neće biti niti prodan u desetke milijuna primjeraka, ali svaki kupac bit će zadovoljan s onim što je bend pružio na njemu, posebno ako je upoznat s ranijim pjesmama koje su procurile na Internetu.

  U ekspanziji modernih indie rock bendova usmjerenih folku koji nas prati zadnjih nekoliko godina, Stornoway sigurno ne spada u sam vrh, ali je vrlo blizu toga, nedostaje mu samo djelić dosljednosti tijekom cijelog albuma da bi “Beachcomber’s Windowsill” bio čista perfekcija, a ovako je ‘samo’ jedan jako dobar album.

  Muziku podržava