Drum’n’bass, hip-hop, dancehall fiesta

  1138

  Le Peuple de l'Herbe

  Cube

  Datum izdanja: 10.10.2005.

  Izdavač: Pias / Trolik

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Main Title Theme From “Le Cube”
  2. Mission (feat. JC 001)
  3. Adventure
  4. Kin Sapalot
  5. Keep Rockin’
  6. Kesskonf’
  7. El Paso (feat. Puppetmastaz)
  8. Boxin’ da Beat (feat. JC 001)
  9. La Musique Electronique
  10. Mono K7
  11. Déja a l’Ecole
  12. Honesty (feat. JC 001)
  13. Down By Law
  14. CAD ?
  15. Gumzilla
  16. St Cloud

  Od zadnjeg albuma francuskog benda Le Peuple de l’Herbe prošlo je više od 3 godine i mogu vam reći da su mi falili. Inovativne ideje koje su predstavili svojim zadnjim “P.H. Test/Two” albumom u tadašnje vrijeme je okrunjen francuskom verzijom Grammyja – Victoires De La Musique. Album na kojem su spojili hip-hop, drum’n’bass, jungle i raggu predstavljao je pravo osvježenje u moru francuskih izdanja koje po broju ne može pratiti niti prava četa glazbenih kritičara.

  Tim albumom su DJ Pee, Stani, Psychostick, Trumpeter i N’Zeng uspjeli na poleđinu malog diska nazvanog CD zapisati svu onu snagu i energiju koju su stvarali na stageu. Upravo zato, kada gledamo na ovaj album – “Cube“, shvaćamo koliko su stasali u ove tri godine i koliko su truda i rada uložili u ovaj snimak. Umjesto čiste energije i sirovosti zastupljene na “P.H. Test/Two” albumu, albumom “Cube” Le Peuple de l’Herbe pokušavaju zvučati kao ‘odrasli’ studijski bend i prilagoditi svoj zvuk slušateljima. Što su time dobili, a što izgubili…

  Pjesmom “Main Title Theme From “Le Cube”“, Le Peuple de l’Herbe na pomalo spektakularan način otvaraju album kombinirajući puhaćku sekciju koja podsjeća na swing sa laganim drum’n’bass ritmom koji bi se mogao po mnogo čemu nazvati sirovim, ali ne i ne inteligentnim da bi stvorili pjesmu koja prividno daje uvid u njihovu snagu kao benda i koja nas vodi do sljedeće pjesme – “Mission” na kojoj se po prvi put na albumu pojavljuje njihov MC – JC 001. Gradeći hip-hop beat iz jednostavnog ritma i nekoliko samplova puhaćkih instrumenata, Le Peuple de l’Herbe stvaraju pomalo klaustrofobičnu atmosferu u pjesmi koja očito dobro leži JC 001-u, čiji se, istovremeno promukli i mirni vokal solidno uklapa u pjesmu kojoj očito fali malo više vedrine da bi postala malo impresivnija.

  Muziku podržava

  Kroz “Adventure” su ostvarili sve ono što je falilo predhodnoj pjesmi, samo što su i kod ove pjesme napravili sasvim drugačiju pogrešku izostavivši vokal. Naime, iako u ovoj pjesmi postoje vokali, oni se pojavljuju u vidu raznih samplova tako da tu ima citata, pjevanih dijelova kao i kratki sample nekog dancehall vokala no prave snage pravog vokala nedostaje. Stilski, ovu pjesmu su smjestili u pomahnitali hip-hop zvuk koji je prepun scratcheva, raznih samplova i svega što krasi pravi old-school hip-hop.

  Pjesmom “Keep Rockin’” su nas poveli na putovanje jazzy drum’n’bass zvukom i ovo je definitivno jedna od boljih pjesama na albumu. Jednako zastupajući sample dancehall vokala, divlji, ali inteligentni bubanj i brujeći bass-uz obilato korištenje synthova i limene glazbe – Le Peuple de l’Herbe su uspjeli predstaviti onu sirovu energiju, ali inteligenciju koju su zastupali na prijašnjim albumima uz dovoljan aranžerski i kreativni odmak od prijašnjeg rada da bi se ova pjesma nazvala autentičnim dijelom.

  Povratak MC-a JC 001 dolazi sa “Boxin’ da Beat” koja nastavlja u duhu pjesme “Mission” kroz primjenjivanje klaustrofobične atmosfere na inovativniji način koji u ovoj pjesmi dosta podsjeća na trip-hop kakav je demonstrirao Tricky u svojim ranim radovima. Pravog repanja u ovoj pjesmi nema, pa je JC 001 odradio jedan od najboljih beat-boxova koje sam imao priliku čuti, a da je riječ o ovakvoj vrsti glazbe, dok onaj mali dio kad pjeva je premixan preko beat-boxa što zvući gotovo savršeno! Duboki basevi i duboki sampleovi samo pomažu ovoj pjesmi da dosegne onaj stupanj snage i dubine koji je potreban da bi doživili odlično trip-hop iskustvo.

  Pravi hip-hop zvuk JC 001-a sa svim pripadajućim elementima dolazi sa pjesmom “Honesty” u kojoj je prisutno mnogo raznih elemenata poput prave bass gitare, scratcha, pravilnog hip-hop beata no JC 001 uspijeva zadržati i u takvoj atmosferi svoj mračni zvuk i gurnuti pjesmu u smijeru u kojem on želi da ide, a ne u onom u kojem bi trebala ići i još jednom potvrđuje da ipak zna svoj posao.

  Pjesmom “Down By Law” Le Peuple de l’Herbe se ne pokušavaju klanjati legendarnom punk rock bendu, već jednostavno pokušavaju prikazati svoje poštovanje koje osjećaju prema dub glazbi. Naime, iako se pjesma oslanja na spori hip-hop beat, eminentan je upliv dub/reggae zvukova u ovoj pjesmi kroz duboke bass dionice kao i kroz skankin’ gitarske riffove tako da pjesma zvuči više kao eksperimentalni dub nego eksperimentalni hip-hop.

  Sa CD-om također dobijete spot kojeg možete pogledati i vidjeti kako Le Peuple de l’Herbe zapravo rade i na koji način nastaje njihov lbum, zaviriti u njihov studio i nasmijati se zajedno s njima. Definitivno pogledajte!

  Sa “P.H. Test/Two” Le Peuple de l’Herbe su napravili album koji se po mnogo čemu mogao nazvati ‘live’ albumom. Upravo ovo studijsko tehniciranje koje je predstavljeno “Cube” albumom dovelo je Le Peuple de l’Herbe do druge faze u njihovom kreativnom razvoju kada se okreću ‘čistoj’ produkciji koja otkriva sve njihove vrline i mane. Kao što ste shvatili, u određenim dijelovima albuma se nisu baš najbolje snašli, no to im ne treba uzeti kao nužno zlo, već mislim da treba gledati i ovu pozitivnu stranu medalje.

  Bilo da je riječ o drum’n’bassu, dubu, breaksu, hip-hopu, trip-hopu ili dancehallu – Le Peuple de l’Herbe više nego dobro dišu u ovim fuzijama i s obzirom na ovako veliki broj utjecaja, zvuče dosta uvjerljivo. Kako će Le Peuple de l’Herbe nastaviti, ostaje otvoreno pitanje, no ukoliko poprave sve greške sa ovog albuma – čisto sumljam da im ne gine platinasta naklada.

  Muziku podržava